Rosalind Russell

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rosalind Russell elokuvan Naiset (1939) trailerissa

Rosalind Russell (4. kesäkuuta 1907 Waterbury, Connecticut28. lokakuuta 1976 Beverly Hills, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen elokuva- ja teatterinäyttelijä sekä laulaja. Hän oli neljästi Oscar-ehdokkaana ja sai kerran Tony-palkinnon. Russellilla on hallussaan myös naisnäyttelijän saamien Golden Globe -elokuvapalkintojen ennätys; se on myönnetty hänelle viisi kertaa. Yhtä monta kertaa sen on saanut näyttelijä Meryl Streep.

Russell syntyi seitsenlapsiseen perheeseen 4. kesäkuuta vuonna 1907 Waterburyssä, Connecticutissa. Hänet nimettiin S.S. Rosalind-laivan mukaan. Tällä laivalla hänen irlantilaiset vanhempansa olivat tulleet Yhdysvaltoihin. He kuuluivat katoliseen kirkkoon, ja Russell kävikin useita katolisia kouluja ennen pääsyään New Yorkin American Academy of Dramatic Arts -oppilaitokseen. New Yorkissa ollessaan Russell myös toimi mallina ja näytteli Broadwayllä. 1930-luvun alkupuolella hän solmi seitsemänvuotisen sopimuksen elokuvajätti MGM:n kanssa. Hänen elokuvadebyyttinsä oli Vaarallista leikkiä vuonna 1934. Viisi vuotta myöhemmin Russell näytteli George Cukorin ohjaamassa komediassa Naiset, jossa oli vain ja ainoastaan naisnäyttelijöitä. Elokuvassa näyttelivät muun muassa Norma Shearer ja Joan Crawford.

Russell elokuvan Naiset trailerissa

Vuonna 1942 Russell esiintyi elokuvassa Miehet pitävät vaaleaverisistä, josta hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa. Russell jatkoi näyttelemistä enimmäkseen komedioissa, mutta teki myös muutamia draamoja kuten Sisar Kenny (1946) ja Mourning Becomes Electra (1947). Molemmista elokuvista Russell oli Oscar-ehdokkaana.

Ensimmäisen ja ainoan Tony-palkintonsa Russell sai vuonna 1953 Broadway-näytelmästä Wonderful Town, joka oli musikaaliversio Russellin aiemmasta menestyselokuvasta Miehet pitävät vaaleaverisistä (1942). Neljäs Oscar-ehdokkuus puolestaan tuli elokuvasta Jännittävä tätini (1958), jossa Russell esitti omalaatuista Mame-tätiä. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten juuri tästä roolista. Russell näytteli Mame-tätiä myös teatterissa, mutta ei enää samannimisessä musikaalissa.

Russell oli naimisissa tanskalais-amerikkalaisen ohjaaja Frederick Brissonin kanssa vuodesta 1941. Heillä oli yksi lapsi, vuonna 1943 syntynyt Lance-poika. Russell kuoli rintasyöpään 69-vuotiaana. Hänet on haudattu Culver Cityyn, Kaliforniaan. Russellilla on tähti Hollywood Walk of Famella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]