Naiset (vuoden 1939 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naiset
The Women
Ohjaaja George Cukor
Käsikirjoittaja
Tuottaja Hunt Stromberg
Säveltäjä David Snell
Kuvaaja Joseph Ruttenberg
Leikkaaja Robert J. Kern
Tuotantosuunnittelija Cedric Gibbons
Pukusuunnittelija Adrian
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Loews Cineplex Entertainment
Netflix
Ensi-ilta 1. syyskuuta 1939 (US)
Kesto 133 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Naiset (engl. The Women) on George Cukorin ohjaama yhdysvaltalainen komediaelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1939. Sen pääosia esittävät Norma Shearer, Joan Crawford ja Rosalind Russell. Elokuvan näyttelijöinä oli nimensä mukaisesti vain ja ainoastaan naisia. Elokuva myös käytti niin sanottua all-star-roolitusta, sillä sen pääosissa oli useita sen ajan suuria tähtiä. Tämä ei vielä niihin aikoihin ollut kovinkaan tavallista. Vasta elokuva Grand Hotel (jossa Crawford esitti yhtä pääosaa) vuodelta 1932 oli aloittanut tämän trendin. Naiset perustuu Clare Boothe Lucen samannimiseen, suosittuun näytelmään. Naiset oli yksi Hollywoodin kalleimmista elokuvista tekovuonnaan 1939[1]. Elokuvan pituus on 133 minuuttia, eli 2 tuntia ja 13 minuuttia, ja tuotantoyhtiöinä olivat Metro-Goldwyn-Mayer ja Warner Bros.

Elokuva kertoo joukosta naisia, jotka yrittävät selvitä sotkuisista ihmissuhteistaan sekä toistensa että miesten kanssa. Norma Shearer näyttelee pääroolia, varakasta Mary Hainesia, jonka aviomies pettää tätä kauniin myyjättären Crystal Allenin kanssa. Juonikasta Crystalia näyttelee Joan Crawford. Rosalind Russell näyttelee yhtä Maryn ystävättäristä. Muissa rooleissa ovat muiden muassa Paulette Goddard, Joan Fontaine, Lucile Watson, Mary Boland, Marjorie Main, Virginia Grey, Ruth Hussey, Virginia Weidler, Butterfly McQueen ja Hedda Hopper.

Elokuvan yli 130 roolissa esiintyy ainoastaan naisia. Tämä teema vietiin jopa niin pitkälle, että elokuvassa käytetyt lavasteet kuten muoto- ja valokuvat esittävät vain naisia ja jopa elokuvassa esiintyvät eläimet ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta joka ikinen naispuolisia. Myös niin monen tähden palkkaaminen samaan elokuvaan oli hyvin epätavallista. Joan Crawford oli näytellyt Norma Shearerin jo kerran aiemminkin, vuonna 1925 valmistuneessa elokuvassa Sydämen ääni. Silloin uransa vasta aloittanut Crawford oli Shearerin body doublena. Kaksi näyttelijätärtä eivät tulleet toimeen keskenään, sillä he olivat olleet kilpailijoita ollessaan vielä kiinnitettyinä samaan elokuvastudioon. Rosalind Russellin kanssa molemmat tulivat toimeen, ja Crawfordista ja Russellista tulikin hyviä ystäviä.

Naiset-elokuva jäi yhdeksi Shearerin viimeisistä elokuvista, sillä hän lopetti uransa vain kolmea elokuvaa myöhemmin vuonna 1942. Joan Crawford sen sijaan jatkoi yhteistyötä ohjaaja Cukorin kanssa. He tekivät yhdessä vielä kaksi elokuvaa.

Vuonna 2007 Naiset valittiin "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä" elokuvana säilytettäväksi Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Film Registryssä.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat elokuvan vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta maailmassa.[3]

Diane English ohjasi vuonna 2008 valmistuneen elokuvan Naiset, joka perustuu samaan Clare Boothe Lucen näytelmään.

Näyttelijöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Norma Shearer  Mary Haines  
 Joan Crawford  Crystal Allen  
 Rosalind Russell  Sylvia Fowler  
 Mary Boland  kreivitär De Lave  
 Paulette Goddard  Miriam Aarons  
 Phyllis Povah  Edith Potter  
 Joan Fontaine  Peggy Day  
 Virginia Weidler  Pikku-Mary  
 Lucile Watson  Rouva Morehead  
 Marjorie Main  Lucy  
 Virginia Grey  Pat, parfyymitiskin virkailija  
 Ruth Hussey  Neiti Watson  
 Muriel Hutchison  Jane, Maryn palvelustyttö  
 Hedda Hopper  Dolly Dupuyster  
 Florence Nash  Nancy Blake  
 Cora Witherspoon  Rouva Van Adams  
 Ann Morriss  liikuntaohjaaja  
 Dennie Moore  Olga, manikyristi  
 Mary Cecil  Maggie, Maryn kokki  
 Mary Beth Hughes  Neiti Trimmerback  
 Margaret Dumont  Rouva Wagstaff  
 Butterfly McQueen  Lulu, parfyymitiskin palvelustyttö  
 Barbara Jo Allen  vastaanottovirkailija  
 Gertrude Astor  mutakylpyhuoneen valvoja  
 Marie Blake  varastotyttö  
 Barbara Pepper  hankala nainen  

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mick Jagger tuottaa kohuelokuvan 29.10.2004. Turun Sanomat. Viitattu 29.3.2007.
  2. Complete National Film Registry Listing National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made. (Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004.) The New York Times. Arkistoitu 11.7.2016. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]