Rogues Gallery

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rogues Gallery on vuonna 2001, MC Cannonballin pohjalle, muodostettu lahtelainen rikollisryhmä. Rogues Galleryn jäsenet ovat syyllistyneet muun muassa huumeiden (amfetamiinin, ekstaasin, hasiksen, yms.) maahantuontiin ja jakeluun muun muassa Lahdessa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Helsingissä, Äänekoskella, Kuopiossa ja Lieksassa sekä varkauksiin ja väkivaltarikoksiin. Ryhmään kuuluu noin 20 täysjäsentä, joista kaksi tuomittiin. Ryhmän organisoituminen ja kurinpitomenettelyt noudattavat "rikollisten moottoripyöräryhmien" tapoja, mutta kyseessä ei ole moottoripyöräkerho.

Ryhmään kuuluu jäseniä (members), ehdokasjäseniä (prospects), kannattajia (hangarounds) ja halukkaita (wannabes). Jengiin ja sen lähipiiriin kuuluu arviolta 50-200 henkilöälähde?. Halukkaiden ei sallita kantaa ryhmälle ominaista mustaa nahkaliiviä. Jotkut kahdeksasta keskeisestä jäsenestä ovat kuuluneet aikaisemmin Cannonball MC Lahti -ryhmään.

Rikoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palopommi kouvolalaisravintolaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouvolan käräjäoikeus tuomitsi yhden räjähtämättömäksi jääneen palopommin kouvolalaiseen ravintolaan vieneen Cannonball MC:n jäsenen 3. joulukuuta 1999 ehdottomaan kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen ja toisen Cannonball MC:n johtohenkilöihin kuuluvan henkilön kahden vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Ravintolaan 4. huhtikuuta 1999 asetetun pommin ajastimena käytetyn munakellon kahva oli juuttunut kiinni ennen aiottua räjäytyshetkeä. Kaiken kaikkiaan syytettyinä oli viisi MC Cannonballin henkilöä. Ravintola oli asettanut MC Cannonballin jäsenet porttikieltoon.

Cannonball MC Lahti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden käräjäoikeudessa Boualem Benguerrah ja Toni Mauritz Vainio tuomittiin 17. lokakuuta 1998 2 vuodeksi 4 kuukaudeksi vankeuteen kiristyksen yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta sekä Vainion myös teräaseen hallussapidosta. Djamel Benguerrah ja Pertti Ilmari Hämäläinen tuomittiin vankeuteen törkeän ryöstön yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Kiristysyrityksen kohteeksi joutui Boualem Benguerrahille yrityksen välittänyt liikemies. Yrityksellä oli maksettavanaan 600 000 markan jälkiverot, joita ostaja yritti periä välittäjältä. Ostaja ei tiennyt, että saatava oli selvitetty kirjanpidon ulkopuoliselta tililtä. Elokuun puolessa välissä liikemies työnnettiin Lahden Kahvisaaressa veteen. Toiseen neuvotteluun liikemies meni aseenkantoluvan ja aseen hankkineena sekä 36 000 markkaa maksaneen kolmen aseistautuneen turvamiehen kanssa. Myös ostaja tuli kolmen muun kanssa aseistatuneena Jokimaan raviradalle neuvottelemaan, jolloin liikemiehen jalkaan osoitettiin aseella.

Cannonball MC Lahti/Rogues Gallery ja Bandidos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pizzeriamurhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cannonball MC Lahden jäsenet kostivat vuonna 1999 tapahtuneen ampumatapauksen ampumalla Lahdessa 18. tammikuuta 2000 Bandidos MC:n johtaja Björn Isakssonin, jäsenen Sakke Pirran sekä Black Rhinosin Juha Jalosen.

Rautatienkadun ja Puistokadun risteyksessä sijaitsevan ravintolan eteen oli pysähtynyt kaksi autoa, joista juoksi sisälle ravintolaan kolme miestä. Ravintolassa alettiin ampua kello 12.18. Kolmen kuolleen lisäksi myös sivullisia haavoittui, joista yksi joutui sairaalahoitoon. Samana päivänä yhden kuolleista Bandidosin jäsenistä olisi pitänyt olla vastaamassa aikaisempia tekoja koskeviin syytteisiin Lahden käräjäoikeudessa. Jutussa otettiin kiinni kymmenen henkilöä, joista ketään ei iltaan mennessä pidätetty.

Oikeudenkäynti, jossa yhden surmansa saaneista olisi pitänyt esiintyä syytettynä törkeästä pahoinpitelystä, liittyi vuoden 1998 lokakuussa Lounaankadulla Lahdessa sattuneeseen ampumatapaukseen, jossa Bandidosin jäsen ja kokelasjäsen olivat ampuneet entisiä Cannonballin jäseniä reiteen.

Lahden käräjäoikeus tuomitsi Eikka Lehtosaaren ja Sami Koivulan 11. huhtikuuta 2001 kolmesta murhasta sekä yhden murhan yrityksestä elinkautiseen vankeuteen. Kolmannelle ampujalle Pertti Hämäläiselle tuomittiin kymmenen vuotta ehdotonta vankeutta ampuma-aserikoksesta, murhayrityksestä sekä vaaran aiheuttamisesta siksi, ettei hänen aseensa toiminut eikä hän voinut ampua. Esa Lampinen tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen autonkuljettamisesta avunantona kolmeen murhaan. Ampujat hakivat oikeuden ruokatauon aikana aseet ja menivät pizzeriaan, missä oli Bandidosin ja Rhinosin jäseniä ruokailemassa. Pertti Hämäläisen haulikko lakkasi toimimasta ensimmäisen uhrin käteen osuneen laukauksen jälkeen. Koivula ampui kuudesti ja Lehtosaari kahdeksan kertaa. Pizzeriassa oli 23 henkeä, joista loukkaantuneita oli viisi, joista kaksi oli täysin sivullisia. Yksi ammutuista selvisi luotiliiviensä ansiosta. Kouvolan hovioikeus säilytti ampujien tuomiot elinkautisina.

Ravintola Iltakoulun ampumatapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bandidosin Suomen presidentin ja toisen jäsenen epäiltiin ampuneen Glock 17 -tyyppisellä pistoolilla 29. heinäkuuta 2005 kahta ravintola Iltakoulussa istunutta Rogues Galleryn jäsentä Vaasanaukiolla Helsingin Sörnäisissä, joista keskivartaloon haavoittunut on Rogues Galleryn presidentti Djamel Benguerrah.

The Rogues Galleryn sisäiset asiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räjähteiden kuljettaminen Riihimäen vankilaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittä The Rogues Galleryn jäsentä epäiltiin 1,2 kg räjähdysaineen, nallien ja tulilangan kuljettamisesta Riihimäen vankilaan yhden jäsenen vapauttamiseksi törkeän tuhotyön yrittämisenä. Räjähde tuotiin korjattavaksi tarkoitetussa autossa, josta vartijat löysivät sen. Helmikuussa 2003 yrittivät ryhmän jäsenet kuljettaa räjähteitä vankilaan pyrkiäkseen vapauttamaan vangitun jäsenensä.

Lahden käräjäoikeudessa Jake Benguerrah sai 18. elokuuta 2005 törkeästä tuhotyön yrityksestä ja dopingrikoksesta vankeustuomion. Jere Lehtinen tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen törkeän tuhotyön yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä.

Alemman tason jäsenen varpaan katkaisu kurinpitomenettelynä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juha Kaunisjärvi tuomittiin vankeuteen. Samasta teosta törkeän tuhotyön yritysestä tuomittiin myös Jere Lehtinen (ent. 'Jone' Lehtinen).

Huumekauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toni Mauritz Vainio tuomittiin vankeuteen 2005. Jarna Petteri Rossi tuomittiin vankeuteen.

Sivullisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaismiehen pahoinpitely autolautalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin hovioikeus kovensi elokuussa 2005 Helsingin käräjäoikeuden puolentoista vuoden ehdottomia vankeustuomioita Jarna Petteri Rossille ja Ville Petteri Kivelälle helmikuussa 2004 Silja Symphonyllä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Kivelä tunnusti pahoinpidelleensä hytissään ruotsalaismiestä ja Rossi tuomittiin teknisen näytön perusteella veritahrojen ja hyttiin liittyvän kulunvalvonnan perusteella.

Ravintola 3 Dragonsin polttaminen Kuusankoskella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusankoskella poltettiin 17. lokakuuta 2004 ravintola 3 Dragons, jossa vahtimestari oli ampunut kuusankoskelaisen miehen kaksi ja puoli viikkoa aikaisemmin. Kuusankoskelaismies saattoi olla Rogues Galleryn kannattajajäsen. Poltosta epäiltiin kahta miestä, joista toisen hallussa olevaa Honda Accord OPK-712 oli ajettu rekisterikilvettömänä Kuusankosken keskustassa.

Törkeä ravintolapahoinpitely Lahdessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Rogues Galleryn liivejä päällään pitänyt jäsen tuomittiin elokuussa 2005 lokakuussa 2004 tehdystä törkeästä pahoinpitelystä ravintolassa. Pahoinpideltävä oli omien sanojensa mukaan kulkenut seurueen pöydän ohitse laulamalla iloisesti, minkä vuoksi hänet pahoinpideltiin. Tuomittu oli kaatanut pahoinpideltävän maahan ja tunnistamattomiksi jääneiden henkilöiden kanssa potkinut pahoinpideltävää mm. päähän.

2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden henkilön pahoinpitely Lahdessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

34-vuotias Rogues Galleryn jäsen tuomittiin Lahden käräjäoikeudessa 25. huhtikuuta 2006 kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen huhtikuussa 2005 tehdystä pahoinpitelystä. Syytetty oli käynyt kahden veljeksen kimppuun ja löi nyrkillä toista. Lisäksi hän potki maassa maanneita päähän.[1]

Ammuskelu hotellin yökerhossa Lahdessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmään kuulumaton nastolalainen mieshenkilö laukaisi aseensa 27. elokuuta 2005 lahtelaisessa ravintola Mustassa Kissassa. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa. Asiakkaat yrittivät paeta ovesta ja lopulta varauloskäytävästä. Ao. henkilö ei ole Rogues Galleryn jäsen, mutta on täysjäsenen veli ja kuuluu kerhon lähipiiriin. Ravintolassa oli Rogues Galleryn lisäksi myös helsinkiläisen Bats-jengin jäseniä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RG-jäsenelle kahdesta pahoinpitelystä vankeutta Etelä-Suomen Sanomat. 25.4.2006. Arkistoitu 26.9.2007. Viitattu 25.3.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]