Roblox

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roblox
Roblox logo.svg
Kehittäjä Roblox Corporation
Julkaisija Roblox Corporation
Jakelija Roblox Corporation
Ohjaaja David Baszucki (tj.)
Pelimoottori Ogre3D
Julkaistu 2005
Dynablocks-nimellä
2006 kesäkuu
Roblox-nimellä
Lajityyppi Massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli ja avoin pelimaailma
Pelimuoto MMOG
Alusta Windows, Mac, Android, iOS, Xbox One, Oculus Rift
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Vaatimukset 1.8 GHz Prosessori
512 Mb RAM
Direct3D tai OpenGL
Internet-yhteys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Roblox on ilmainen massiivinen monen pelaajan verkkopeli (MMOG), jossa pelataan palikoista tehdyissä pelimaailmoissa. Robloxissa pelaajat itse luovat palikoista sekä Lua- koodauksista oman paikkansa ja julkaisevat sen muiden pelattavaksi Robloxin sivuille. Tämän takia Robloxin motto on "You Make The Game".

Peleissä on omat maailmat. Peliin astuessa pelaaja luo uuden maailman, jonne muut pelaajat ohjataan automaattisesti. Pelin rakennusvaiheessa tekijä voi itse määrittää, kuinka monta pelaajaa hänen maailmaansa voi samaan aikaan tulla käymään. Pelaajat koostuvat palikoista ja muodoista kuten tukasta, housuista ja paidoista.

Robloxin päämaja, josta käsin ohjelmointi- ja päivitystyöt hoidetaan, on Kalifornian Piilaaksossa. Robloxin kuolemanäänestä on tullut Meemi nimeltä "Roblox death sound" Eli "Oof".[1]

Lua-skriptikieli Robloxissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lua on skriptikieli, jota käytetään lähinnä ohjelmien helppoon laajentamiseen, mutta sillä voidaan myös saada aikaan laajempiakin kokonaisuuksia.

Pelissä Luaa käytetään koodauskielenä, jolla saadaan aikaan esimerkiksi toimivia lentokoneita, junia, hissejä tai vahinkoa tekeviä aseita. Tällä tavoin peliin saadaan lisää monipuolisuutta ja hauskuutta. Robloxin parhaiten menestyvät pelit ovatkin osaksi hyvien Lua-koodauksien ansiota.

Valuutat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ROBLOXissa on valuuttana ROBUXia, jotka toimivat esim. pelaajien tekemien paikkojen erilaisien lisäosien ja muun tavaran kanssa. Valuutoilla voi ostaa myös erilaisia hattuja, paitoja, housuja, eri muotoisia ruumiinosia, erilaisia naamoja, erilaisia kädessä pidettäviä tavaroita esim. ase, miekka, kirja, ja niin edelleen, hahmollesi. Robuxeja voi myös ostaa oikealla rahalla.

Roblox poisti pelistä Tickets/TIX-valuutan huhtikuussa 2016.[2]

Tavarat ja esineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robloxissa on monenlaisia tarvikkeita, vaatteita ja muita käyttötavaroita joita voi ostaa pelin sisällä robuxeilla.

Pelaajat voivat julkaista paitoja & housuja, kunhan omistavat BC, TBC tai OBC jäsenyyden. He voivat myös myydä näitä ja tienata 70% sen hinnasta jokaisesta myydystä kappaleesta. Housut ja paidat menevät automaattisesti pois myynnistä jos BC, TBC tai OBC jäsenyys loppuu. T-Paitoja voi tehdä ilmaiseksi, mutta niitäkään ei voi myydä ilman minkäänlaista jäsenyyttä.

Joidenkin tavaroiden käyttöä on rajattu myyntimäärän, myyntiajan, kestävyyden tai itse valittavan hinnan mukaan. Nämä ovat nimeltään 'Limited Items'.

Jäsenyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Builders Club

Builders Club (BC lyhenteeltään) on ROBLOXin ensimmäinen jäsenyys, joka julkaistiin kaikkia muita ennen. Tällä saat esim. 15 ROBUXia per päivä, 10 paikkaa aktivoituna samaan aikaan & pääset pelaamaan BC paikkoja & pystyt ostamaan BC tavaroita. Saat myös ominaisuuden myydä paitoja, housuja, t-paitoja, vaihtamaan hattuja & rahaa pelaajien kanssa. Se maksaa noin 5,5€ kuukaudelta, mutta voit myös ostaa sen vuodeksi noin 53,25€:lla.

  • Turbo Builders Club

Turbo Bulders Club (TBC lyhenteeltään) on ROBLOXin toinen jäsenyys. Tällä saat esim. 30 ROBUXia per päivä, 30 paikkaa aktivoituna samaan aikaan & pääset pelaamaan BC paikkoja & pystyt ostamaan BC & TBC tavaroita. Saat myös ominaisuuden myydä paitoja, housuja, t-paitoja, vaihtamaan hattuja & rahaa pelaajien kanssa. Se maksaa noin 11€ kuukaudelta, mutta voit myös ostaa sen vuodeksi noin 79€:lla.

  • Outrageous Builders Club

Outrageous Builders Club (OBC lyhenteeltään) on ROBLOXin kolmas, ja tällä hetkellä viimeinen jäsenyys. Tällä saat esim. 60 ROBUXia per päivä, 100 paikkaa aktivoituna samaan aikaan & pääset pelaamaan BC paikkoja & pystyt ostamaan BC & TBC & OBC tavaroita. Saat myös ominaisuuden myydä paitoja, housuja, t-paitoja, vaihtamaan hattuja & rahaa pelaajien kanssa. Se maksaa noin 18,30€ kuukaudelta, mutta voit myös ostaa sen vuodeksi noin 120€:lla.

BC,TBC ja OBC jäsenyyttä ei saa enää loppuelämäksi.

Ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmät ovat pelaajien pitämiä joukkoja, joihin muut pelaajat voivat liittyä. Perustaakseen ryhmän pelaajalla täytyy olla vähintään BC ja 100 Robuxia (yksi ryhmä maksaa 100 robuxia ja jos siitä haluaa tehdä klaanin se maksaa 500 robuxia lisää). Ryhmän omistaja hallitsee ryhmän sisäisiä arvoja ja uusia voi luoda robuxia käyttämällä.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roblox ei itsenäisesti käynnisty suoraan nettiselaimesta, vaan se pitää asentaa. Vuonna 2011 Robloxin päivitys mahdollisti pelin käynnistyksen suoraan oletusselaimella Internet Explorerin sijaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Roblox Death Sound Know Your Meme. Viitattu 9.6.2018.
  2. Saying Goodbye to Tickets blog.roblox.com. Viitattu 28.8.2016.