Roblox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roblox
Roblox Logo 2022.svg
Kehittäjä Roblox Corporation
Julkaisija Roblox Corporation
Jakelija Roblox Corporation
Ohjaaja David Baszucki (tj), Erik Cassel
Pelimoottori Ogre3D
Julkaistu 2005
Dynablocks-nimellä
2006 kesäkuu
Roblox-nimellä
Lajityyppi massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli ja massiivinen monen pelaajan verkkopeli
Pelimuoto MMOG
Ikäluokitus PEGI 7
Alusta Windows, Mac, Android, iOS, Xbox One, Oculus Rift
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Vaatimukset 1,8 GHz prosessori
512 Mb RAM
Direct3D tai OpenGL
Internet-yhteys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Roblox on ilmainen massiivinen monen pelaajan verkkopeli (MMOG), jossa pelataan palikoista tehdyissä pelimaailmoissa. Robloxissa pelaajat itse luovat palikoista sekä Lua-ohjelmista oman paikkansa ja julkaisevat sen muiden pelattavaksi Robloxin sivuille.

Peleissä on omat maailmat. Peliin astuessaan pelaaja luo uuden palvelimen, jonne muut pelaajat ohjataan automaattisesti. Pelin rakennusvaiheessa tekijä voi itse määrittää, kuinka monta pelaajaa hänen maailmaansa voi samaan aikaan tulla käymään. Pelaajat koostuvat palikoista, muodoista sekä erilaisista asusteista, kuten tukasta, housuista ja paidoista. Pelaajat voivat itse tehdä erilaisia asusteita ja julkaista ne sivustolle.

Robloxin pääkonttori, josta käsin ohjelmointi- ja päivitystyöt hoidetaan, sijaitsee Kalifornian Piilaaksossa, San Mateossa.

Pelien tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roblox Studion logo.

Luan käyttö Robloxissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lua on skriptikieli, jota käytetään lähinnä ohjelmien helppoon laajentamiseen, mutta sillä voidaan myös saada aikaan laajempiakin kokonaisuuksia. Roblox käyttää Luasta johdettua skriptikieltä Luauta, joka lisää muun muassa staattisen tyyppijärjestelmän. Luau julkaistiin marraskuussa 2020. [1]

Pelissä Luaa käytetään ohjelmointikielenä, jolla saadaan aikaan esimerkiksi toimivia lentokoneita, junia, hissejä tai vahinkoa tekeviä aseita. Tällä tavoin peliin saadaan lisää monipuolisuutta ja hauskuutta. Robloxin parhaiten menestyvät pelit ovatkin osaksi hyvien Lua -ohjelmien ansiota.

Developer Exchange (DevEx)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robloxin Developer Exchange -ohjelma (tunnetaan myös nimellä DevEx) mahdollistaa oikean rahan ansaitsemisen pelejä luomalla. Ansaitun rahan määrään vaikuttaa mm. pelin luojan tarjoamat palvelut. Developer Exchangen avulla ansaitun Robux (R$) -virtuaalivaluutan voi muuntaa oikeaksi rahaksi, jonka jälkeen rahan voi lunastaa mm. PayPalilla.[2]

Valuutat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robloxissa on valuuttana ROBUX (R$), jota käytetään esimerkiksi pelaajien tekemien paikkojen, erilaisten lisäosien ja muun tavaran hankkimiseen. Valuutalla voi ostaa hahmolle myös vaatteita, hattuja, silmälaseja, ruumiinosia ja erilaisia kädessä pidettäviä tavaroita, kuten aseita, miekkoja ja kirjoja. Pelaaja voi ostaa Robuxeja oikealla rahalla tai myymällä omia tavaroita ja pelejä.[3]

Roblox poisti pelistä Tickets/TIX-valuutan huhtikuussa 2016. [4]

Esineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robloxissa on monenlaisia tarvikkeita, vaatteita ja muita käyttötavaroita, joita voi ostaa pelin sisällä Robuxeilla.

Pelaajat voivat julkaista paitoja ja housuja, kunhan omistavat Premium-jäsenyyden. He voivat myös myydä näitä ja ansaita 70 prosenttia sen hinnasta jokaisesta myydystä kappaleesta. Housut ja paidat menevät automaattisesti pois myynnistä, jos Premium-jäsenyys loppuu. T-paitoja voi tehdä ilmaiseksi, mutta niitä ei voi myydä ilman Premium-jäsenyyttä.

Joidenkin esineiden käyttöä on rajattu myyntimäärän, myyntiajan, kestävyyden tai itse valittavan hinnan mukaan. Nämä ovat nimeltään ”Limited Items”.

Premium-jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on mahdollista ostaa eri tasoisia Premium-jäsenyyksiä kuukausimaksulla, joilla saa esimerkiksi kuukausittaisen Robux-stipendin, jonka määrä perustuu sen mukaan, kuinka kalliin Premium-jäsenyyden hankkii. Samalla voi myös saada muita etuja tasosta riippumatta.[5]

Mitä kalliimman Premium-jäsenyyden pelaaja hankkii, sitä enemmän hän saa kuukausittaisesta Robux-stipendistä. Tällä hetkellä Robloxissa voi saada 450, 1000 tai 2200 Robuxia, riippuen jäsenyyden hinnasta. Entiset Builders Club (BC), Turbo Builders Club (TBC) ja Outrageous Builders Club (OBC) ovat korvattu Premium-jäsenyydellä syyskuussa 2019.[6]

Ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmät ovat pelaajien pitämiä joukkoja, joihin muut pelaajat voivat liittyä. Yksi ryhmä maksaa 100 Robuxia. Ryhmän omistaja hallitsee ryhmän sisäisiä arvoja. Ryhmien "Klaanit" poistettiin 23. tammikuuta 2019. Ryhmiin voi lisätä erilaisia rooleja. Yhden roolin tekeminen maksaa 25 Robuxia. Ryhmiä voi myös nimetä uudelleen, joka maksaa 100 Robuxia.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roblox ei itsenäisesti käynnisty suoraan nettiselaimesta, vaan se täytyy asentaa virallisen nettisivun kautta. Vuonna 2011 Robloxin päivitys mahdollisti pelin käynnistyksen suoraan oletusselaimella Internet Explorerin sijaan. Robloxin voi ladata Microsoft Storesta.

Peliä voi pelata myös mobiililaitteilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]