Roblox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roblox
Roblox logo 2017.svg
Kehittäjä Roblox Corporation
Julkaisija Roblox Corporation
Jakelija Roblox Corporation
Ohjaaja David Baszucki (tj), Erik Cassel (Cassel on kullout syövän takia)
Pelimoottori Ogre3D
Julkaistu 2005
Dynablocks-nimellä
2006 kesäkuu
Roblox-nimellä
Lajityyppi massiivinen monen pelaajan verkkoroolipeli
Pelimuoto MMOG
Ikäluokitus PEGI 7
Alusta Windows, Mac, Android, iOS, Xbox One, Oculus Rift
Jakelumuoto Digitaalinen lataus
Vaatimukset 1.8 GHz Prosessori
512 Mb RAM
Direct3D tai OpenGL
Internet-yhteys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Roblox on ilmainen massiivinen monen pelaajan verkkopeli (MMOG), jossa pelataan palikoista tehdyissä pelimaailmoissa. Robloxissa pelaajat itse luovat palikoista sekä Lua- koodauksista oman paikkansa ja julkaisevat sen muiden pelattavaksi Robloxin sivuille.

Peleissä on omat maailmat. Peliin astuessa pelaaja luo uuden maailman, jonne muut pelaajat ohjataan automaattisesti. Pelin rakennusvaiheessa tekijä voi itse määrittää, kuinka monta pelaajaa hänen maailmaansa voi samaan aikaan tulla käymään. Pelaajat koostuvat palikoista ja muodoista kuten tukasta, housuista ja paidoista. Pelaajat voivat itse tehdä housuja ja paitoja ja julkaista sivustolle.

Robloxin pääkonttori, josta käsin ohjelmointi- ja päivitystyöt hoidetaan, on Kalifornian Piilaaksossa.

Lua-skriptikieli Robloxissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lua on skriptikieli, jota käytetään lähinnä ohjelmien helppoon laajentamiseen, mutta sillä voidaan myös saada aikaan laajempiakin kokonaisuuksia.

Roblox Studion logo

Pelissä Luaa käytetään koodauskielenä, jolla saadaan aikaan esimerkiksi toimivia lentokoneita, junia, hissejä tai vahinkoa tekeviä aseita. Tällä tavoin peliin saadaan lisää monipuolisuutta ja hauskuutta. Robloxin parhaiten menestyvät pelit ovatkin osaksi hyvien Lua-koodauksien ansiota.

Valuutat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ROBLOXissa on valuuttana ROBUXia (R$), jotka toimivat esim. pelaajien tekemien paikkojen erilaisien lisäosien ja muun tavaran kanssa. Valuutoilla voi ostaa myös erilaisia hattuja, paitoja, housuja, eri muotoisia ruumiinosia, erilaisia naamoja, erilaisia kädessä pidettäviä tavaroita esim. ase, miekka, kirja, ja niin edelleen, hahmolle. Pelaaja voi ostaa Robuxeja oikealla rahalla, tai myymällä omia tavaroita ja pelejä.[1] Roblox poisti pelistä Tickets/TIX-valuutan huhtikuussa 2016.[2]

Tavarat ja esineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robloxissa on monenlaisia tarvikkeita, vaatteita ja muita käyttötavaroita joita voi ostaa pelin sisällä robuxeilla.

Pelaajat voivat julkaista paitoja & housuja, kunhan omistavat Premium jäsenyyden. He voivat myös myydä näitä ja tienata 70% sen hinnasta jokaisesta myydystä kappaleesta. Housut ja paidat menevät automaattisesti pois myynnistä, jos Premium jäsenyys loppuu. T-Paitoja voi tehdä ilmaiseksi, mutta niitäkään ei voi myydä ilman minkäänlaista jäsenyyttä.

Joidenkin tavaroiden käyttöä on rajattu myyntimäärän, myyntiajan, kestävyyden tai itse valittavan hinnan mukaan. Nämä ovat nimeltään 'Limited Items'.

Premium jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on mahdollistä ostaa eri tasoisia Premium jäsyyksiä kuukausimaksulla, joilla saa esimerkiksi kuukausittaisen Robux stipendin, jonka määrä perustuu sen mukaan, kuinka kalliin Premium jäsenyyden hankkii ja samalla myös saada muita etuja tasosta riippumatta.[3]

Mitä kalliimman Premium jäsenyyden pelaaja hankkii, niin sitä enemmän hän saa kuukausittaisen Robux stipendin. Tällä hetkellä Robloxissa voi saada 450, 1000 tai 2200 Robuxia, riippuen jäsenyyden hankinta hinnasta. Edesmenneet Builders Club(BC), Turbo Builders Club(TBC) ja Outrageous Builders Club(OBC) ovat korvattu Premium jäsenyydellä syyskuussa 2019.[4]

Ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmät ovat pelaajien pitämiä joukkoja, joihin muut pelaajat voivat liittyä. Perustaakseen ryhmän pelaajalla täytyy olla Premium ja 100 Robuxia (yksi ryhmä maksaa 100 robuxia ja jos siitä haluaa). Ryhmän omistaja hallitsee ryhmän sisäisiä arvoja ja uusia voi luoda robuxia käyttämällä. Ryhmien "Klaanit" poistettiin 23.1.2019.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roblox ei itsenäisesti käynnisty suoraan nettiselaimesta, vaan se täytyy asentaa virallisen nettisivun kautta. Vuonna 2011 Robloxin päivitys mahdollisti pelin käynnistyksen suoraan oletusselaimella Internet Explorerin sijaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]