Robert Smith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee muusikkoa. Muista samannimisistä katso Robert Smith (täsmennyssivu).
Robert Smith
Robert Smith Roskilde Festivaleilla vuonna 2012.
Robert Smith Roskilde Festivaleilla vuonna 2012.
Henkilötiedot
Syntynyt21. huhtikuuta 1959 (ikä 65)
Blackpool, Englanti
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1976–
Tyylilajit vaihtoehtorock, post-punk, goottirock, new wave
Soittimet laulu, kitara, koskettimet, viulu, rummut, sello, piano, huuliharppu
Yhtyeet The Cure
Siouxsie and the Banshees
The Glove
Easy Cure
Malice (entinen jäsen)
Levy-yhtiöt Geffen Records, Universal Music Group, Hansa Records ja Polydor RecordsView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Robert James Smith (s. 21. huhtikuuta 1959 Blackpool, Englanti) on englantilaisen vuonna 1976 perustetun rock-yhtyeen The Curen vokalisti, kitaristi ja sanoittaja.

Robert on Alex ja Rita Smithin kolmas lapsi. Hänen sisaruksiaan ovat Richard, Margaret ja Janet. Janet oli naimisissa 2010-luvulle asti The Curen kitaristin Pearl Thompsonin kanssa. Jimi Hendrixin, The Beatlesin ja David Bowien innoittamana hän alkoi soittaa kitaraa jo 12-vuotiaana. Robert oli suhteellisen liberaalissa katolilaisessa keskikoulussa, ja teini-iässä hän meni St. Wilfrid's Comprehensive Schooliin, josta hänet erotettiin määräaikaisesti koulupuvun tuunaamisesta ja koulusta irtisanotun homoseksuaalin opettajan DIY-punk-henkisen tukikeikan järjestämisestä.

Smith on kirjoittanut ja säveltänyt suurimman osan The Curen musiikista. Hän on ollut myös muissa yhtyeissä, kuten kitaristina Siouxsie and the Bansheesissä ja sivuprojektissaan The Glovessa Steven Severin kanssa. Smith on työskennellyt myös monien muiden yhtyeiden kanssa. Smithin tunnusmerkkejä ovat olleet 1980-luvun puolivälistä saakka kirkkaanpunainen huulipuna, musta pörröiseksi tupeerattu tukka sekä isot lenkkarit, jotka nykyisin vaihtuneet New Rocks saappaisiin.

Smith tapasi nykyisen vaimonsa Mary Poolen koulussa 14-vuotiaana. He menivät naimisiin vuonna 1988 ja ovat olleet siitä asti avioliitossa. Smith kirjoitti kappaleen "Love Song" häälahjaksi vaimolleen.

Robert on kirjoittanut Disintegration-albumin kappaleet ollessaan masentunut, mutta hän on sanonut, että kappaleet eivät kerro läheskään kaikkea, mitä hän tuntee. Pornography-kiertueen aikana vuonna 1982 Smith ja basisti Simon Gallup riitaantuivat molempien kamppaillessaan päihdeongelmien kanssa. Raivostunut Gallup pahoinpiteli Smithin Belgiassa keikan jälkeen, koska Smithille tarjottiin illan juomat baarin piikkiin. Smith lähti takaisin Englantiin, mutta palasi kiertueelle isänsä painostamana. Simon Gallup erosi yhtyeestä kiertueen päätöskeikan ohessa tapahtuneen välikohtauksen ohessa, jossa yhtyeen roudari ja Presence-yhtyeen keulahahmona tunnettu Gallupin hyvä ystävä Gary Biddles nousi lavalle solvaamaan Smithiä ja rumpali Lol Tolhurstia.

»Silloin kun tein Disintegrationin...Se kertoo, mitä silloin oikeasti tein, miltä tuntui. Mutta en ole jatkuvasti sellainen. Se on juuri se ongelma synkkien laulujen tekemisessä. Luullaan, että olen sellainen kaiken aikaa, mutta ei se niin mene. Se menee niin, että teen kappaleita, kun olen masentunut." – Robert Smith haastattelussa vuonna 1989»

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.