Ristomatti Hakola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ristomatti Juhani Hakola (s. 15. huhtikuuta 1991 Kankaanpää) on suomalainen maasto- ja ampumahiihtäjä. Hän edustaa maastohiihdossa Jämin Jännettä ja ampumahiihdossa Kauhajoen Karhua. Hänen valmentajanaan toimii menestynyt triathlonvalmentaja Antti Hagqvist.

Hakola työskentelee Niinisalon varuskunnassa liikuntakasvatusaliupseerina. Hän kuuluu hiihdon A-maajoukkueeseen ja puolustusvoimien edustusvalmennusryhmään.[1]

Hakola voitti 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan Suomen-mestaruuden 2012.[2] Hän on kaikkien aikojen nuorin hiihdon 50 kilometrin matkan voittanut urheilija.lähde? Aikaisemmin titteliä piti hallussaan Dario Cologna. Hän voitti vapaan hiihtotavan sprintin ja 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdön Suomen-mestaruudet 2017. Lisäksi hän on voittanut pronssia sprintissä vuonna 2013, 50 kilometrillä vuonna 2016 ja 10 kilometrillä 2017. Nuorten sarjoissa hän on saavuttanut lukuisia SM-mitaleja.[3]

Maailmancupdebyyttinsä Hakola teki Lahdessa vuonna 2012 sijoittuen sprintin karsinnassa 74. sijalle. Ensimmäiset maailmancupin pisteensä hän saavutti Lahden maailmancupissa 2014 hiihtäen vapaan sprintissä 10. sijalle. Parhaimmillaan hän on sijoittunut neljänneksi Rukan perinteisen hiihtotavan sprintissä marraskuussa 2017[4]. Tour de Skillä 2016 hän sijoittui kahdeksanneksi Oberstdorfin perinteisen hiihtotavan sprintissä.

Falunin MM-kilpailuissa 2015 hän oli perinteisen hiihtotavan sprintissä yhdeksäs. Lahden MM-kilpailuissa 2017 hän sijoittui vapaan hiihtotavan sprintissä kuudenneksi.

Hakola tunnetaan urheilullisena monilahjakkuutena. Hänen harrastuksiinsa on kuulunut muun muassa pesäpallo ja suunnistus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]