Chinese Democracy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Riad N’ The Bedouins)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chinese Democracy
Guns N’ Roses
Studioalbumin Chinese Democracy kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  1997 – helmikuu 2007
 Julkaistu 23. marraskuuta 2008
 Tuottaja(t) Caram Costanzo & Axl Rose
 Tyylilaji hard rock
 Kesto 71.18
 Levy-yhtiö Geffen Records
Black Frog
Guns N’ Rosesin muut julkaisut
Greatest Hits
2004
Chinese Democracy
2008

Chinese Democracy on Guns N’ Rosesin kuudes studioalbumi. Axl Rose aloitti levyn kirjoittamisen jo 1994, mutta albumi julkaistiin vasta 23. marraskuuta 2008. Chinese Democracy on yhtyeen viimeisin studioalbumi sitten vuoden 1993 cover-albumin The Spaghetti Incident?. Albumien julkaisuväli on päivälleen 15 vuotta.

Albumia on sanottu maailman kalleimmaksi milloinkaan tehdyksi rock-albumiksi. Pelkästään albumin tuotantokustannukset olivat 13 miljoonaa dollaria.[1][2] Levyä äänitettiin 15 eri studiossa, ja sillä soittaa 17 eri muusikkoa.[3] Axl Rose oli ainoa alkuperäisen Guns N’ Rosesin jäsen, joka esiintyi levyllä. Muut jäsenet olivat jättäneet yhtyeen vuoden 1993 jälkeen.

Chinese Democracyn myynti albumin julkaisuviikolla oli pettymys, ja se nousi Billboard 200 -listan kolmannelle sijalle.[4][5] Helmikuuhun 2009 mennessä albumi oli myynyt maailmanlaajuisesti 2,6 miljoonaa kappaletta.[6] Suomessa Chinese Democracy oli kaksi viikkoa listaykkösenä, ja se pysyi virallisella albumilistalla 31 viikkoa.[7]

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaristi Bucketheadin jätettyä yhtyeen maaliskuussa Axl Rose antoi lausunnon, jossa mainittiin albumin ilmestymisestä muutaman kuukauden kuluessa. Joulukuussa Guns N’ Roses -manageri Merck Mercuriadiaksesta tuli Sanctuary Music Groupin toimitusjohtaja. Tammikuussa 2005 Rose allekirjoitti Sanctuaryn kanssa julkaisusopimuksen, joka kattoi hänen menneen ja tulevan tuotantonsa ja myös uudet kappaleet, jotka Rose oli äänittänyt Universal Musicille.

2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuun New York Timesin artikkelin mukaan albumin tuotantokustannukset olivat ylittäneet 13 miljoonaa dollaria, mikä tekisi siitä luultavasti kaikkien aikojen kalleimman levyn. Mercuriadis kuitenkin luonnehti artikkelia roskaksi kirjeessään Timesille. Hän väitti, että Timesin käyttämät lähteet eivät ole olleet tekemisissä projektin kanssa. Kesäkuussa Richard Fortus kertoi, että Rose oli äänittämässä albumin lauluosuuksia ja että levy olisi ilmestymässä ennen vuoden loppua, todennäköisesti jouluksi. Elokuussa Merck Mercuriadis kertoi, että Chinese Democracy on täysin valmis. Sp1at-sivusto kuitenkin kertoi, että levyn julkaisu saattaa taas siirtyä. Syinä olivat kitaristi Richard Fortuksen konsertointi Nenan kanssa ja vanhojen yhtyetovereiden, Slashin ja Duff McKaganin, Rosea vastaan nostama oikeushaaste.

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa Rose kertoi Rolling Stone -lehdelle, että ”tänä vuonna ihmiset kuulevat uutta musiikkia”. Toukokuussa hän totesi, että bändillä on materiaalia kahden ja puolen albumillisen verran ja että levy julkaistaisiin syksyllä kiertueen yhteydessä. Rose vahvisti levyn julkaisuvuodeksi 2006 MTV Video Music Awards -tapahtumassa. Joulukuussa Axl Rose kertoi avoimessa kirjeessään, että albumi saatetaan julkaista maaliskuun kuudes päivä 2007. ”Tämä ei ole lupaus eikä valhe”, hän lisäsi.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa Del Jamesin kirjoittamassa artikkelissa bändin virallisella kotisivulla kerrottiin Chinese Democracyn nauhoitusten päättyneen. Kitaristi Ron Thalin sekä Frank Ferrerin kerrottiin olevan mukana albumilla.

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa Axl Rose antoi lopullisen Chinese Democracy -albumin materiaalin levy-yhtiön käsiin. Geffen Records vahvisti asian Therockradio.comille. Amerikkalainen kauppa Best Buy julkaisi levyn mahdollisen kappalelistan ja kannen. Lokakuun 22. päivä julkaistiin viimein virallinen julkaisupäivä: 23. marraskuuta 2008. Samaan aikaan Guns N’ Rosesin virallisille internet-sivuille ilmestyi kuunneltavaksi uusi single ”Chinese Democracy”.

Chinese Democracy World Tour 2009–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chinese Democracy World Tour käynnistyi Aasiassa joulukuussa 2009. Kiertue käsitti konsertteja Aasiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Kiertue sai hyvän vastaanoton ja arvostelut. Osa sen konserteista on ollut loppuunmyytyjä ja loput ainakin melkein täynnä.lähde? Kiertueen ohjelmistoon sisältyivät kaikki Chinese Democracyn kappaleet, melkein kaikki Appetite For Destructionin kappaleet sekä osa Use Your Illusion -levyjen ja GN' R Lies -levyn kappaleista.

Kappaleiden taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catcher in the Rye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen ensimmäinen demo äänitettiin vuonna 1999, mutta se vuoti nettiin 2004. "Catcher in the Rye" on tehty tribuutiksi John Lennonille. Kappaleen soolosta on ollut kiistaa, sillä alun perin äänitetty Queen-kitaristi Brian Mayn soolo ei päätynyt levylle. Levyn soolot soittavat Robin Finck, Buckethead ja Bumblefoot. Kappaletta on esitetty livenä vuodesta 2009 lähtien.lähde?

I.R.S.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleesta vuosi julkisuuteen 23 sekunnin mittainen huonolaatuinen demo 2002 varsin pian varhaisen demoversion äänittämien jälkeen. "I.R.S." -kappaleesta levisi nettiin vielä sen jälkeen neljä demoa vuosina 2004, 2005, 2006 ja 2007. Kappaleen ovat säveltäneet Axl Rose, Paul Tobias sekä Dizzy Reed, ja sen on sanoittanut Axl Rose. "I.R.S." -kappaleessa on mukana sekä akustinen kitara ja sähkökitaroita. Kappale oli ensimmäinen valmis kappale albumille, ja se valmistui lopullisesti vuonna 2006 kitaristi Bumblefootin äänitettyä omat kitaraosuutensa albumille. Vaikka kitaristi Buckethead jätti yhtyeen 2004, hänen akustiset kitaraosuutensa jäivät kappaleeseen. Kappaleen liveversiota on kehuttu monta kertaa tehokkaammaksi ja energisemmäksi kuin studioversiota. "I.R.S." on ollut mukana yhtyeen keikkojen settilistalla jo vuodesta 2004 lähtien. Kappale on esitetty livenä yhtyeen Chinese Democracy -kiertueella vuodesta 2004 alkaen.lähde?

Madagascar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Madagascar" kertoo enimmäkseen Axl Rosen tuntemuksista, ja kappale sisältää osan Martin Luther KinginI Have A Dream” -puheesta sekä lainauksia elokuvista kuten Cool Hand Luke. Kappaletta on soitettu livenä vuodesta 2002 lähtien. "Madagascar" kuultiin myös vuonna 2002 MTV Video Music Awards -gaalassa. "Madagascar" sai hyvän vastaanoton, ja sitä on kehuttu jopa mestariteokseksi. Kappaletta on myös sanottu yhdeksi yhtyeen herkimmistä kappaleista.lähde? Killing Joken Youth työskenteli kappaleella yhtenä tuottajana, mutta kuvaili sessiota vaikeiksi sanoen: "Työskentelin levyllä aika monta kuukautta. Hän ei ollut tehnyt mitään edeltävänä 18 kuukautena."[8]

Prostitute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Prostituten" ovat säveltäneet Axl Rose ja Paul Tobias, ja sen on sanoittanut Axl Rose. Kappale on rockia, mutta siinä on myös vaikutteita poprockista ja industrial-musiikista. Kappaleen alussa on myös hip hop -rumpukomppi. "Prostitute" vuoti nettiin ensimmäisen ja ainoan kerran vuonna 2006, jolloin se oli vasta varhaisessa demovaiheessa.lähde?

"Prostitute" sai hyvän vastaanoton ja sitä kehuttiin nerokkaaksi yhdistelmäksi eri tyylisuunnista.lähde? Myös kappaleen nimi herätti kohua. "Prostitute" kertoo prostituoidusta, joka rakastuu mieheen. Mies ei kuitenkaan ota rakkautta tosissaan, koska nainen on prostituoitu.lähde?

Kappale on esitetty livenä yhtyeen Chinese Democracy -kiertueella vuodesta 2009 lähtien.lähde?

Riad N’ The Bedouins[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Riad N’ The Bedouins" äänitettiin vuosina 2000–2006, ja sen demoja vuoti julkisuuteen 4, vuosilta 2002, 2004, 2006 ja 2007. Kappaleen ovat säveltäneet Axl Rose sekä Tommy Stinson, ja sen on sanoittanut Axl Rose. Kappaletta ei saatu esittää 2009–2010-kiertueella oikeuskohun takia. Se esitettiin ensimmäistä kertaa livenä 2004.lähde?

Sorry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Sorry" vuosi nettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Sen jälkeen sitä esitettiin radiossa muutaman kerran. Kappale on äänitetty muista kappaleista poiketen vain kolme kertaa, minkä jälkeen se päätyi miksattavaksi. "Sorry" on tiettävästi äänitetty vuonna 2003. Axl Rosen ideasta Sebastian Bachin taustalaulu lisättiin kappaleeseen vuonna 2005.lähde?

There Was a Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"There Was a Time" -kappaleen kitarasoolot soittavat Buckethead sekä Robin Finck. Kappale oli valmis jo vuonna 2000, mutta se julkaistiin vasta 2008. Sitä on esitetty Guns N' Rosesin Chinese Democracy -kiertueen keikoilla vuodesta 2009 lähtien.lähde?

This I Love[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”This I Love” on yksi ainoista kappaleista, joka ei vuotanut nettiin ennen levyn julkaisua. Rose on sanoittanut ja säveltänyt kappaleen. Kappaleessa pianoa muista levyn kappaleista poiketen soittaa Axl Rose eikä Dizzy Reed. "This I Love" -kappaletta on soitettu livenä yhtyeen Chinese Democracy World Tour -kiertueella. Kappale on soitettu kaikilla vuosien 2009, 2010, 2011 ja 2012 keikoilla kolmea esiintymistä lukuun ottamatta.lähde?

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sanat Axl Rose.

NroNimiSävelKesto
1.Chinese DemocracyRose, Josh Freese4.43
2.Shackler's RevengeRose, Buckethead, Caram Costanzo, Bryan Mantia, Pete Scaturro3.37
3.BetterRose, Robin Finck4.58
4.Street of DreamsRose, Tommy Stinson, Dizzy Reed4.46
5.If the WorldRose, Chris Pitman4.54
6.There Was a TimeRose, Paul Tobias, Reed6.41
7.Catcher in the RyeRose, Tobias5.53
8.ScrapedRose, Buckethead, Costanzo3.30
9.Riad N' the BedouinsRose, Stinson4.10
10.SorryRose, Buckethead, Mantia, Scaturro6.14
11.I.R.S.Rose, Tobias, Reed4.28
12.MadagascarRose, Pitman5.38
13.This I LoveRose5.34
14.ProstituteRose, Tobias6.15
71.18

Soittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Myynti
Amerikka 1 500 000
Kanada 100 000
Saksa 90 000
Suomi 90 000
Britannia 500 000
Ruotsi 40 000
Norja 70 000
Australia 100 000
Muualla noin 500 000

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Lista Sija Lähde
2008 Euroopan Top 100 1 [19]
Argentina Albums Chart 1 [20]
Canadian Albums Chart 1 [21]
Finnish Albums Chart 1 [22]
New Zealand Albums Chart 1 [23]
Polish Albums Chart 1 [24]
Slovene Albums Chart 1 [25]
Swiss Albums Chart 1 [19]
UK Albums Chart 2 [26]
German Albums Chart 2 [19]
Norwegian Albums Chart 2 [19]
U.S. Billboard 200 3 [27]
Australian Albums Chart 3 [28]
Austrian Albums Chart 3 [19]
Irish Albums Chart 3 [29]
Israeli Albums Chart 3 [30]
Italian Albums Chart 3 [31]
Japanese Oricon Albums Chart 3 [32]
Belgian Albums Chart 4 [33]
Dutch Albums Chart 4 [34]
Hungarian Albums Chart 4 [19]
Mexican Albums Chart 4 [35]
Russian Albums Chart 4 [36]
Swedish Albums Chart 4 [19]
Danish Albums Chart 7 [37]
Portuguese Albums Chart 9 [19]
French Albums Chart 10 [19]
Greek Albums Chart 10 [38]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kappale Lista Korkein sijoitus Lähde[39]
2008 "Chinese Democracy" Billboard Hot 100 34 [40]
Hot Mainstream Rock Tracks 5
Hot Modern Rock Tracks 24 [41]
Canadian Hot 100 10 [42]
UK Singles Chart 27 [43]
Australian ARIA Singles Chart 54 [44]
Norwegian Top 20 1 [45]
Swedish Singles Chart 3 [46]
"Better" Hot Mainstream Rock Tracks 16 [47]
2009 "Street of Dreams" Canadian Song Charts 44


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hughes, Johnny: The 10 Most Expensive Albums Ever Recorded Goliath. 29.4.2016. How Stuff Works. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  2. Brannigan, Paul: The 10 Most Expensive Albums Ever Made Loudersound. 10.6.2016. Future plc. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  3. Kielty, Martin: The Long Wait for Guns N’ Roses’ 'Chinese Democracy' Ultimate Classic Rock. 23.11.2018. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  4. Christman, Ed: Kanye, Guns N' Roses Post Slow Debut-Week Sales Billboard. 1.12.2008. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  5. Hasty, Katie: Kanye Edges GNR, Ludacris For No. 1 Debut Billboard. 3.12.2018. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  6. Cohen, Jonathan: The Billboard Q&A: Axl Rose Billboard. 6.2.2009. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  7. Guns N' Roses : Chinese Democracy Suomen Virallinen Lista. Musiikkituottajat. Viitattu 17.8.2021.
  8. Hämäläinen, Jyrki: Tuottaja Martin Glover avautuu Seiskalle 12 miljoonaa euroa maksaneen Guns N’ Roses -paluualbumin teosta Seiska. 17.6.2019. Aller Media Oy. Viitattu 27.02.2024.
  9. bostonherald (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. chartattack (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Guns N´ Roses: Chinese Democracy Viitattu 29.12.2022.
  12. time.com (Arkistoitu – Internet Archive)
  13. Guns N´ Roses - Chinese Democracy Viitattu 29.12.2022.
  14. #1066 (2008) (Arkistoitu – Internet Archive)
  15. Guns N´ Roses: Chinese Democracy Viitattu 29.12.2022.
  16. spin.com
  17. ew.com
  18. Guns N´ Roses: Chinese Democracy Viitattu 29.12.2022.
  19. a b c d e f g h i Chinese Democracy' Fires GNR To Euro Albums Summit 4.12.2008. Billboard.com. Viitattu 7.2.2009. (englanniksi)
  20. Argentina Top Albums Chart allcharts.org. Viitattu 7.2.2009. (espanjaksi)
  21. Williams, John: Canoe - Jam! Music - Artists - Guns N' Roses: GN'R has unremarkable chart debut Jam.canoe.ca. Viitattu 7.2.2009.
  22. Suomen virallinen lista | YLE Pop | yle.fi Pop.yle.fi. Viitattu 7.2.2009.
  23. Rianz Rianz.org.nz. Viitattu 7.2.2009.
  24. Polish Top20 zpav.pl. Viitattu 7.2.2009.
  25. Slo top 30 vikend.sl. Viitattu 7.2.2009.
  26. Take That top singles chart for 11th time | Entertainment | Reuters 30.11.2008. Uk.reuters.com. Viitattu 7.2.2009. (englanniksi)
  27. Hasty, Katie: Kanye Edges GNR, Ludacris For No.1 Debut Music News. 3.12.2008. Billboard. Viitattu 7.2.2009. (englanniksi)
  28. Charts Ariacharts.com.au. Viitattu 7.2.2009.
  29. IRMA: Irish Charts - Singles, Albums & Compilations Irma.ie. Viitattu 7.2.2009.
  30. Albums Musicaneto.com. Viitattu 7.2.2009. (hepreaksi)
  31. Classifica settimanale dal 21-11-2008 al 27-11-2008 Top of the music ACNielsen fimi.it. Viitattu 7.2.2009. (italiaksi)
  32. Chinese Democracy Oricon News. Viitattu 7.2.2009. (japaniksi)
  33. UltraTop 50 ultratop.be. Viitattu 7.2.2009. (hollanniksi)
  34. Reinders, Wout J.: Guns N' Roses komt hoog binnen in albumlijst 28.11.2008. Nieuws.nl. Viitattu 7.2.2009. (hollanniksi)
  35. Top 100 México Greaves.tv. Viitattu 7.2.2009. (espanjaksi)
  36. Russian Top25 2m-online.ru. Viitattu 7.2.2009. (venäjäksi)
  37. Denmark Top40 Albums achart.us. Viitattu 7.2.2009.
  38. Greek Top 50 album charts ifpi.gr. Viitattu 7.2.2009. (kreikaksi)
  39. Artist Chart History - Guns N' Roses - Singles Billboard 200. Viitattu 7.2.2010.
  40. Chinese Democracy Top Music Charts - Billboard Hot 100. Billboard. Arkistoitu 16.12.2008. Viitattu 7.2.2010. (englanniksi)
  41. Billboard.com - Artist Chart History - Guns N' Roses Billboard. Viitattu 7.2.2010. {en}}
  42. Billboard- Updated Album Charts from the most Trusted Music Magazine Billboard. Arkistoitu 13.1.2009. Viitattu 7.2.2010. (englanniksi)
  43. The Official UK Charts Company : TOP 100 SINGLES CHART www.devstars.com. Theofficialcharts.com. Arkistoitu 6.2.2010. Viitattu 7.2.2010. (englanniksi)
  44. ARIA Charts : Australia's Official Music Charts Ariacharts.com.au. Viitattu 7.2.2010. (englanniksi)
  45. Ukens singleliste - VG-lista. Offisielle hitlister fra og med 1958 Lista.vg.no. Viitattu 7.2.2010. (norjaksi)
  46. Topplistan Sverigetopplistan.se. Viitattu 7.2.2010. (ruotsiksi)
  47. Updated Album Charts from the most Trusted Music Magazine Billboard. Arkistoitu 5.1.2009. Viitattu 7.2.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]