Rautahammas (James Bond)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rautahammas
Rautahammas elokuvassa 007 rakastettuni.
Rautahammas elokuvassa 007 rakastettuni.
Luoja(t) Ian Fleming
Näyttelijä(t) Richard Kiel
Ensi-
esiintyminen
007 rakastettuni
Viimeinen
esiintyminen
Kuuraketti
Henkilötiedot
Koko nimi Rautahammas / Jaws
Ammatti toimii rikollisten kätyrinä, usein tehtävänään tappaa Bond
Sukupuoli mies
Luonteenpiirteet rautaiset hampaat, iso koko
Suhteet
Tutut Karl Stromberg (työnantaja)
Hugo Drax (työnantaja)
Dolly (tyttöystävä)

Rautahammas (joissakin suomennoksissa Rautaleuka tai Leuat, alkuperäiseltä nimeltään Jaws) on yksi James Bondin pahimmista vihollisista. Hänet tunnetaan suuresta koostaan sekä vahvoista metallisista hampaistaan, joilla hän pystyy puraisemaan esimerkiksi vahvan vaijerin poikki. Elokuvissa roolia esitti 217-senttinen Richard Kiel[1], joka kärsi akromegaliasta.

Rautahammas esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa 007 rakastettuni, jossa hän toimi Karl Strombergin kätyrinä.[1] Hän kohtasi Bondin elokuvan aikana kolmesti. Viimeisellä kerralla Bond pudotti hänet haialtaaseen, mutta Rautahammas selvisi puremalla tiikerihain kuoliaaksi. Hahmon toinen esiintyminen oli elokuvassa Kuuraketti, jossa hän esiintyi ensin elokuvan introssa ja myöhemmin Hugo Draxin kätyrinä[1]. Rautahammas kuitenkin kääntyi Draxia vastaan, sillä tämä olisi tappanut hänet sekä aiemmin tapaamansa tyttöystävän Dollyn. Rautahammas liittoutui Bondin kanssa auttaen häntä pakenemaan avaruusasemalta. Hahmo sanoo elokuvan aikana vain yhden repliikin, joka on ”Well, here's to us”.

Rautahammas esiintyy myös eräissä James Bond -videopeleissä, kuten Everything or Nothing -pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Cork, John & Stutz, Collin: James Bond Ensyklopedia, s. 62–63. Suomentanut Becks, Reija & Laine, Henrik. Readme.fi, 2015. ISBN 978-952-321-031-8.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.