Akromegalia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Akromegalia (suomeksi myös jättikärkisyys) on sairaus, jossa elimistö tuottaa liian paljon somatotropiinia eli kasvuhormonia. Sairaus vaikuttaa eri ikäluokilla eri tavalla, sillä nuoret kasvavat nopeammin ja aikuisilla kämmenet eli kärkijäsenet kasvavat. Sairaus on harvinainen. Sairaus on yleisin keski-iässä. Akromegalian yleisin aiheuttaja on hyvänlaatuinen kasvuhormonia tuottava kasvain. Myös hypotalamuksessa tai aivoissa sijaitseva kasvain saattaa toimia aiheuttajana. Erittäin harvinaisissa tilanteissa akromegalia voi olla myös MEN1-oireyhtymän osa, joka tällöin johtuu yhden geenin mutaatiosta.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akromegaliassa on hitaasti kehittyvät oireet, joita ovat nenän, kämmenten, leuan, otsan ja jalkaterien kasvu, ihon rasvoittuminen ja paksuuntuminen. Nuorilla kasvu kiihtyy, ja kaikilla ulkonäkö muuttuu, tosin erittäin hitaasti. Myös nivelsärky, päänsärky, kuorsaaminen, tavattoman kova hikoilu ja yölliset hengityskatkokset voivat olla taudin oireita. Diabetes saattaa kehittyä joillakin potilailla, ja sairauteen kuuluu myös verenpaineen nousu. Paksusuolikasvaimet voivat myös olla mahdollisia, jos sairaus jää pitkään hoitamatta.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoito aloitetaan, useimmiten nenän kautta tehtävällä, aivolisäkekasvaimen leikkauksella. Myös kraniotomiateitse eli kallon kautta tehtävä leikkaus on mahdollinen; tosin tämä tehdään vain, jos kasvain on liian suuri nenän kautta leikattavaksi. Kasvainta ei välttämättä saada kokonaan pois, ja tällöin käytetään sädehoitoa ja lääkehoitoa. Lääkehoitona käytetään esimerkiksi oktreotidia.

Tunnettuja sairastajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.