Raitapuumuura

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Raitapuumuura
Koiras
Koiras
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Puumuurat Thamnophilidae
Suku: Puumuurat Thamnophilus
Laji: doliatus
Kaksiosainen nimi
Thamnophilus doliatus
(Linnaeus, 1764)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Raitapuumuura Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Raitapuumuura Commonsissa

Raitapuumuura (Thamnophilus doliatus) on laajalla alueella Keski- ja Etelä-Amerikassa tavattava puumuuriin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras

Kooltaan raitapuumuura on 16–16,5 cm. Koiraan selkä on pohjaväriltään musta ja siinä on tiheästi valkoisia raitoja. Raitojen lukumäärä vaihtelee jonkin verran alalajeittain. Päälaki on musta ja päälaella on töyhtö, jonka koiras nostaa pystyyn ollessaan jännittynyt. Pää on muuten väritykseltään musta-valkoraidallinen. Vatsa on pohjaväriltään valkoinen ja siinä on mustia vaakaraitoja. Raidoituksen määrä vaihtelee alalajeittain. Raitapuumuuranaaras on selästään punaruskea. Päälaki, siivet ja perä ovat tummemman ruskeat. Pään sivut ovat kapeiden valkoisten ja mustien juovien raidoittamat. Vatsastaan naaras on kellertävän ruskea.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keski-Amerikassa raitapuumuuraa tavataan alueelta, joka ulottuu Meksikosta Panamaan. Etelä-Amerikassa lajia tavataan pääosin Andien itäpuolella alueella, joka ulottuu lännessä Venezuelan eteläosista Peruun ja Boliviaan ja itään päin Brasiliaan, Paraguayhin ja Argentiinan pohjoisosiin. Laji puuttuu paikoittain Amazonin sademetsästä. Lisäksi lintua tavataan Guyanassa, Surinamessa, Ranskan Guyanassa sekä Trinidad ja Tobagossa. Raitapuumuuran elinympäristöä ovat metsänreunan pensaikot ja muut tiheiköt, valoisat metsät, puutarhat ja puistot.[2][3]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääninäyte


Raitapuumuurat elävät yleensä pareittain ja liikkuvat tiheän lehvästön joukossa. Laji pariutuu eliniäkseen. Linnun pesimäkausi kestää maaliskuulta elokuulle. Raitapuumuura rakentaa heinistä pesän pensaikon suojiin. Naaras munii kaksi valkoista, ruskea- tai harmaapilkullista munaa. Myös koiras osallistuu munien hautomiseen ja kuoriutuneista poikasista huolehtimiseen.[3][4]

Puumuurien ravinto koostuu koppakuoriaisista ja muista hyönteisistä sekä niiden toukista ja hämähäkeistä. Toisinaan laji seuraa sotilasmuurahaisten parvia ravintoa etsiessään.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Thamnophilus doliatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.2.2014. (englanniksi)
  2. a b Robert S. Ridgely, Guy Tudor, William L. Brown: The Birds of South America: The suboscine passerines, s. 228. University of Texas Press, 1994. ISBN 978-0-292-77063-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 27.12.2009). (englanniksi)
  3. a b c Steven L. Hilty, Bill Brown, William L. Brown: A guide to the birds of Colombia, s. 380. Princeton University Press, 1986. ISBN 978-0691083728. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 27.12.2009). (englanniksi)
  4. Ant Thrushes: Formicariidae - Barred Antshrike (thamnophilus Doliatus): Species Accounts Animal Diversity Web. Viitattu 27.12.2009. (englanniksi)
  5. Carrol L. Henderson: Field guide to the wildlife of Costa Rica, s. 335. University of Texas Press, 2002. ISBN 978-0691083728. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 27.12.2009). (englanniksi)