Pyhän Olavin päivä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päivän juhlintaa Tórshavnissa, Färsaarten pääkaupungissa

Pyhän Olavin päivä (norj. Olsok, fääriksi Ólavsøka) on Norjan ensimmäisen kristityn kuninkaan, Pyhän Olavin muistopäivä, jota vietetään 29. heinäkuuta. Sanottuna päivänä vuonna 1030 Pyhä Olavi sai surmansa Stiklestadin taistelussa kapinallisia vasallejaan vastaan.[1] Muistopäivä kuuluu varsinaisesti katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta sitä on juhlittu laajalti Pohjoismaissa uskonpuhdistuksen jälkeenkin. Nykyäänkin se on Norjassa perinteinen juhlapäivä ja liputuspäivä. Färsaarilla sitä vietetään kansallispäivänä, joka on samalla myös pyhäpäivä.[2] Suomessakin sitä juhlitaan erityisesti Savonlinnassa. Päivä on myös Olavin nimipäivä.

Päivän norjankielinen nimi olsok ja fäärinkielinen nimi Ólavsøka ovat muunnoksia keskiaikaisesta nimityksestä Olafsvaka (Olavin valvojaiset, Olavin vigilia). Nimet ovat alkujaan tarkoittaneet katolisena aikana Norjan kirkoissa edellisenä iltana pidettyä messua.

Pyhän Olavin päivä Savonlinnassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savonlinnassa Pyhän Olavin päivä on vanhastaan tärkeä merkkipäivä, koska Pyhä Olavi on Olavinlinnan suojeluspyhimys, jonka mukaan linna on saanut nimensäkin. Koska vuonna 1639 perustetun kaupungin tarkka perustamisajankohta on hämärän peitossa, juhlitaan päivää myös kaupungin syntymäpäivänä.[3]

Vanhaan aikaan Pyhän Olavin päivän juhlaruokana oli lammaspaisti. Olavinlinnassa kasvatettiin mustia pässejä silloin uhrattaviksi. Vuonna 1728 linnan viimeinen pässi hukkui pudottuaan virtaan.

Pyhän Olavin päivänä kaupungissa järjestetään koko päivän ajan erilaista ohjelmaa, esimerkiksi kulttuuritapahtumia. Kauppatorilla esiintyy muusikoita, ja Olavinlinnaan ja museoihin pääsee tavallista edullisemmin. Puolilta öin juhlinta päättyy ilotulitukseen.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. St. Olav Festival in Trondheim OLAVSFESTDAGENE. 2015. Arkistoitu 2.4.2017. Viitattu 20.3.2017.
  2. Activities (but not 28th and 29th July (Ólavsøka - the national day of the Faroes)) Faroes. Arkistoitu 8.1.2018. Viitattu 20.3.2017.
  3. Tänään juhlitaan Pyhän Olavin päivää - Savonlinna täynnä tapahtumia Itä-Savo. Arkistoitu 21.3.2017. Viitattu 20.3.2017.
  4. Pyhän Olavin päivä
  5. Vuoden 2016 ohjelma (Arkistoitu – Internet Archive)