Puolustusvoimien materiaalilaitos

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puolustusvoimien Materiaalilaitos (PvMAtL) oli vuodesta 1993 lähtien toiminut Pääesikunnan alainen sotilaslaitos, joka vastasi maavoimien sekä muiden puolustushaarojen kanssa yhteisestä sotavarustuksesta ja huollon järjestelyistä. Se muodostui varikoista ja laitoksista sekä aikaisemmin itsenäisistä korjaamoista. Materiaalilaitoksen viimeinen johtaja oli kenraaliluutnantti Paavo Kiljunen.

Laitoksen tärkeimpänä tehtävänä oli huollon materiaalin ja sotavarusteiden hankintatoimi sekä varikoiden toiminnan ohjaaminen.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Materiaalilaitoksen kuuluivat seuraavat joukko-osastot:

Laitoksen esikunta PvMatLE sijaitsi Tampereen Kalevan kaupunginosassa ja se jakautui osastoihin.

Nyttemmin lakkautetut yksiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 lakkautettiin Iisalmen Asevarikko (IisAseV, ent. Asevarikko 9 AseV 9 ja Keskusvarikko 7) Iisalmen Peltosalmessa, Vammalan Asevarikko (VammAseV, ent. Asevarikko 3 AseV 3) Vammalan Tyrväällä, Oriveden Asevarikko (OrivAseV, entinen Asevarikko 6 AseV 6) Orivedellä ja Sääksjärven Asevarikko (SääksjAseV) Lempäälän Sääksjärvellä. Myöhemmin mm. Tervolan Varikko Tervolassa on joutunut rakennemuutoksen kohteeksi puolustusvoimien siviiliyritysten kanssa tekemän strategisen kumppanuuden myötä.

Päälliköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisenä esikuntapäällikkönä toimi eversti Jari Anttalainen.

Perinteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Materiaalilaitoksen vuosipäivää vietettiin 1. tammikuuta ja perinnepäivä on 30. marraskuuta.

Vuonna 2008 perustettu Maavoimien Materiaalilaitos oli maavoimien komentajan alainen. Kahta vuotta myöhemmin perustettu ilmavoimien itsenäinen Ilmavoimien materiaalilaitos taas ilmavoimien komentajan alaisuudessa. Merivoimien Materiaalilaitos oli perustettu jo vuonna 2006.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Millog Oy – strateginen kumppaniyritys