Pula

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista. Rahayksiköstä kertoo artikkeli Pula (rahayksikkö).
Pula
Pula ilmakuvassa
Pula ilmakuvassa

Pula

Koordinaatit: 44°52′0″N, 13°51′0″E

Valtio Kroatian lippu Kroatia
Piirikunta Istrian piirikunta
Väkiluku (2006) 62 080
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2
Postinumero 52100
Suuntanumero(t) 52

Pula (ital. Pola, sloveeniksi Pulj) on kaupunki Istrian niemimaan eteläkärjessä, Kroatiassa. Vuonna 2006 sen asukasluku oli 62 080. Pula on Istrian maakunnan suurin kaupunki; esikaupunkialueineen sen väkiluku on noin 85 000.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pulan asukkaista 71 prosenttia on kroaatteja, 5,8 prosenttia serbejä, 4,8 prosenttia italialaisia, 1,7 prosenttia bosniakkeja ja 1,3 prosenttia sloveeneja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on asutuksen merkkejä 900-luvulta eaa. Sen perusti illyrialainen histrien heimo. Roomalaisasutus Colonia Pietas Iulia Pola perustettiin vuonna 178 eaa. Slaavit saapuivat alueelle 600-luvulla. Vuonna 1150 Pula vannoi uskollisuutta Venetsian tasavallalle.

Dante mainitsee Pulan jumalaisessa näytelmässään:

come a Pola, presso del Carnaro ch'Italia chiude e i suoi termini bagna[1]

Pulan valtasivat välillä genovalaiset, unkarilaiset ja Habsburgit. Kun Venetsia lyötiin vuonna 1797, Pula liitettiin Habsburgien alueisiin. Vuonna 1805 se liitettiin osaksi Napoleonin Italian kuningaskuntaa ja sittemmin Ranskan Illyrian provinsseja. Vuonna 1813 Pula palasi Itävallalle (saks. Polei), jonka kruununmaita se oli Itävalta-Unkarin tuhoon, vuoteen 1918 asti. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen kaupunki oli osa Italiaa ja toisen maailmansodan jälkeen YK:n hallinnassa, kunnes se liitettiin Jugoslaviaan vuonna 1947 huolimatta siitä, että suurin osa asukkaista oli italialaisia. Italialaisten paetessa kaupungin väkiluku laski vuoden 1931 ajan 41 439:stä alle 20 000:een.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Augustuksen temppeli
Roomalainen amfiteatteri Pula

Pula on merkittävä turistikohde. Kaupungissa on kaksi telakkaa, sementti- ja rakennusteollisuutta sekä elintarvike- ja lasitehdas.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turistikohteista merkittävimpiä ovat amfiteatteri, Sergiuksen riemukaari ja Augustuksen temppeli. Vanhankaupungin teiden päällysteenä ovat yhä roomalaisaikaiset kivet. Lähellä Adrianmeren rannikkoa sijaitsee Brijunin saariryhmä, joka on kansallispuistona.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pulan lentokentällä (IATA: PUY, ICAO: LDPL) ei ole kansainvälisen lentokentän statusta, mistä huolimatta muutama ulkomainen lentoyhtiö tekee sinne lentoja.

Lähdeviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Danten; Jumalainen näytelmä; Helvetti. teksti kuuluu Eino Leinon (ilmestynyt 1912) suomennoksena: "Kuin luona Arles'in, niissä Rhône viipyy,/ ja Polan[38] luona, lähellä Quarnaron,/ Italian rantaa, rajaa huuhtovaisen,/ maa kaikki kuokittu on hautakummuin,/ niin täällä joka suuntaan myös, mut tapaan,/mi viel' on kahta katkerampi. Hautain/näät ympärillä liekit liehui, joista/ ne kuumentui niin hehkuviksi, rautaa/ett' tarvis kuumempaa ei sepäntaito.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pula.