Vinkovci

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vinkovci
Vinkovci
Vinkovci
vaakuna
vaakuna

Vinkovci

Koordinaatit: 45°17′28″N, 18°48′04″E

Valtio Kroatia
Piirikunta Vukovar-Syrmia
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Mladen Karlić (HDZ)
Korkeus 90 m
Väkiluku (2011) 35 312
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Vinkovci on kaupunki Kroatiassa itäisessä Slavoniassa. Se on Vukovar-Syrmian piirikunnan asukasluvultaan suurin kaupunki. Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Vinkovcissa asui 35 312 asukasta. Heistä kroaatteja oli 92,4 prosenttia.[1]

Vinkovci sijaitsee Bosut-joen varrella, 19 kilometriä Vukovarista lounaaseen ja 43 kilometriä Osijekista etelään 90 metrin korkeudella merenpinnasta.

Vinkovcin alueella on ollut asutusta neoliittiselta kaudelta lähtien. Rooman valtakunnan aikaan kaupunkia kutsuttiin nimellä Colonia Aurelia Cibalae, ja siellä syntyivät Rooman keisarit Valentinianus I ja Valens. Monet roomalaisajan rakennukset kuuluvat edelleen Vinkovcin katukuvaan.

Vinkovci ympäristöineen oli lähellä taistelevien kroaatti- ja serbijoukkojen etulinjoja Kroatian sodassa, mutta kaupunki onnistui kuitenkin välttämään Vukovarin kohtalon. Kaupungin itäosat kokivat kuitenkin vaurioita ja läheinen Cerićin kylä tuhottiin lähes täydellisesti. Lisäksi Vinkovcin kirjasto poltettiin maan tasalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2. Population by ethnicity, by towns/municipalities, 2011 census Croatian Bureau of Statistics. Viitattu 14.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]