Prizren

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Prizren
Prizreni
Prizren Mix.jpg

Prizren

Koordinaatit: 42°13′N, 20°44′E

Valtio Kosovon lippu Kosovo
Piiri Prizren
Korkeus 400 m
Väkiluku (2011) 178 112
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Prizren on kaupunki Kosovon eteläosassa, lähellä Albanian ja Makedonian rajaa. Vuonna 2011 siellä arvioitiin olevan 178 000 asukasta,[1] enemmistö on albaaneja, mutta joukossa on myös bosniakkeja, turkkilaisia ja romaneita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinan Pashan moskeija

Ottomaanien hallitessa Kosovoa Prizren oli sen kulttuurin keskus. Sitä hallitsi muslimiväestö, johon kuului yli 70 prosenttia kaupungin asukkaista vuonna 1857. Vuonna 1871 kaupungissa avattiin serbien seminaari. Ensimmäisessä Balkanin sodassa kaupunki ympäristöineen liitettiin Serbiaan ja ensimmäisessä maailmansodan jälkeen se kuului valtioliitolle, josta tuli Jugoslavia. Akselivallat valtasivat kaupungin toisessa maailmansodassa ja se kuului Italian ohjaamalle Albanian nukkehallitukselle.

Kaupungin väestösuhteet heilahtelivat Kosovon sodan (19981999) aikana ja jälkeen. Sota koetteli kaupunkia ympäristöineen muutenkin pahasti.

Vuoden 2004 maaliskuun jälkeen Prizrenissä ei enää ole ollut serbiväestöä. Heidät evakuoitiin kun albaaniväestö kolmen päivän ajan poltti serbien omaisuutta, taloja ja kirkkoja. Tämä oli osa laajempia mellakoita. Rangaistusiskujen aallon käynnisti huhu, jonka mukaan serbit olisivat syypäitä kolme poijan hukkumisesta Ibar-jokeen, Zubin Potokin kunnassa, Pohjois-Kosovossa.[2]

Prizrenin kaupunkia

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosovon sodan jälkeen Prizren kuten muukin Kosovo kärsii investointien puutteesta. Suurteollisuus on näivettynyt, pieniä ja keskisuuria yrityksiä nousee varovasti. Muun muassa elintarvikekioskeja on paljon – jo ison valintamyymälän perustaminen koetaan riskiksi. Tällä hetkellä kolme valintamyymälää on jo perustettu, ja kaupunkia yritetään elvyttää henkiin. Kerrostaloja on rakennettu todella paljon ja maantiet pyritään korjaamaan vähitellen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Principal Cities Ctypopulation. Viitattu 17.12.2009
  2. Background to the March 2004 Riots (s.6). Organization for Security and Co-operation in Europe

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.