Prinssi Albert (Viktorian puoliso)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Prinssi Albert

Prinssi Albert (Albert von Sachsen-Coburg und Gotha, 26. elokuuta 181914. joulukuuta 1861) oli Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Viktorian puoliso vuodesta 1840 alkaen. Hän oli kotoisin Saksin ruhtinaskunnasta Kaakkois-Saksasta ja syntyi merkittävään eurooppalaiseen Saksi-Coburg-Gotha -hallitsijasukuun. Prinssi Albert meni vuonna 1840 naimisiin serkkunsa kuningatar Viktorian kanssa. He saivat yhdeksän lasta, joista monet solmivat avioliiton muiden eurooppalaisten hallitsijasukujen kanssa.[1] Prinssi Albert kuoli lavantautiin.

Vuonna 1857 prinssi-puolison arvonimen saanut prinssi Albert oli avioliittonsa aikana puolisonsa tärkein neuvonantaja ja harmaa eminenssi. Erityisesti hänen panoksena näkyi kuningasperheen toiminnan modernisoimisessa uuden ajan haasteisiin vastaten. Prinssi Albert oli myös ensimmäisen maailmannäyttelyn kantava ja ideoiva voima.

Lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lastensa kautta prinssipuoliso Albert on useimpien Euroopan kuningasperheiden esi-vanhempi. Hänen jälkeläisiinsä kuuluvat muun muassa Yhdistyneiden kuningaskuntien nykyinen hallitsija kuningatar Elisabet, Espanjan Juan Carlos I, Tanskan kuningatar Margareeta , Norjan Harald V ja Ruotsin Kaarle XVI Kustaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Victoria (r. 1837-1901) Official Website of British Monarchy
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Edeltäjä:
Kuningatar Adeleide
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijan puoliso
1840-1861
Seuraaja:
Kuningatar Alexandra