Prinssipuoliso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Prinssipuoliso (lyhyemmin pelkkä prinssi) on yleinen nimitys tai asema hallitsevan kuningattaren puolisolle.

Prinssipuoliso on virallisena arvonimenä esiintynyt vain harvoin, mutta kuitenkin nimityksenä se on toiminut eri maissa. Useimmissa monarkioissa ei ole virallisia säännöksiä naishallitsijan puolison nimittämisestä, eikä prinssipuolisolla välttämättä ole ollenkaan kuninkaallisia arvonimiä. Prinssipuolisolle voi olla myönnetty jokin nimellinen historiallinen herttuakunta, minkä suoman arvonimen mukaisesti heitä myös puhutellaan, koska herttua on etunimeä ja sen prinssi-etuliitettä korkeampi asema. Esimerkiksi Britannian kuningattaren Elisabet II:n puolisoa prinssi Philipiä virallisesti kutsuttiin yksinkertaisesti hänen kuninkaallinen korkeutensa Edinburghin herttua.

Johtuen prinssipuolison alempiarvoisuudesta kuningatarpuolisoon nähden, häntä ei puhutella "hänen majesteetikseen". Prinssipuolisoa ei myöskään Britanniassa kruunata kruunajaisissa hallitsijapuolison kruunulla tai voidella pyhällä vedellä, toisin kuin kuningatar (olipa hallitsija tai hallitsijapuoliso), vaikka hänellä onkin osansa kruunajaisissa. Lisäksi prinssipuoliso saattaa valtiollisissa seremonioissa olla erilaisessa asemassa kuin kuningatar, joka useimmiten nähdään samanarvoisena kuninkaan kanssa.

Kuningatarten prinssipuolisoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainoastaan Britannian kuningattaren Viktorian puoliso Albert oli saanut vaimoltaan erityisen prinssipuolison tittelin, muut ovat olleet virallisesti vain prinssejä, joita on toisinaan epävirallisesti samoin kutsuttu.

Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.