Pikku-idis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikan Psyko (kansi: Jari Tammi)

Kustannusyhtiö Pikku-idis on vuonna 1990 Turussa perustettu erikoiskustantamo, joka muutti vuonna 1991 Helsinkiin ja on julkaissut tähän mennessä noin 40 kirjaa. Se on tullut parhaiten tunnetuksi Bret Easton Ellisin romaanin Amerikan Psykon (1993, suom. Erkki Jukarainen) ensimmäisenä Suomen-kustantajana sekä Jari Tammen Suuresta kirosanakirjasta (1993, 3. laitos 2007 WSOY) ja Suuresta solvaussanakirjasta (2003). Vuonna 1992 ilmestyi valtakunnalliseen rakkauskirjeen kirjoituskilpailuun pohjautunut, kahdestatuhannesta kirjeestä valikoitunut antologia Parhaat rakkauskirjeet. Viimeisimpinä klassikkokäännöksinä ovat ilmestyneet Friedrich Nietzschen Näin puhui Zarathustra (2008) ja Aisopoksen Faabelit (2010). Kustantajana toimiva Jari Tammi on vastannut lähes kaikesta yhtiön toiminnasta taitosta markkinointiin asti.lähde?

Kustantamon kirjasarjoihin on kuulunut muun muassa Citygrafia-sarja, jossa on julkaistu Bret Easton Ellisin lisäksi Jay McInerneyn, George Cockroftin ja Thierry Jonquet'n romaaneja. Muusa-sarjassa ilmestyivät teokset Hermann Hesseltä ja Elias Canettilta. Populaariseen tietokirjallisuuteen painottuvassa SuurKirjaset-sarjassa on ilmestynyt tähän mennessä viisi kirjaa julkkisanagrammeista naisenkäyttöoppaaseen. Pikku-idis on julkaissut myös kotimaista proosaa, lyriikkaa ja esikoisteoksia.

Yhtiö piti vuosina 1997–2001 julkaisutauon (tuona aikana Jari Tammi oli Walesissä kirjoittamassa Kalevan solki -läpimurtoteostaan.) ja julkaisi kaksi kirjaa vuonna 2002 Kuippana Kustannus Oy:n nimellä. Se on toiminut hetkellisesti myös Tampereella, Espoossa ja uudestaan Turussa. Pikku-idis on Kielipoliisi Oy:n aputoiminimi.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tainio, Iiro (koonnut): Kauneimmat juomalaulut: Hyville, pahoille, rumille, kauniille ja rohkeille: Kun sinua kuitenkin laulattaa. Kuvittanut Jari Tammi. Helsingissä: Pikku-idis, 1993. ISBN 952-9589-10-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.