Pikajuna Suomessa

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pikajuna)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pikajuna on Suomessa lähi- ja taajamajunaliikennettä nopeampi yhteys, joka pysähtyy pääasiassa vain keskikokoisilla ja sitä suuremmilla asemilla. Asemaväli pikajunilla on tyypillisesti noin 50–100 kilometriä[1]. VR:n pikajunat on merkitty aikatauluihin P-tunnuksella. Nykyään pikajunia kulkee vain yöpikajunana Kolariin.

Päiväpikajuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päiväpikajunat eli niin sanotut tavalliset pikajunat muodostuvat päiväkäyttöön tarkoitetuista henkilövaunuista, matkatavaraosastolla varustetusta konduktöörivaunusta sekä tavallisesti myös ravintolavaunusta. Päiväpikajunien suurin sallittu nopeus on 140–160 km/h. Alle kolmen tunnin pikajunavuorojen vaunumäärä on yleensä 5–7. Pidemmän matkan pikajunat ovat huomattavasti vähentyneet 2010-luvulla Intercity-kaluston lisääntymisen myötä, ja näiden junapituus saattaa olla yli kymmenen vaunua.

Kaikkien päiväpikajunien vaunut ovat nykyään toisen luokan vaunuja, sillä ensimmäisen luokan vaunut muutettiin toiseen luokkaan vuonna 2004. Päiväpikajunien palveluihin kuuluivat ravintola- ja invapalvelut, lemmikki- ja allergiaosasto sekä matkatavaran, polkupyörien ja lastenvaunujen kuljetus matkatavaravaunussa[1]. Palveluiden saatavuus kannattaa tarkistaa aikatauluista.

Päiväpikajunien keskeisin reitti oli 2010-luvun lopussa KuopioKontiomäkiOuluRovaniemi.

Vaunukuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiden vaunun junakokoonpano:

  • Vaunu 2, Eko-luokan matkustajavaunu, lemmikkipaikkoja
  • Vaunu 3, Eko-luokan matkustajavaunu, matkatavaravaunu
  • Vaunu 4, Ravintolavaunu
  • Vaunu 5, Eko-luokan matkustajavaunu
  • Vaunu 6, Eko-luokan matkustajavaunu

Yöpikajuna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yöjunat koostuvat pääosin makuu- ja autovaunuista, mutta niissä on myös muutama päivävaunu, matkatavaravaunu, konduktöörivaunu ja ravintolavaunu. Liian vähäisen kiskojarrujen määrän vuoksi yöpikajunien suurin sallittu nopeus on 140 km/h. Yöjunien aikataulut ovat yleensä varsin löysiä ja matka-aika on yleensä tavallisia pikajunia pidempi, jolloin juna saapuu määräasemalleen aamun tunteina, yleensä kello kuuden ja kahdeksan välillä. Yöpikajunan keskinopeus jää myös hitaammaksi kuin muulla junaliikenteellä. Yksiraiteisilla rataosilla yöpikajunat joutuvat päästämään nopeampia junia, kuten InterCity-, Pendolino- ja kiitotavarajunia ohitseen, sekä väistämään vastaantulevaa liikennettä.

Yöjunien palveluihin kuuluu autojenkuljetusmahdollisuus, mikäli se on merkitty aikatauluissa kyseiselle junalle. Yöpikajunissa on mahdollisuus varata yhden hengen hyttipaikka sekä allergia- tai lemmikkipaikka[1]. Yhdessä hytissä on korkeintaan kolme vuodepaikkaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset pikajunavaunut saapuivat Saksasta vuonna 1961. Saksassa valmistettiin ensimmäiset 14 vaunua, jonka jälkeen valmistus siirtyi Suomeen VR Pasilan konepajalle ja Valmetille. Pikajunavaunuja valmistettiin kaikkiaan yli 600 kappaletta. Aina 2000-luvulle asti ne muodostivat VR:n junatarjonnan selkärangan. Vielä 1980-luvulla pikajunissa saattoi olla myös puukorisia päivä- ja makuuvaunuja.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa niin sanotuista sinisistä vaunuista muodostuvat pikajunat ovat poistumassa VR-henkilöliikenteen junatarjonnasta, ja ne korvautuvat vaiheittain InterCity, Pendolino- ja Taajamajunilla.

Syksyllä 2006 VR:n aikataulukauden vaihtuessa lakkautettiin yöjunaliikenne reiteiltä HelsinkiKontiomäki ja TurkuJoensuu. Nykyään yöjunat kulkevat vain Helsingistä ja Turusta Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Kolariin. Suurin osa junavuoroista ajetaan uusilla kaksikerroksisilla makuuvaunuilla, mutta sinisten makuuvaunujen poistuminen venynee 2020-luvun alkuun.[2]

25. toukokuuta 2009 Suomen Rautatiematkustajat Ry julkaisi kannanottonsa yöjunayhteyksien palauttamisesta sisämaahan. Kannanotossa esitetään yöjunaliikennettä reiteille Helsinki–Riihimäki–Kouvola–Pieksämäki–Kajaani–Kontiomäki–Taivalkoski ja Turku–Tampere–Jyväskylä–Pieksämäki–Joensuu–Lieksa–Vuokatti–Kontiomäki.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]