Patron

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Patron (m.kreik. Πάτρων) (ensimmäinen vuosisata eaa.) oli antiikin kreikkalainen epikurolaiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Patron eli jonkin aikaa Roomassa, jossa hän tutustui muun muassa Ciceroon sekä runoilija Gaius Memmiuksen perheeseen. Hän ystävystyi tuolloin tai myöhemmin myös Atticuksen kanssa. Roomasta Patron siirtyi Ateenaan, jossa hän seurasi Faidrosta epikurolaisen koulun johdossa noin vuonna 70 eaa.

Memmiuksen oli tarkoitus rakentaa Ateenaan eräs suuri rakennelma. Tätä varten hän oli Ateenassa käydessään saanut areiopagin neuvostolta luvan purkaa eräs vanha muuri, joka kuului Epikuroksen koululleen jättämään omaisuuteen. Patron näki tämän häväistyksenä, ja otti yhteyttä Atticukseen ja Ciceroon, että nämä käyttäisivät vaikutusvaltaansa Areiopagiin saadakseen päätöksen peruttua. Cicero kirjoitti tapauksen johdosta Memmiukselle tyylikkään kirjeen, joka on säilynyt nykypäiviin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 140. Osa III. Boston: Little, Brown and Company, 1849. Teoksen verkkoversio.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cicero: ad Fam. XIII.1. Comp. ad Att. V.11, 19.