Catius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Catius (ensimmäinen vuosisata eaa.) oli roomalainen epikurolaiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli kotoisin Gallia Transpadanasta.

Catius kirjoitti neljää kirjaa käsittäneen tutkielman olevaisen luonteesta ja korkeimmasta hyvästä (De rerum natura et de summo bono). Cicero kirjoitti vuonna 45 eaa. kirjoitetussa kirjeessä, että Catius oli juuri kuollut.[1] Cicero pilkkasi kirjeessä ajatusta jota kutsui nimellä "spectra Catiana" — Catiuksen ajatukset esittivät epikurolaisen ajatuksen materiaalisista kuvista (ειδωλα), joiden he ajattelivat esittäytyvän mielelle ja herättävän näin aistimuksen poissaolevista kappaleista.

Vanhat Horatiuksen kommentaattorit ovat katsoneet, että tämän toisen kirjan neljännessä satiirissa esiintyvä Catius, joka pitää mahtipontisen ja paatoksellisen luennon erilaisista ruokapöydän nautinnoista, on tämä sama epikurolainen Catius. Ciceron todistuksen perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että satiiri on kirjoitettu useita vuosia Catiuksen kuoleman jälkeen, ja näin Horatius on saattanut viitata nimellä johonkin hovin mässäilijään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 634. Osa I. Boston: Little, Brown and Company, 1859. Teoksen verkkoversio.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cicero: ad Fam. xv.16