Kolotes

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kolotes Lampsakoslainen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolotes Lampsakoslainen (m.kreik. Koλωτης, 200-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen epikurolaiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli yksi kuuluisimmista Epikuroksen oppilaista.

Kolotes kirjoitti kuningas Ptolemaios Filopatorille omistetun teoksen todistaakseen Että on mahdotonta edes elää muiden filosofien oppien mukaan (oτι κατα τα των αλλων φιλoσoφων δoγματα oυδε ζην εστι). Plutarkhos kirjoitti kaksi teosta sen kumoamiseksi: dialogin todistaakseen Että on mahdotonta edes elää miellyttävästi Epikuroksen mukaan sekä teoksen Kolotesta vastaan [1]. Herculaneumista on löydetty joitakin katkelmia Koloteksen toisesta teoksesta, joka oli suunnattu Platonin dialogia Lysis vastaan.

Plutarkhoksen kirjoituksista voidaan päätellä, että Kolotes oli älykäs mutta turhamainen, dogmaattinen ja suvaitsematon. Hän hyökkäsi röyhkeästi Sokratesta ja muita suuria filosofeja vastaan. Hän oli Epikuroksen suosiossa, ja tämä kutsui häntä hellittelynimillä Koλωταρας (Kolôtaras) ja Koλωταριoς (Kolôtarios). Plutarkhos sanoo myös, että kuultuaan Epikuroksen puhuvan asioiden luonteesta Kolotes lankesi polvilleen tämän edessä ja anoi tätä opettamaan häntä. Kolotes katsoi, että totuudenmukaisuus oli välttämätöntä filosofille ja siksi ei ollut soveliasta käyttää taruja opetuksessa. Cicero vastusti tätä näkemystä [2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Plutarkhos Oper. pp. 1086–1127
  2. Cicero: De republica VI.7