Kolotes Lampsakoslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kolotes Lampsakoslainen (m.kreik. Koλωτης, Kolōtēs, lat. Colotes; 200-luku eaa.) oli antiikin kreikkalainen epikurolaiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli yksi kuuluisimmista Epikuroksen oppilaista.

Kolotes kirjoitti kuningas Ptolemaios Filopatorille omistetun teoksen nimeltä Siitä, että muiden filosofien oppien mukaan on mahdotonta edes elää (Περὶ τοῦ ὅτι κατὰ τὰ τῶν ἄλλων φιλοσόφων δόγματα οὐδὲ ζῆν ἔστιν, Peri tū hoti kata ta tōn allōn filosofōn dogmata ūde zēn estin). Plutarkhos kirjoitti kaksi teosta sen kumoamiseksi: dialogin todistaakseen Epikuroksen mukaan on mahdotonta elää edes mukavasti sekä teoksen Kolotesta vastaan.[1] Herculaneumista on löydetty joitakin katkelmia Koloteksen toisesta teoksesta, joka oli suunnattu Platonin dialogia Lysis vastaan.

Plutarkhoksen kirjoituksista voidaan päätellä, että Kolotes oli älykäs mutta turhamainen, dogmaattinen ja suvaitsematon. Hän hyökkäsi röyhkeästi Sokratesta ja muita suuria filosofeja vastaan. Hän oli Epikuroksen suosiossa, ja tämä kutsui häntä hellittelynimillä Kolōtaras (Koλωτάρας) ja Kolōtarios (Koλωτάριoς). Plutarkhos sanoo myös, että kuultuaan Epikuroksen puhuvan asioiden luonteesta Kolotes lankesi polvilleen tämän edessä ja anoi tätä opettamaan häntä. Kolotes katsoi, että totuudenmukaisuus oli välttämätöntä filosofille ja siksi ei ollut soveliasta käyttää taruja opetuksessa. Cicero vastusti tätä näkemystä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Plutarkhos Oper. s. 1086–1127.
  2. Cicero: Valtiosta (De republica) VI.7