Ptolemaios IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ptolemaios IV Filopator

Ptolemaios IV Filopator (kreik. Πτολεμαίος Φιλοπάτωρ, 244204 eaa.) oli Egyptin faarao 221–204 eaa. Hänen vanhempansa olivat Ptolemaios III ja Berenike II. Hänen aikanaan Ptolemidien hallitseman Egyptin kukoistus kääntyi laskuun.

Noustessaan valtaistuimelle Ptolemaios IV otti lisänimekseen Filopator, ”isäänsä rakastava”. Ptolemaios oli heikko hallitsija, joka oli aina neuvonantajiensa vallassa. Tärkeitä neuvonantajia olivat muun muassa Agathokles ja Sosibios. Sosibioksen käskystä Ptolemaios IV teloitutti oman äitinsä Berenike II:n ja useita muita sukulaisiaan. Sosibioksen sanotaan olleen myös Arsinoe III:n murhan takana. Vaikka Ptolemaios IV oli heikko hallitsija, egyptiläiset voittivat seleukidien joukot Rafian taistelussa vuonna 217 eaa. Ptolemaios IV oli tuolloin ilmeisesti itse paikalla.

Ptolemaios meni vuonna 215 eaa. naimisiin siskonsa Arsinoe III:n kanssa. Pojastaan Ptolemaios V:stä hän teki hallitsijakumppaninsa vuonna 210 eaa. Vuonna 205 eaa. Ylä-Egypti kapinoi häntä vastaan faarao Horwenneferin ja Ankhwennefer johdolla. Kapinallinen Ylä-Egypti pysyi itsenäisenä miltei kaksikymmentä vuotta.

Ptolemaios IV:stä kertoo Raamatun apokryfi­kirjoihin kuuluva Kolmas makkabilaiskirja.

  Edeltäjä:
Ptolemaios III
Faarao
Ptolemaiosten hallitsijasuku
Seuraaja:
Ptolemaios V
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.