Patrick Dempsey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patrick Dempsey
Patrick Dempsey vuonna 2011.
Patrick Dempsey vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Patrick Galen Dempsey
Syntynyt13. tammikuuta 1966 (ikä 55)
Lewiston, Maine, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, kilpa-autoilija
Puoliso Rocky Parker (1987–1994)
Jillian Fink (1999–2015)
Näyttelijä
Aktiivisena 1985–
Merkittävät roolit Derek Shepherd draamasarjassa Greyn anatomia
Aiheesta muualla
www.patrickdempsey.com
IMDb
Elonet

Patrick Galen Dempsey (s. 13. tammikuuta 1966) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja kilpa-autoilija. Dempsey tunnetaan parhaiten Derek Shepherdin roolista sairaalamaailmaan sijoittuvassa draamasarjassa Greyn anatomia. 2000-luvulla hän on esiintynyt myös lukuisissa elokuvarooleissa, muun muassa elokuvissa The Emperor's Club, Freedom Writers, Lumottu ja Rakastunut bestman.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dempsey syntyi Lewistonissa, Mainessa ja kasvoi Turnerissa. Hän on kolmesta lapsesta nuorin ja hänen vanhempansa ovat Amanda ja William Dempsey.[1] Seniorivuonnaan Dempsey kävi St. Dominic Regional High Schoolia, jossa hänen äitinsä työskenteli sihteerinä, mutta Dempsey ei kuitenkaan ikinä valmistunut. Dempsey opetteli jongleeraamaan ja sijoittui jonglöörikisassa toiseksi.[2]

Dempsey vietti suurimmana osan high school -vuosistaan kaupungissa nimeltä Buckfield, jossa hän kävi Buckfield High Schoolia MSAD:issa.

Dempseylle diagnosoitiin lukihäiriö hänen ollessaan 12-vuotias. Hän kertoi Barbara Waltersille vuoden 2008 Oscar-gaala-spesiaalissa, että lukihäiriö ”teki hänestä mitä hän on nykyään”. ”Se on antanut minulle näkökulman – että täytyy jatkaa yrittämistä,” Dempsey kertoi Waltersille. ”En ikinä luovuttanut.”[3]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alku-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dempsey ”löydettiin”, kun hän koe-esiintyi Torch Song Trilogy -nimiseen näytelmään. Hänen koe-esiintymisensä onnistui erinomaisesti ja hän vietti seuraavat neljä kuukautta kiertäen näytelmän mukana ympäri San Franciscoa. Dempsey esiintyi myös MTV:llä ohjelmassa Overnight Success, jossa hän tanssi ja jongleerasi. Tämän jälkeen Dempsey lähti toiselle kiertueelle, Brighton Beach Memoirs, jossa hän oli pääroolissa ja jonka ohjasi Gene Saks. Dempsey on myös tehnyt huomattavia esiintymisiä muun muassa näytelmässä On Golden Pond ja vuoden 1991 Off-Broadway-näytelmässä The Subject Was Roses Roundabout Theatressa New Yorkissa.

Dempsey sai ensimmäisen suuren elokuvaroolinsa ollessaan 21-vuotias elokuvasta In The Mood, joka oli tositapahtumiin perustuva tarina Ellsworth Wisecarverista. Tätä roolia seurasi roolit teinikomediassa Can't By Me Love vuonna 1987, jossa näytteli myös Amanda Peterson ja elokuvassa Some Girls Jennifer Connellyn kanssa, vuonna 1988. 1989 Dempsey sai pääroolit elokuvissa Loverboy ja Happy Together. Vaikka Dempsey näyttelikin alku-urallaan pääasiassa vain teinikomedia- ja romantiikkarooleissa, hän pystyi myöhemmin monipuolistamaan roolivalintojaan.

1990-luku ja 2000-luvun alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dempsey vieraili lukuisissa tv-sarjoissa 1990-luvulla; hänet valittiin useita kertoja pilottijaksoihin, joista ei kuitenkaan tullut ikinä täyttä kautta, mm. pääroolit tv-sarjoissa The Player ja About the Boy. Hän kuitenkin sai hyvää palautetta esitettyään Mayer Lanskyä vuonna 1991, kun Mobsters-novellista tehtiin elokuva. Dempseyn ensimmäinen suuri rooli televisiossa oli sarjassa Will & Grace. Seuraavaksi hän sai roolin Aaron Brooksina, Lilyn ja Judyn psyykkisesti epävakaana veljenä sarjassa Vielä kerran, josta hän saikin Emmy-ehdokkuuden vuonna 2001. Vuonna 1993 Dempsey näytteli vakuuttavasti nuorta John F. Kennedyä 2-osaisessa minisarjassa JFK: Reckelss Youth. Vuonna 2004 Dempsey näytteli HBO:n tuottamassa elokuvassa Iron Jawed Angels yhdessä Hilary Swankin ja Anjelica Hustonin kanssa. Hän myös esiintyi erikoisvieraana sarjan Oikeus ja kohtuus 3 kauden viimeisimmässä jaksossa (8x13-8x15) miehenä, joka murhasi rakastajattarensa.

Vuonna 2000 Dempsey näytteli etsivä Kincaidia elokuvassa Scream 3 ja vuonna 2002 elokuvassa Sweet Home Alabama yhdessä Reese Witherspoonin kanssa. Dempseyn odotetaan palaavan rooliinsa myös elokuvan jatko-osassa, Scream 4. Dempseyn viimeisimmät elokuvaroolit olivat elokuvissa Lumottu ja Freedom Writers. Dempsey myös antoi äänensä Karhuveljeni Koda 2 -elokuvan Kenai-hahmolle.

Vuonna 2007 Dempsey toimi Serengeti-aurinkolasien mainoskasvona ja seuraavana vuonna näytteli elokuvassa Rakastunut bestman.

Dempseyn odotetaan alkavan kuvata tulevaa elokuvaansa "Blood, Sweat and Tears" Chicagossa Syyskuussa 2009. Hän tulee esittämään levy-yhtiön tuottajaa, tässä musiikintäyteisessä actionkomediassa, jonka on ohjannut David Johnson.

Greyn anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Greyn anatomia

Dempsey sai suurta mainetta roolistaan Tri. Derek Shepherdinä draamasarjassa Greyn anatomia. Sarja sai paljon positiivista palautetta ja median huomio kiinnittyi Dempseyn hahmoon, jota usein kutsutaan nimellä "McDreamy", seksikkään ulkonäkönsä takia; ja hahmon ja Meredith Greyn (jota esittää Ellen Pompeo) välisen romanssin takia.

Vuonna 2006 Dempsey allekirjoitti sopimuksen ABC:n kanssa, jonka mukaan hänen palkkansa jaksoa kohden olisi 225 000 dollaria. Dempseyn kyseisessä sarjassa saamansa menestyksen ansiosta, hänestä tuli Mazdan mainoksen puhuja ja Versacen malli. Dempsey sai Golden Globe -ehdokkuuden roolistaan Derek Shepherdinä vuonna 2007.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dempsey on ollut naimisissa kahdesti. Vuonna 1987 hän meni naimisiin näyttelijän ja näyttelemisen opettaja Rocky Parkerin kanssa, joka esiintyi Dempseyn kanssa näytelmässä In The Mood. Naimisiin mennessään Dempsey oli 21-vuotias ja Parkerilla, joka oli silloin 48-vuotias, oli poika, joka oli vuoden vanhempi kuin Dempsey. Pari erosi vuonna 1994.lähde?

31. heinäkuuta 1999 Dempsey meni naimisiin Jillian Finkin kanssa. Parilla on kolme lasta; tytär, Tallulah Fyfe (s. 2002) ja kaksoispojat, Darby Galen ja Sullivan Patrick (s. 2007).lähde? Pari erosi keväällä 2015.

Dempseyllä diagnosoitiin lukihäiriö 12-vuotiaana. Sen takia hänen täytyy oppia ulkoa kaikki repliikit, jopa koe-esiintymisiä varten.lähde?

Patrick Dempsey Center for Cancer Hope and Healing[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 Dempseyn äidillä diagnosoitiin munasarjasyöpä. Äitinsä sairauden takia Dempsey perusti Patrick Dempsey Center for Cancer Hope and Healing -yhdistyksen kotikaupunkiinsa Lewistoniin, Maineen.lähde?

Kilpa-autoilu-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaa-ajallaan Dempsey ajaa mielellään kilpaa, ajettuaan turva-autoa Indianapolis 500 -moottoriurheilutapahtumassa ja kilpailtuaan Daytonan 24 tunnin ajossa ja Tecate SCORE Baja 1000 -kilpa-ajossa. Tällä hetkellä Dempsey omistaa osan InyCar-sarjan tiimiä Vision Racing. Vuonna 2008 hän kilpaili Rolex Sports Car-sarjan 5 kilpailussa. Vuonna 2009 Dempsey tulee kilpailemaan Ferrari F430 autoa vuoden 2009 Le Mainsin 24 tunnin ajossa GT2-luokassa.lähde? Vuonna 2014 Dempsey ajoi yhden kilpailun Porsche Supercup -sarjassa Saksan Hockenheimringillä, joka kiertää Formula 1 -sarjan yhteydessä kaikki Euroopan kilpailut. Vuonna 2015 Dempsey kilpailee oman tiiminsä autolla FIA World Endurance Championship -sarjassa GTE Am -luokassa.

Porsche Supercup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihavointi tarkoittaa paalupaikkaa, kursivointi kilpailun nopeinta kierrosta. Muut selitteet löytyvät täältä.

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pisteet Sijoitus
2014 Porsche AG ESP
 
MON
 
AUT
 
GBR
 
GER
23
HUN
 
BEL
 
ITA
 
USA
 
USA
 
0 NC
2015 Porsche AG ESP
 
MON
 
AUT
 
GBR
 
HUN
 
BEL
29
BEL
23
ITA
 
ITA
 
USA
 
USA
 
0 NC

FIA WEC[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 Pisteet Sijoitus
2015 Dempsey Racing-Proton LMGTE Am SIL
6
SPA
5
LMS
2
NÜR
4
COA
4
FUJ
1
SHA
4
BHR
 
116 6.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Huomioita
1985 The Stuff Alamaailman huumeiden ostaja #2
Heaven Help Us Corbet
1986 Meatballs III: Summer Job Rudy
1987 Can't Buy Me Love Ronald Miller Young Artist-palkinto "Paras nuori näyttelijä - komedia"
In the Mood Ellsworth 'Sonny' Wisecarver
1988 Some Girls Michael
In a Shallow Grave Daventry Rajoitettu julkaisu
1989 Loverboy Randy Bodek
Happy Together Christopher Wooden
1990 Coupe de Ville Robert 'Bobby' Libner
1991 Mobsters Meyer Lansky
Run Charlie Farrow
1993 Bank Robber Billy
1994 With Honors Everett Calloway
Ava's Magical Adventure Jeffrey
1995 Tuntematon uhka Jimbo Scott
1997 Hugo Pool Floyd Gaylen Rajoitettu julkaisu
1998 Denial Sam
The Treat Mike Jonathan Gemsin ohjaama
There's No Fish Food in Heaven Tuntematon tunnetaan myös nimellä Life in the Fast Lane
1999 Me and Will Fast Eddie
2000 Scream 3 Det. Mark Kincaid
2002 Sweet Home Alabama | Andrew Hennings (Melanien sulhanen)
The Emperor's Club Vanhempi Louis Masoudi
2006 Karhuveljeni Koda 2 Kenai ääni
Shade Paul Parker Lyhytelokuva
2007 Freedom Writers Scott Casey
Lumottu Robert Philip MTV Movie Awards -ehdokkuus "Parhaasta suudelmasta"
National Movie Awards -ehdokkuus "Parhaasta esityksestä (mies)"
2008 Rakastunut bestman Tom Bailey
2009 Valentine's Day Harrison Copeland
2011 Transformers: Kuun pimeä puoli Dylan Gould
2016 Bridget Jones’s Baby Jack Qwant

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1986 A Fighting Choice Kellin Taylor TV-elokuva
Fast Times Mike Damone TV-sarja
1989 The Super Mario Bros. Super Show! The Plant 1 jakso
1990 The General Motors Playwrights Theater 1 jakso "Merry Christmas, Baby"
1993 For Better and for Worse Robert Faldo TV-elokuva
JFK: Reckless Youth John F. Kennedy Minisarja
1995 Bloodknot Tom TV-elokuva
1996 The Right to Remain Silent Tom Harris TV-elokuva
A Season in Purgatory Harrison Burns Minisarja
1997 20,000 Leagues Under the Sea Pierre Arronax Minisarja
The Escape Clayton TV-elokuva
The Player Griffin Mill TV-elokuva
1998 The Bible: Jeremiah Jeremiah TV-elokuva
Crime and Punishment Rodya Raskolnikov
2000-2001 Will & Grace Matthew 3 jaksoa
2000-2002 Vielä kerran Aaron Brooks 4 jaksoa
Emmy-ehdokkuus "Vieraileva näyttelijä draamasarjassa"
2001 Blonde Cass Minisarja
2003 Lucky 7 Peter Connor
Karen Sisco Carl 1 jaksoa
About a Boy Carl TV-elokuva
2004 Iron Jawed Angels Ben Weissman TV-elokuva
Oikeus ja kohtuus Tri. Paul Stewart 3 jaksoa
2005–2015 Greyn anatomia Derek Shepherd Screen Actors Guild Awards-palkinto
33rd People Choice Awards-palkinto "Paras mies TV-tähti"
34th People Choice Awards-palkinto "Paras mies TV-täht"
63rd Golden Globe Awards-ehdokkuus "Paras miesnäytelijä TV-sarjassa"
64th Golden Globe Awards-ehdokkuus "Paras miesnäyttelijä TV-sarjassa"
12th Screen Actors Guild Awards-ehdokkuus "Paras esitys draamasarjassa"
12th Screen Actors Guild Awards-ehdokkuus "Paras miesnäyttelijä draamasarjassa"
14th Screen Actors Guild Awards-ehdokkuus "Paras esitys draamasarjassa"
Teen Choice Awards-ehdokkuus "Paras miesnäyttelijä Draama/Action 2006"
Teen Choice Awards-ehdokkuus "Paras TV-miesnäyttelijä Draamassa 2008"
35th People's Choice Awards-ehdokkuus "Paras mies TV-tähti"
2009 Rakkauden anatomia Derek Shepherd TV jakso ("The Ex-Life")
2018 Totuus Harry Quebertin tapauksesta Harry Quebert Minisarja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "McDreamy" Could Have Been a Schlossnagle genealogywise.com. 11.7.2009. Viitattu 6.7.2011. (englanniksi)
  2. [Vanhentunut linkki 1981 Championships] juggle.org. Viitattu 6.7.2011. (englanniksi)
  3. [Linkkiä ei löydy ‘Grey’s Anatomy's’ Dempsey has dyslexia] today.msnbc.msn.com. 28.2.2006. Viitattu 6.7.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]