Derek Shepherd

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Derek Shepherd
Patrick Dempsey esittää Derek Shepherdiä sarjassa Greyn anatomia.
Patrick Dempsey esittää Derek Shepherdiä sarjassa Greyn anatomia.
Luoja(t) Shonda Rhimes
Näyttelijä(t) Patrick Dempsey
Ensiesiintyminen Greyn anatomian jaksossa 1.01 "A Hard Day's Night"
Koko nimi Derek Christopher Shepherd
lempinimeltään McDreamy ja Shep
Ammatti neurokirurgi, ylilääkäri
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Seattle, Washington, USA
Suhteet
Vanhemmat Carolyn Shepherd (äiti)
isä (kuollut)
Sisarukset Nancy Shepherd (sisko)
Kathleen Shepherd (sisko)
Amelia Shepherd (sisko)
1 tuntematon sisko
Puoliso(t) Meredith Grey (vaimo)
Addison Montgomery (ex-vaimo)
Sisarusten lapset yhdeksän siskontytärtä
viisi siskonpoikaa
Tutut Mark Sloan (paras ystävä)
Rose (ex-tyttöystävä)
Cristina Yang
Izzie Stevens
Alex Karev
Richard Webber
George O'Malley

Tri. Derek Christopher Shepherd on fiktiivinen hahmo tv-sarjasta Greyn anatomia. Sarjassa häntä esittää Patrick Dempsey, joka oli ehdolla Golden Globe-palkinnon saajaksi vuonna 2006 ja 2007 roolisuorituksestaan sarjassa.

Hahmon luonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Patrick Dempsey otti vastaan tri. Derek Shepherdin roolin, hän koe-esiintyi tri. Gregory Housen rooliin tv-sarjaan House.[1] Näyttelijällä todettiin lukihäiriö 12 vuoden iässä, mikä saattoi olla syynä siihen, ettei hän saanut monia koe-esiintymistään rooleista.[2] Koe-esiinnyttyään Derekin rooliin Dempsey oli huolissaan siitä, ettei saisi roolia. Greyn anatomian tuottajan ja pääkäsikirjoittajan Shonda Rhimesin ensireaktio oli: "Ensimmäisen kerran kun tapasin hänet oli täysin varma, että hän sopii rooliin. Lukiessaan Derek Shepherdin vuorosanoja, Patrickilla oli taianomaista charmia, johon lankesin. Ja hänellä on valtavan hyvät kemiat Ellen Pompeon kanssa." Myös näyttelijä Rob Lowe koe-esiintyi Derekin rooliin.

Rhimes kuvailee Derekiä tyypilliseksi "prinssi rohkeaksi". Derekistä piti alun perin tulla lääkäri, joka ei välitä mistään, joka elää omassa maailmassaan ja jolla on suuri seksihalu. Mies joka on charmikas, komea ja ulkopuolisesti sellainen kundi, josta jokainen tyttö uneksii. Mies joka tekee usein vääriä päätöksiä ja joka tunnetaan usein täytenä urpona tai hirveänä sydäntensärkijänä. Rhimes suunnitteli tällaista hahmoa jo alusta lähtien, koska se olisi tyypillinen kundi, johon tytöt rakastuvat ja hahmo, jonka tarinaa on helppo muuttaa. Tällaisen roolin, joka tunnettiin myöhemmin nimellä Mark Sloan, sai kuitenkin lopulta Eric Dane.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Derekin äiti Carolyn on eläkkeellä oleva sairaanhoitaja. Derekin isä kuoli väkivaltaisesti Derekin ollessa nuori. Derek ja hänen sisarensa Amelia joutuivat todistamaan isänsä kuolemaa. Derekillä on neljä sisarta, jotka kaikki työskentelevät lääkäreinä. Perheen lähipiiriin on kuulunut pitkään myös Derekin paras ystävä Mark Sloan.

Derek valmistui Bowdoin Collegesta ja jatkoi sieltä Columbian yliopistoon New Yorkiin käydäkseen siellä lääketieteellisen. Hän erikoistui neurokirurgiaan. Derek tapasi lääketieteellisessä Addison Montgomeryn ja meni tämän kanssa naimisiin. Valmistuttuaan molemmat alkoivat työskennellä yksityisklinikoilla New Yorkissa. Parin avioliitto ajautui vähitellen vaikeuksiin mm. työkiireiden takia, ja Derek sai Addisonin kiinni pettämästä häntä Markin kanssa. Tämän jälkeen hän sanoi välit poikki molempiin ja muutti Seattleen.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derek saapuu Seattle Gracen sairaalaan uutena neurokirurgina, joka ansaitsee 2 miljoonaa dollaria vuodessa. Seattle Gracen kirurgian osaston päällikkö Richard Webber on houkutellut Derekiä ottamaan vastaan työn lupaamalla suositella häntä seuraajakseen. Seattleen saavuttuaan Derek saa kuitenkin tietää, että Webber on luvannut saman myös sydänkirurgi Preston Burkelle. Derek ja Burke alkavat kilpailla asemasta, mutta ystävystyvät myöhemmin.

Saapumisensa jälkeen Derek tapaa baarissa Meredith Greyn ja viettää yhden yön tämän kanssa. Hän huomaa seuraavana päivänä, että Meredith on uusi harjoittelija sairaalassa, jossa Derek aloitti hiljattain työt. Meredith ja Derek alkavat tapailla, vaikka Meredith onkin aluksi epävarma asiasta. Derekin persoonallisuus ja komea ulkonäkö ansaitsevat hänelle lempinimen "McDreamy" Meredithin ja tämän ystävien kesken. Parin suhde kehittyy parempaan suuntaan kunnes Derekin vaimo Addison saapuu Seattleen ilmoittamatta.

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meredith ei tiennyt Derekin olevan naimisissa, ja parin suhde vaikeutuu. Addison tekee selväksi haluavansa yrittää Derekin kanssa uudelleen. Vaikka Derek kamppaileekin päätöksensä kanssa, hän eroaa Meredithistä ja palaa Addisonin luo. Heidän välinsä paranevat, mutta yritys korjata avioliittoa epäonnistuu, koska Derek tunnustaa rakastuneensa Meredithiin. Meredith alkaa seurustella eläinlääkäri Finn Dandrigen kanssa, mikä ärsyttää Derekiä.

Derek ja Meredith harrastavat seksiä sairaalan tanssiaisissa, ja seuraavana päivänä Derek tunnustaa rakkautensa Meredithille. Derek tuntee silti syyllisyyttä satutettuaan Addisonia. Hän aikoo pyytää tältä anteeksi, mutta vihastuu löytäessään entisen parhaan ystävänsä Mark Sloanin "lohduttamasta" Addisonia. Pari päätyy avioeroon.

Webber päättää vetäytyä eläkkeelle, ja ilmoittaa sairaalan johtokunnalle valitsevansa seuraajansa. Derek kilpailee työstä Addisonin, Markin ja Burken kanssa. Webber valitsee Derekin. Webber ja Derek päätyvät kuitenkin siihen, että Webber jatkaa työssään toistaiseksi.

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derekin suhde Markiin säilyy jännittyneenä seuraavien kuukausien ajan Markin saatua siirron Seattle Gracen sairaalaan, mutta lopulta ystävykset sopivat riitansa. Myös Addisonin ja Derekin välit ovat aluksi hankalat, ja Addisonin on vaikea toipua erosta. Addison lähtee Seattlesta työskentelemään yksityisklinikalla Los Angelesissa. Myöhemmin Derekin ja Addisonin välit paranevat huomattavasti.

Meredith tapailee sekä Derekiä että Finn Dandridgea hetken aikaa, mutta valitsee lopulta Derekin. Lautalla sattuneen onnettomuuden jälkeen Derek pelastaa Meredithin hengen. Meredith masentuu tapahtuneen jälkeen, mikä aiheuttaa parin välille erimielisyyksiä.

4. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meredith ja Derek päättävät erota, mutta harrastavat silti jatkuvaa "ero-seksiä". Meredith on mustasukkainen Derekistä tämän tapaillessa toista naista ja pari palaakin yhteen, mutta eroavat pian sen jälkeen Meredithin sitoutumiskammon takia.

Derek alkaa tapailla Rosea, joka on sairaanhoitaja. Muutamia viikkoja myöhemmin Derek ja Meredith alkavat työskennellä yhdessä sairaalassa, ja tajuavat rakastavansa yhä toisiaan. Meredith alkaa päästä yli sitoutumiskammostaan selvitettyään menneisyydensä traumoja terapiassa. Kun Derekin ja Meredithin yhteinen potilaansa selviää, pari palaa takaisin yhteen, ja Derek päättää jättää Rosen.

5. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rose vihastuu erosta, koska Derek oli sanonut päässeensä yli Meredithistä, ja valehtelee jopa olevansa raskaana. Lopulta hän kuitenkin päättää siirtyä sairaalassa toiselle osastolle. Meredith ja Derek alkavat puhua mahdollisesta yhteen muuttamisesta. Meredith suostuu, mutta suuttuu Derekille tämän halutessa häätää Meredithin kämppäkaverit muualle. Lopulta Derek suostuu muuttamaan Meredithin sekä tämän ystävien luokse. Derekin äiti saapuu Seattleen ja tapaa Meredithin ensimmäistä kertaa. Hän hyväksyy Meredithin ja kertoo Derekin näkevän kaiken musta-valkoisena ja, että hän tarvitsee Meredithin elämäänsä. Ennen lähtöään hän antaa kihlasormuksensa Derekille, jotta hän voisi antaa sen Meredithille.

Derek masentuu, kun hän tekee virheen ja menettää yhden potilaistaan vaarallisessa leikkauksessa. Potilaan mies nostaa esille syytteen. Derekin masennus pahenee entisestään kuultuaan lakimieheltään että hän on menettänyt enemmän potilaita kuin parantanut. Derek lähtee asumaan asuntovaunulleen aikoen olla palaamatta enää töihin. Myöhemmin Meredithin paljastettua Derekille tietävänsä sormuksesta Derek huutaa hänelle; "Mene kotiin" ja viskaa sormuksen metsään. Derek kuitenkin palaa töihin, kun Izzieltä löydetään ihosyöpä, joka on levinnyt aivoihin ja maksaan, ja Meredith pakottaa Derekin operoimaan hänet.

Derek valmistautuu Izzien leikkaukseen, ja onnistuukin siinä erinomaisesti. Kun Richard haluaa tietää mikseivät Derek ja Meredith ole juhlimassa leikkauksen onnistumista, Derek kertoo Meredithin vastanneen Derekin kosintaan kahdesti kieltävästi, johon Richard vastaa "Meredith uskoo sinuun". Illalla Richard pidättelee Meredithiä hissien luona. Tietyn hissin ovien auetessa Meredith saa tietää miksi: Hissin sisällä on Derek, joka on koristellut hissin seinät röntgenkuvilla parin yhteisistä potilaista. Viimeisenä hän näyttää Izzien kuvat Izzien aivoista. Derek kertoo haluavansa viettää loppuelämänsä Meredithin kanssa. Pari menee kihloihin.

Viidennen tuotantokauden päätösjaksossa Derek ja Meredith suunnittelevat menevänsä naimisiin kaupungintalolla. Meredith haluaa lähteä sinne jo samana päivänä, mutta Derek kieltäytyy lähtemästä Izzien huonontuneen tilan takia. Meredith ja Derek päätyvät sen sijaan kirjoittamaan vihkivalansa ylös paperille sairaalassa. Samana päivänä George loukkaantuu vakavasti auto-onnettomuudessa, ja Izzien tila romahtaa.

6. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääkärit saavat elvytettyä Izzien, mutta George kuolee saamiinsa vammoihin. Georgen menetys on vaikea kaikille hänen läheisilleen. Derek yrittää tukea surussa Meredithiä, joka kuitenkin yrittää vältellä surua.

Samoihin aikoihin johtaja Webber ilmoittaa Seattle Gracen sairaalan yhdistyvän rahavaikeuksien takia Mercy Westin sairaalaan. Muutoksen seurauksena useat työntekijät saavat potkut ja raha on tiukalla. Derekille tarjotaan Webberin työtä, mutta hän yrittää pysyä Webberin puolella eikä ota työtä vastaan. Derek ja Webber ajautuvat kuitenkin riitoihin, kun Webber ei kerro Derekille suunnitelmistaan, ja Derek arvostelee Webberin toimintaa muutoksen aikana. Webber ilmoittaa Derekille irtisanovansa tämän, mutta ei kuitenkaan toteuta aikomustaan. Myöhemmin hän pyytää Derekiltä anteeksi sanojaan.

Meredith kertoo Derekille luottamuksella, että alkoholismista kärsivä Webber on alkanut uudelleen juomaan. Derek kertoo asian sairaalan johtokunnalle, joka irtisanoo Webberin. Meredith syyttää Derekiä siitä, että Derek on kertonut vain saadakseen Webberin työn. Derek myöntää halunneensa paikan, mutta sanoo toimineensa myös sairaalan parhaaksi. Derek nimitetään virkaa tekeväksi kirurgian ylilääkäriksi. Webber palaa vieroituksen jälkeen töihin Derekin alaisena, ja uusi kuvio aiheuttaa ongelmia miesten välille.

Derek on tyytyväinen saatuaan viimeinen ylilääkärin viran, mutta alkaa kuitenkin nähdä siinä myös huonoja puolia. Työ sisältää paljon paperitöitä ja virallisissa tilaisuuksissa käymistä eikä aikaa varsinaiselle kirurgin työlle ole yhtä paljon kuin aiemmin. Derekin asema hiertää välillä myös hänen ja Meredithin välejä, koska Derek joutuu miettimään tarkasti, mitä asioita hän voi kertoa Meredithille. Derek ja Meredith pysyvät kuitenkin yhdessä ja alkavat suunnitella talon rakentamista ja lasten hankkimista.

Sarjan päätösjaksossa Meredith saa tietää olevansa raskaana, mutta ei kerro Derekille. Samana päivänä sairaalaan saapuu Gary Clark, jonka vaimo on kuollut sairaalassa leikkauksen jälkeen. Clark syyttää Derekiä vaimonsa kuolemasta ja haluaa tappaa tämän. Derek yrittää ylipuhua Clarkia, mutta tämä ampuu Derekiä ja useita muita ihmisiä. Sairaalaan julistetaan hätätila, jonka aikana kukaan ei saa poistua sen hetkiseltä olinpaikaltaan. Cristina tekee Derekille hätäleikkauksen, koska kokeneempia lääkäreitä ei saada paikalle sairaalassa vallitsevan hätätilan takia. Derek pelastuu, mutta Meredith saa keskenmenon ampumavälikohtauksen aiheuttaman järkytyksen takia.

7. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Derek palaa töihin ampumavälikohtauksesta toivuttuaan. Hän päättää luopua kirurgian ylilääkärin virasta ja palaa vanhaan työhönsä. Webber saa takaisin kirurgian ylilääkärin viran. Monet lääkärit ovat järkyttyneitä ja traumatisoituneita ampumavälikohtauksen takia. Cristina kärsii traumaoireista ja päättää jättää työnsä. Derek yrittää auttaa Cristinaa Meredithin vastustuksesta huolimatta ja vie tämän kalastusretkelle. Retki auttaa Cristinaa toipumaan ja tämä palaa töihin.

Meredith kertoo Derekille saaneensa keskenmenon. Pari yrittää saada lasta, muttei onnistu. Meredith kokeilee hedelmöityshoitoja, mutta joutuu lopettamaan ne sivuvaikutusten takia. Derek ehdottaa, että pari adoptoi sairaalassa olevan orvon afrikkalaisen vauvan. Sosiaalivirkailija haastattelee heitä adoption takia. Pari menee maistraatissa naimisiin. Meredith ja Derek aloittavat uuden talon rakennustyöt.

Derek aloittaa sairaalassa uuden Alzheimer-lääkkeen kliinisen kokeen, koska Meredithillä on alttius sairastua. Meredith haluaa työskennellä kokeen parissa. Webber haluaa, että Derek ottaa kokeeseen mukaan hänen vaimonsa Adelen. Derek kieltäytyy, koska Adelen tila ei ole tarpeeksi paha. Adelen tilan huononnuttua Derek muuttaa mielensä ja ottaa Adelen kokeeseen. Meredith saa tietää Adelen saaneen kokeessa plaseboa eikä oikeaa lääkettä ja vaihtaa lääkkeet vaarantaen koko kokeen. Alex paljastaa Meredithin tekemiset ja Derek raivostuu.

Sosiaalivirkailija myöntää Meredithille Zola-vauvan tilapäisen huoltajuuden. Meredith yrittää soittaa Derekille, mutta tämä on lähtenyt yöksi ulos eikä vastaa. Meredith menee vauvan kanssa yksin kotiin. Derek jää makaamaan ulos uuden talon perustuksille.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]