Ellen Pompeo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ellen Pompeo
Henkilötiedot
Koko nimi Ellen Kathleen Pompeo
Syntynyt10. marraskuuta 1969 (ikä 54)
Yhdysvallat Everett, Massachusetts
Ammatti näyttelijä
Puoliso Chris Ivery
Näyttelijä
Aktiivisena 1982-
Merkittävät roolit Meredith Grey tv-sarjassa Greyn anatomia
Palkinnot

Satellite Award, paras naispääosa draamasarjassa

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ellen Kathleen Pompeo (s. 10. marraskuuta 1969) on Golden Globe -ehdokkaanakin ollut yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten roolistaan lääkäri Meredith Greynä ABC:n sairaalamaailmaan sijoittuvassa televisiosarjassa Greyn anatomia.

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ellen Kathleen Pompeo syntyi Everettissa, Massachusettsissa Josephin, myyjän, ja Kathleenin tyttäreksi. Ellen on perheen kuopus, hänellä on viisi vanhempaa sisarusta, jotka ovat häntä ainakin kahdeksan vuotta vanhempia. Ellen Pompeo on irlantilaista ja italialaista alkuperää ja hänet kasvatettiin katoliseksi. Hänen isoisänsä syntyi Gesualdossa, joka on kylä Avellin on piirikunnassa, Italiassa. Pompeon äiti kuoli yliannostukseen tämän ollessa neljävuotias, ja pian Pompeon isä menikin uusiin naimisiin. Ellen Pompeota kutsuttiin nuorena kynäksi ja Stracciatellaksi, koska hän oli niin pienikokoinen ja kehittyi hitaasti. Ellenillä oli viisivuotiaana mielikuvituspoikaystävä, joka tuli julkisuuteen Jimmy Kimmelin haastattelussa Kimmelin kuullessa tästä Pompeon isosiskolta.

Yli kaksi vuotta Pompeo tarjoili cocktaileja Miamissa, jossa hän tapasi silloisen poikaystävänsä, valokuvaaja Andrew Rosenthalin. Vuonna 1996 Pompeo oli tarjoilemassa SoHo Bar & Grillissä New Yorkissa, kun agentti huomasi hänet. Sen ansiosta hän sai lukuisia rooleja mainoksissa, mm. Citibank ja L'Oréal. Hän aloitti uransa pienissä rooleissa televisio-ohjelmissa, kuten Strangers with Cindy ja Kova laki, sekä monissa elokuvissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Halutessaan menestyä näyttelijän urallaan, Pompeo muutti Los Angelesiin vuonna 2001. Käännekohta tuli kun hänet valittiin ohjaaja Brad Silberlingin vuoden 2002 elokuvaan Moonlight Mile, esittäen Jake Gyllenhaalin sympaattista kiinnostuksen kohdetta. Hän esiintyi myös elokuvassa Daredevil, jossa hän esitti Matt Murdockin (Ben Affleck) kirjanpitäjää, Karen Pagea, mutta suurin osa hänen kohtauksistaan poistettiin elokuvan teatteriversiosta. Vuonna 2002 ja 2003 hän näytteli elokuvissa Ota kiinni jos saat ja Old School, sekä tv-sarjoissa Kova laki ja Frendit (jaksossa "Itkevä strippari"). Vuonna 2004 Pompeo näytteli Jim Carreyn hahmon entistä tyttöystävää, Naomia, elokuvassa Tahraton mieli, mutta kaikki hänen esittämänsä kohtaukset poistettiin lopullisesta elokuvasta. Otokset voidaan kuitenkin nähdä elokuvan kaksiosaisessa DVD-keräilyboxissa.

Pompeo sai ensimmäisen ison roolinsa ABC:n sairaalamaailmaan sijoittuvassa sarjassa Greyn anatomia, jossa hän näyttelee sarjan päähenkilöä, Meredith Greytä, joka työskentelee kirurgina maineikkaassa Seattle Grace Hospital -sairaalassa. Ohjelma sai korkeimmat arvostelut viidenneltä kaudeltaan, kuin mikään muu ohjelma samana vuonna. Vuonna 2007 Pompeo oli Golden Globe -ehdokkaana parhaasta naispääosastaan Greyn anatomiassa. Samana vuonna hän allekirjoitti uuden sopimuksen Greyn anatomiaan, mikä nosti tähden palkan 200 000 dollariin per jakso.

Viihdealalla menestymisensä johdosta Pompeo vastaanotti palkinnon National Italian American Foundationilta black-tie-gaalassa Washington D.C:ssä 13. lokakuuta 2007.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ellen Pompeo seurusteli Andrew Rosenthalin kanssa vuodesta 1993 vuoteen 2003. Hän meni naimisiin musiikkituottaja Christopher "Chris" Iveryn kanssa 9. marraskuuta 2007 Manhattan Marriage Bureaussa lähellä New Yorkin kaupungintaloa, pormestari Michael Bloombergin toimiessa heidän todistajanaan. Pari tapasi vuonna 2003, kun heidän yhteinen ystävänsä esitteli heidät toisilleen Whole Foods Marketissa, Los Angelesissa, ja he alkoivat seurustella puoli vuotta myöhemmin. Myöhemmin he tajusivat kasvaneensa molemmat Bostonissa kymmenen kilometrin päässä toisistaan. Ivery tunsi myös Pompeon isän. Ivery kosi Pompeota hänen 37-vuotissyntymäpäivillään. Nyt pari asuu Los Angelesissa kahden villakoiransa, Valentinon ja Gigin kanssa. Ellen Pompeon entinen vastanäyttelijä Patrick Dempsey asuu pariskunnan naapurissa.

Pompeo ja Ivery saivat ensimmäisen lapsensa syyskuussa 2009, kun heidän tyttärensä syntyi.[1]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Huomioita
1999 8 ½ x 11 Ihmisten oikeuksia puolustava nainen (lyhytelokuva)
Coming Soon tyttö joka oli surullinen
2000 Eventual Wife Beth (lyhytelokuva)
In the Weeds Martha
2002 Moonlight Mile Bertie Knox
Ota kiinni jos saat Marci
2003 Old School Nicole
Daredevil Karen Page
Undermind Flynn
2004 Nobody's Perfect Veronica (lyhytelokuva)
Art Heist Sandra Walker
Tahraton mieli Naomi (otokset joissa Ellen esiintyi poistettiin)
2005 Life of the Party Phoebe Elgin

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Sarja Rooli Jakso
1996 Kova laki Jenna Weber "Savior"
1999 Strangers With Candy Lizzie Abrams "Feather in the Storm"
2000 Kova laki Laura Kendrick "Fools for Love"
Get Real Nina Adler "History Lessons"
2001 The Job Sue "Anger"
Strong Medicine Quincy Dunne "Wednesday Night Fever"
2004 Frendit Missy Goldberg Itkevä strippari
2005- Greyn Anatomia Meredith Grey Kaikki/päähenkilö/kertoja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellen Pompeo and husband Chris Ivery welcome baby girl, Stella Luna (Arkistoitu – Internet Archive) 23.9.2009, NyDailyNews.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]