New Yorkin kaupungintalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
New Yorkin kaupungintalo
New York City Hall exterior, October 2016.jpg
Sijainti City Hall Park, New York City
Rakennustyyppi kaupungintalo
Valmistumisvuosi 1812[1]
Suunnittelija Joseph-François Mangin
John McComb Jr.
Omistaja New Yorkin kaupunki
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

New Yorkin kaupungintalo (engl. New York City Hall) on rakennus New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Rakennuksessa sijaitsee New Yorkin kaupunginvaltuusto ja pormestarin toimisto. Se on Yhdysvaltain vanhin kaupungintalo, jossa yhä edelleen toimii sen alkuperäiset hallinnolliset elimet[1].

Kaupungintalo rakennettiin vuosina 18031812. Sen suunnittelivat arkkitehdit John McComb Junior ja Joseph Francois Mangin[1], joiden ehdotus oli voittanut rakennuksesta vuonna 1802 järjestetyn arkkitehtikilpailun. Arkkitehdit joutuivat kuitenkin muuttamaan ehdotustaan kustannusten aisoissa pitämiseksi. Arkkitehdit muun muassa pienensivät rakennuksen kokoa. Lisäksi vastoin alkuperäistä suunnitelmaa ainoastaan rakennuksen etujulkisivu verhoiltiin Massachusettsin marmorilla, kun takaosan verhoilumateriaalina käytettiin ruskeaa hiekkakiveä. Vuosina 19541956 julkisivut uudelleenverhoiltiin Alabaman kalkkikivellä.

Vuonna 1966 kaupungintalo lisättiin Yhdysvaltain historiallisten kohteiden kansallisrekisteriin (National Register of Historic Places, NRHP)[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d About City Hall nyc.gov. City of New York. Viitattu 23.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]