Paprikat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paprikat
Capsicum annuum
Capsicum annuum
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Koisomaiset Solanales
Heimo: Koisokasvit Solanaceae
Suku: Paprikat Capsicum
L.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Paprikat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paprikat Commonsissa

Paprikaa kuivumassa jauhamista varten Argentiinassa.
Punaisia vihannespaprikoita.

Paprikat (Capsicum) on Amerikan mantereelta kotoisin oleva koisokasvien heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun kuuluu noin 30 lajia, joista viisi viljeltyä ovat ruokapaprika (Capsicum annuum), havannapaprika (Capsicum chinense), C. baccatum, C. frutescens, ja C. pubescens. Lajikkeita taas on tuhansia. Ravinnoksi tai mausteeksi käytetään kasvin hedelmiä, jotka kasvitieteellisesti ovat marjoja.

Suurin osa paprikoihin (Capsicum) kuuluvista lajeista ja lajikkeista sisältää kapsaisiini-nimistä rasvaliukoista kemikaalia, joka aiheuttaa voimakkaan polttavan tunteen tottumattoman syöjän suussa. Tämä reaktio on monista nisäkkäistä epämiellyttävä, mutta lintuihin kapsaisiini ei kuitenkaan vaikuta. Kapsaisiinin eritys suojaa hedelmiä nisäkkäiltä, mutta kirkkaat värit houkuttelevat lintuja levittämään siemeniä.

Viljellyin paprikalaji on Meksikosta peräisin oleva paprika (Capsicum annuum). Se on hyvin muunteleva laji, josta on olemassa sekä mietoja, vihanneksina käytettäviä, että tulisina mausteina käytettäviä lajikkeita. Lajiin kuuluu muun muassa vihanneksena käytettävä ruokapaprika ja maustepaprikat jalapeño ja cayenne.

Chili on niiden paprikoiden yleinen nimitys, joiden kapsaisiinipitoisuus on niin suuri, että niitä voidaan hyödyntää mausteina eri ruoissa. Myös monet chililajikkeet kuuluvat Capsicum annuum -lajiin, mutta esimerkiksi tabasco valmistetaan samaan sukuun kuuluvasta Capsicum frutescens -lajista.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi yleisimmin viljeltyä lajia:

Villit paprikalajit:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tubocapsicum, Itä-Aasiassa esiintyvä lähisukuinen kasvisuku.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]