Tabasco (mauste)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pullo Tabasco-kastiketta.

Tabasco on yhdysvaltalaisen McIlhenny Companyn[1] valmistama tulinen chilikastike. Se valmistetaan kypsistä tulisista Tabasco-chileistä (Capsicum frutescens 'Tabasco'), etikasta ja suolasta, ja sitä ikäännytetään jopa kolmen vuoden ajan tammitynnyreissä. Tabascon valmistus alkoi 1800-luvun puolivälissä, kun Edmund McIlhenny ryhtyi kasvattamaan Meksikosta saamaansa punaista chilipaprikaa. Hän rekisteröi paprikansa Tabasco-nimiseksi. Tabascosta on myös 2 tulisempaa versiota, Habanero Tabasco ja tulisimpana Scorpion Tabasco. Lisäksi on miedompaa Green pepper saucea ja muita muunnelmia, kuten esimerkiksi valkosipulilla maustettua Tabascoa, Chipotle Tabascoa, Sweet & Spicy Tabascoa, Buffalo Style Hot Sauce Tabascoa ja Spiced Salt Tabascoa.

Historia ja valmistusprosessi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun puolivälissä Edmund McIlhenny ryhtyi kasvattamaan Meksikosta saamaansa punaista chilipaprikaa (Capsicum frutescens) Louisianassa, USA:ssa. Hän rekisteröi paprikansa Tabasco-nimiseksi.

Tabasco-kastike on koko historiansa ajan valmistettu samalla menetelmällä. Kypsät punaiset Tabascot survotaan vähäisen suolan kanssa ja jätetään tammitynnyreihin tekeytymään kolmeksi vuodeksi. Survosta sekoitetaan säännöllisin välein puumelalla. Tekeytyneeseen survokseen lisätään etikkaa, minkä jälkeen sitä vielä sekoitetaan voimakkaasti tasatunnein. Lopuksi survos siivilöidään. Näin saadaan kirkkaanpunainen, tulisen täyteläinen maustekastike.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Some Common Myths About TABASCO Brand Pepper Sauce McIlhenny Company. Viitattu 27.5.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tabasco.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.