Papakhi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Papakhi (georg. ფაფახი; ven. папаха, papaha) on georgialainen villasta valmistettu hattu. Se kuuluu perinteiseen pukeutumiseen useimmissa Kaukasuksen alueen valtioissa ja Venäjän osissa.

Perinteinen georgialainen papakhi on valmistettu lampaan villasta ja se on pyöreähkö. Venäläinen papaha taas on malliltaan korkea ja valmistettu yleensä karakul-lampaasta.

Papakheja käytetään erityisesti Georgian vuoristoisilla seuduilla Pšavin, Tušetin, Khevin ja Mtiuletin alueilla. Hatusta tuli 1855 Venäjän armeijassa kasakoiden ja myöhemmin ratsuväen virallinen univormun osa. Hatun käyttö venäläisille välittyi mm. tšetšeenien kautta Venäjän käydessä sotia laajentuessaan Kaukasuksella.

Lokakuun vallankumouksen jälkeen papakhat otettiin lyhyeksi aikaa pois käytöstä Puna-armeijan univormuissa, koska hattu liittyi voimakkaasti ent. tsaarin ajan armeijaan ja kasakoihin, jotka vastustivat bolševikkejä. Papaha otettiin taas uudelleen virallisesti käyttöön 1935.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Papakhi.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.