Papa Roach

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paparoach logo.png
Papa Roach Lichtenvoordessa, Alankomaissa heinäkuussa 2010.
Papa Roach Lichtenvoordessa, Alankomaissa heinäkuussa 2010.
Tiedot
Toiminnassa 1993–
Tyylilaji Post-hardcore[1]
punkrock[1]
alternative metal
alternative rock[2]
post-grunge
hard rock
nu metal
Kotipaikka Yhdysvallat Vacaville, Kalifornia, Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Jacoby Shaddixlaulu
Jerry Hortonkitara
Tobin Esperancebasso, kitara
Tony Palermorummut

Entiset jäsenet

Dave Buckner, rummut (19932007)

Levy-yhtiö

Geffen Records

Aiheesta muualla
Kotisivut

Papa Roach on vuonna 1993 perustettu yhdysvaltalainen rock- ja metalliyhtye. Yhtyeen nimi tulee Jacoby Shaddixin isoisältä, joka käytti aikoinaan lempinimenään Papa Roachia. Hän teki itsemurhan vuonna 2006. Yhtye osoitti kunnioituksensa Jacobyn edesmenneelle isoisälle The Paramour Sessions albumilla, sekä esittämällä keikoillaan "Roses On My Grave" kappaleen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papa Roach sai alkunsa, kun Jacoby Shaddix (laulu) sekä Dave Buckner (rummut) tapasivat toisensa Vacacillen jalkapallo-ottelussa. Mukaan riveihin otettiin Will James (basso) ja Ben Luther (pasuuna). Jerry Horton (kitara) tuli Ben Lutherin tilalle. Vuonna 1995 bändiin liittyi Will Jamesin tilalle Tobin Esperance (basso), joka oli toiminut bändin roudarina aikaisemmin. Dave Bucknerin ja Papa Roachin tiet erkanivat lopullisesti vuonna 2007, jolloin hänen tilalleen tuli Tony Palermo.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Papa Roach yhdistelee musiikissaan punkin, metallimusiikin ja rockin ominaisuuksia. Myös rap-musiikista on otettu joitain vaikutteita. Papa Roach on niittänyt Yhdysvalloissa paljon mainetta, mutta Euroopassa yhtye ei ole ollut paljoa esillä. Jacoby juontaa myös MTV:ltä tuttua sarjaa Scarred.

Yhtye tuli tunnetuksi albumillaan Infest vuonna 2000 joiden kappaleet Last Resort ja Between Angels & Insects nousivat suuriksi hiteiksi, myös Euroopan puolella. Toinen albumi Lovehatetragedy vuonna 2002 ei ollut aikaisemman kaltainen suuri menestys, mutta sekin myi erittäin hyvin ja kappaleet She Loves Me Not ja Time and Time Again nousivat hiteiksi. Kolmas albumi Getting Away with Murder vuodelta 2004 on myynyt myös hyvin, jonka nimikkokappale ja varsinkin balladimainen Scars nousivat hiteiksi. Vuoden 2006 The Paramour Sessions oli kaupallinen pettymys, vaikka Forever ja ...To Be Loved olivatkin kotimaassaan hittejä, mutta albumi sai vieläkin vaisumman vastaanoton muualla maailmassa. Yhtyeen kappale ...To Be Loved oli pitkään showpainiohjelma Monday Night Rawin tunnusmusiikkina.

Osa yhtyeen jäsenistä vuonna 2006, vasemmalta oikealle: Buckner, Esperance, Shaddix, Horton. Kuvasta puuttuu Palermo

Konsertit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ensimmäisen kerran yhtye esiintyi Suomessa Nosturissa 18. tammikuuta 2001.
  • Toisen kerran yhtye esiintyi Suomessa Vanhalla ylioppilastalolla 6. lokakuuta 2002.
  • Kolmannen kerran yhtye esiintyi Hartwall Areenalla toisena pääesiintyjänä Disturbedin kanssa Rockstar Taste of Chaoes 2010 - kiertueella 15. marraskuuta 2010.
  • Neljännen kerran yhtye esiintyi Helsingin jäähallissa lämmittelemässä ruotsalaista In Flamesia 4. marraskuuta 2014.
  • Viidennen kerran yhtye esiintyi Suomessa The Circuksessa Tuska Open Air Pre-Partyssa 23. kesäkuuta 2015. Lämppärinä toimi Red Eleven.
  • Kuudennen kerran yhtye esiintyi Suomessa Helsingin jäähallissa lämmittelemässä yhdysvaltalaista Five Finger Death Punchia 2. marraskuuta 2015. Toisena lämmittelijänä konsertissa esiintyi niin ikään yhdysvaltalainen Devil You Know.
  • Seitsemännen kerran Papa Roach esiintyi Suomessa The Circuksessa lokakuussa 2017. Konsertin piti olla alun perin syyskuussa mutta se siirtyi laulaja Jacoby Shaddixin ääniongelmien vuoksi.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Papa Roachin diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Papa Roach 2005. VH1.com. Viitattu 2. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  2. Künstlerinfo zur Tour: Papa Roach Popfrontal.de. Viitattu 2. toukokuuta 2007. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Papa Roach.