Outlast

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Outlast
Outlastin tunnus
Outlastin tunnus
Kehittäjä Red Barrels
Julkaisija Red Barrels
Jakelija Play kauppa, Steam , PlayStation Store, Xbox Live
Pelimoottori Unreal Engine
Julkaistu Microsoft Windows
4. syyskuuta 2013
PlayStation 4
NA 4. helmikuuta 2014
EU 5. helmikuuta 2014
Xbox One
NA 18. kesäkuuta 2014
EU 18. kesäkuuta 2014
Lajityyppi selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18 [1]
Alusta Linux, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Jakelumuoto Steam ja GOG.com
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Outlast on Red Barrelsin kehittämä ja julkaisema selviytymiskauhupeli, joka julkaistiin alun perin Microsoft Windowsille 4. syyskuuta 2013. Peli julkaistiin myöhemmin myös PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.[2]

Ensimmäinen osa pelistä sai ladattavaa lisäsisältöä nimeltä Whistleblower, joka sisältää eri näkökulman tuttuun tarinaan ensimmäisestä osasta. Vuoden 2015 lokakuun lopulla Outlastin kerrottiin saavan jatko-osan, Outlast 2, joka julkaistiin vuonna 2017.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä ei ole ollenkaan aseita, vaan ainoat tavat puolustautua ovat juosta karkuun tai piiloutua. Piiloutumisen mahdollistavat mm. lukuisat kaapit sekä sängyt. Myös pöydän alle tai pimeään nurkkaan on mahdollista piiloutua, joskin ne eivät takaa yhtä hyvää suojaa vihollisilta. Myös ovia on mahdollista sulkea sekä tukkia kaapeilla tietyissä kohdissa, jotka hidastavat vihollisen matkaa.

Pelaajalla on myös videokamera (merkiltään Spatlin HDD Night View) jonka tärkein ominaisuus lienee yönäkö. Pelaaja tarvitsee yönäköä lähes jatkuvasti, eikä pysty eräässä pelin vaiheessa edes etenemään ilman sitä. Yönäkö kuluttaa eniten paristoja, joita pelaajan täytyy kerätä ympäri sairaalaa. Paristojen loppuessa pelaajalle jää jäljelle heikompi yönäkö. Vaikeustasosta riippuen paristoja voi kerätä kahdesta kymmeneen kappaletta.

Pelaaja kirjoittaa muistiinpanoja kuvaamalla tiettyjä kohtauksia, sekä voi kerätä dokumentteja joissa kerrotaan mm. sairaalan historiasta ja potilaille tehdyistä toimenpiteistä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoituu Coloradon vuoristossa sijaitsevaan Mount Massive Asylumin mielisairaalaan, jota freelancer-journalisti Miles Upshur lähtee tutkimaan saamansa nimettömän vihjeen vuoksi (myöhemmin lähettäjäksi paljastuu Whistleblower-lisäosan protagonisti Waylon Park). Mystinen Murkoff-korporaatio on ottanut hylätyn mielisairaalan haltuunsa, ja suorittaa siellä julmia ihmiskokeita sairaalan potilaille luodakseen heistä supersotilaita, vielä lähes tuntematonta nanoteknologiaa käyttäen.

Sisään päästyään Miles huomaa sairaalan potilaiden (engl. Variants) päässeen valloilleen, ja tappaneet henkilökuntaa. Miles jää lopulta loukkuun rakennukseen. Tämä aloittaa pakomatkansa, kuitenkin jatkaen kuvaamistaan ja vannoen näyttävänsä Murkoffin todellisen luonteen koko maailmalle.

Edettyään yhä syvemmälle rakennukseen tämä kohtaa toinen toistaan vaarallisimpia potilaita, kuten tohtori Tragerin joka ottaa Milesin kidutettavakseen. Miles onnistuu pakenemaan tämän luota, ja tappaa Tragerin. Miles jatkaa matkaansa ja päätyy alimpaan kerrokseen, jossa tämä kohtaa nanohiukkasista luodun Walriderin, joka ei ole enää laitoksen hallinnassa. Walrider-projektin johtava tohtori Wernicke on yhä hengissä toimistossaan ja pyytää Milesiä tappamaan Walriderin isännän Billy Hopen.

Miles onnistuu tappamaan Hopen, mutta Walrider ottaa Milesin ruumiin isännäkseen. Lopussa SWAT-ryhmä, mukanaan Wernicke, kohtaa Milesin ja ampuu tämän. Milesin kuoltua Walrider aloittaa SWAT-ryhmän terrorisoinnin, tämän ruumiin avulla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Outlast: Whistleblower[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lisäosan päähenkilö on Waylon Park, Murkoffin huonossa maineessa oleva ohjelmistoinsinööri. Park saa tarpeekseen yhtiön raaoista kokeista ja lähettää journalisti Miles Upshurille (Outlastin päähenkilölle) nimettömän vihjeen Mount Massive Asylumin tapahtumista. Pian tämän jälkeen Parkin esimies Jeremy Blaire pääsee vihille vihjeestä, ja Park tainnutetaan. Blaire alkaa muokata Parkista koekaniinia psykologisilla kokeilla, kunnes Walrider puuttuu peliin pistäen laitoksen sekaisin. Park saa tilaisuuden paeta videokameraa avuksi käyttäen.

Pitkän matkan kuljettua Park koittaa saada apua radion välityksellä. Blaire kuitenkin rikkoo radion, ja pakenee paikalta suuren variantin, Chris Walkerin ilmestyessä paikalle. Paettuaan Park selviää syvemmälle laitokseen, ja kohtaa pitkän ja tanakan variantin Eddie Gluskinin, joka etsii sairaalasta ”vaimoa lapsilleen” - tämä silpoo sairaalan miehiä saadessaan heidät kiinni. Saatuaan kiinni Parkin Gluskin yrittää tehdä tästä ”naisen” sirkkelillä, mutta Park onnistuu pakenemaan tältä. Park kohtaa jälleen Gluskin kun tämä aikoo hirttää Parkin, mutta Park onnistuu rimpuilemaan itsensä alas, jonka johdosta Gluskin kuolee rautatankojen lävistämänä.

Park jatkaa matkaansa ja huomaa, että SWAT-ryhmä on saapunut mielisairaalaan. Hän saapuu mielisairaalan ulko-ovien luokse ja näkee samalla Blairen makaavan loukkaantuneena oven edessä. Blaire haluaa että Park auttaisi, mutta sen sijaan hän puukottaa tätä. Blaire kuolee Walriderin, nyt Miles Upshurin ruumiissan tappaessa tämän. Walrider antaa Parkin jatkaa matkaansa, ja tämä pakenee haavoittuneena mielisairaalasta Milesin autolla. Lopussa Park tapaa Simon Peacockin, Murkoffin ex-työntekijän ja VIRALeaks-sivuston perustajan jonne Park aikoo ladata sairaalasta kuvatun materiaalin. Simon kysyy Parkin ollessa tietokoneensa ääressä, haluaako tämä vaarantaa oman ja perheensä elämän lähettämällä sairaalasta kerätyn materiaalin eteenpäin. Park miettii hetken, ja painaa ”lähetä” -nappia sulkien sylimikron.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Miles Upshur on emopelin päähenkilö. Ammatiltaan journalisti, joka livahtaa sisään Murkoffin hallussa olevaan mielisairaalaan. Onnistuu sabotoimaan Murkoffin projektin, Walriderin, joka ottaa Milesin ruumiin haltuunsa.
 • Waylon Park, tunnetaan myös nimellä Whistleblower on Murkoffin ohjelmistoinsinööri. Lisäosan Whistleblower päähenkilö. Tällä on vaimo, Lisa, ja yksi lapsi. Park lähetti Milesille nimettömän vihjeen mielisairaalan tapahtumista josta tämä narahtaa Blairelle, ja Park pakotetaan mukaan Murkoffin ohjelmaan jossa tästä luodaan potilas. Park onnistuu pakenemaan mielisairaalasta Milesin autolla ja julkaisee maailman nähtäväksi kuvaamansa materiaalin, samalla vaarantaen itsensä ja perheensä tulevaisuuden.
 • Jeremy Blaire on Murkoffin johtaja sekä Parkin esimies. Yrittää tappaa Parkia useaan otteeseen. Kuolee Walriderin tappaessa tämän.
 • Rudolf Gustav Wernicke on Walriderin luonut tohtori. 94-vuotias, pyörätuolissa ja hengityskoneessa oleva Wernicke on Walrider-projektin johtava tiedemies. Pyytää Milesiä tuhoamaan Billy Hopen, joka ohjaa Walrideria.
 • Simon Peacock on VIRALeaksin perustaja ja Murkoffin entinen työntekijä. Avustaa Parkia lähettämään sivustolleen kuvamateriaalin sairaalasta.
 • Chris L. Walker on 34-vuotias, isokokoinen ja äärimmäisen aggressiivinen potilas joka on sonnustautunut kettinkeihin. Entinen sotilaspoliisi ja Murkoffin vartija, joka yrittää pitää Walriderin sairaalan sisällä tappamalla mahdolliset isännät (mm. Milesin ja Waylonin). Kuolee Walriderin tappaessa tämän.
 • Martin Archimbaud on potilas, joka yrittää vapauttaa Walrideria sairaalan ulkopuolelle. Papinkaulukseen sonnustautunut Martin auttaa Milesiä antamalla tälle avaimen hissiin, jonka jälkeen polttaa itsensä elävältä ristiinnaulitsemisensa jälkeen.
 • Walrider on Wernicken nanoteknologialla luoma henkiolento, joka terrorisoi Mount Massive Asulymia. Walrider tarvitsee ihmisen ruumiin isännäkseen, ja ihmisen kuollessa tämä vaihtaa lähimpään mahdolliseen ruumiiseen.
 • Rickhard Trager on mielisairaalan potilas joka kiduttaa muita potilaita sekä Milesia. Hän oli myös Murkoffin työntekijä. Kuolee jäädessään hissin ja ovensuun väliin.
 • William P. "Billy" Hope on Walriderin ensimmäinen uhri.
 • Frank Antonio Manera on 39-vuotias potilas, jolla on kannibalistisia taipumuksia.
 • Eddie Gluskin, tai The Groom on tanakka, 46-vuotias potilas. Pukeutunut sulhaseksi joka etsii "vaimoaan" sairaalasta. Ottaa kiinni satunnaisia potilaita, mukaan lukien Parkin, ja yrittää tehdä heistä naisia sirkkelin avulla siinä aina epäonnistuen. Kuolee Parkin tappaessa tämän.
 • Lisa Park on Waylonin vaimo. Tätä ei nähdä pelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. PEGI Pan European Game Information - Advanced Search: Outlast pegi.info. Viitattu 31.5.2015.
 2. Kauhupeli Outlast hiipi Xbox Onelle Gamereactor. Viitattu 21.8.2014. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.