Oulun lentokonekaappausyritys 1986

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oulun lentokonekaappausyritys 1986 tapahtui Oulun lentoasemalla 20. toukokuuta 1986 kun reittilennolle Oulusta Helsinkiin kello 17 iltapäivällä lähdössä ollut Finnairin reittikone yritettiin kaapata.

Kaappauksen suunnittelivat Oulunsuun sairaalan suljetulla osastolla potilaina olleet 20-vuotiaat oululaiset Kai Mikael Aalto ja Markku Järvenpää. Kaappaajien tarkoituksena oli vaatia 60 000 markkaa rahaa Aallon perustamalle äärioikeistolaiselle Suomen Kansallishumanistinen puolue -nimiselle järjestölle. Aalto oli mukana Pekka Siitoimen johtamassa äärioikeistolaisessa toiminnassa. Kaappausta varten Aalto ja Järvenpää harjoittelivat "hypnoottis-magneettisia katseita" joilla oli määrä lamauttaa ihmisten vastarinta. Heillä oli myös aseena starttipistooli, jonka tehoa kokeiltiin ennen kaappausta epäonnistuneessa ryöstöyrityksessä.

Järvenpää teki kaappausyrityksen lopulta yksin kun Aalto joutui pidätetyksi yritettyään anastaa kaappausta varten ilma-aseen eräästä urheiluvälineliikkeestä. Kaappausyritys supistui pelkäksi ilma-aluksen luvattomaksi haltuunotoksi ja se päättyi, kun kaksi lehtimiehinä esiintynyttä poliisia pidätti Järvenpään. Pidätyksen jälkeen Järvenpää ilmoitti tehneensä kaappauksen "kaikkien mielisairaaloiden suljetuille osastoille pistettyjen puolesta".

Kaappareista Järvenpää teki myöhemmin itsemurhan Mikkelin lääninvankilassa. Kai M. Aalto toimi 1990-luvulla Pekka Siitoimen Kansallisdemokraattisen puolueen KDP:n varajohtajana ja oli kunnallisvaaleissa 1992 ehdokkaana Oulussa. 2000-luvulla Aalto on toiminut Olavi Mäenpään Suomen Kansan Sinivalkoiset -ryhmän ja Vapauspuolueen Oulun aluejohtajana sekä ollut mukana helluntailaisessa herätysliikkeessä. Viimeksi Aalto on ollut Sinivalkoinen Rintama r.p:n ehdokkaana vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]