Oratuomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oratuomi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Tuomet Prunus
Alasuku: Luumut Prunus
Laji: spinosa
Kaksiosainen nimi

Prunus spinosa
L.

Katso myös

  Oratuomi Wikispeciesissä
  Oratuomi Commonsissa

Oratuomi (Prunus spinosa) on 2–3 metrin korkuinen, tiheä ja piikikäs pensas, jonka yksittäiset yksilöt joskus kasvavat pieneksi puuksi. Suomessa se kasvaa harvinaisena Ahvenanmaalla ja lounaisrannikolla. Se kukkii lyhytaikaisesti ja näyttävästi ennen lehtien puhkeamista[2].

Oratuomen luumarja on kooltaan 7–15 millimetriä ja maultaan kirpeä[3]. Ulkonäöltään sinertävä, vahapintainen marja muistuttaa pienikokoista luumua.

Tiheät oratuomet toimivat lintujen ja pikkunisäkkäiden pesä- ja suojapaikkoina. Oratuomi on päiväperhosten toukkien ravintokasvina ainakin ruoste- (Thecla betulae) ja tuominopsasiivelle (Satyrium pruni) sekä harvinaisemmalle purjeperhoselle (Iphiclides podalirius). Lajin pölyttäjinä toimivat hyönteiset, varsinkin kultakuoriaiset (Cetonia aurata).[4]

Oratuomen marjoja käytetään mm. hillojen ja mehujen sekä viinin ja liköörien valmistukseen. Oratuomea käytetään pohjoisessa Euroopassa ja Brittein saarilla pensasaitana, jollaisena se on tiheä ja luja. Oratuomen puusta valmistetaan perinteisesti shillelagh-sauvoja.

  1. Rhodes, L. & Maxted, N.: Prunus spinosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 25.7.2019. (englanniksi)
  2. Arne Anderberg: Den virtuella floran: Slån (Prunus spinosa) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.8.2007. (ruotsiksi)
  3. Ingmar Holmåsen: Pohjolan puut ja pensaat (WSOY)
  4. LuontoPortti: Oratuomi (Prunus spinosa)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.