Ollisbackenin–Brantbackenin muinaisjäännösalue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ollisbackenin–Brantbackenin muinaisjäännösalue
Yksi Seljeksentien eteläpuolisista asumuspainanteista kuvattuna pituusakselinsa suuntaisesti
Yksi Seljeksentien eteläpuolisista asumuspainanteista kuvattuna pituusakselinsa suuntaisesti
Sijainti

Ollisbackenin–Brantbackenin muinaisjäännösalue
Koordinaatit 63°42′21″N, 23°24′32″E
Valtio Suomi
Historia
Tyyppi Muinaisjäännösalue
Huippukausi kivikausi
Kaupunki Kruunupyy
Merkitys Kivikautinen muinaisjäännösalue

Ollisbackenin ja Brantbackenin muinaisjäännösalueet sijaitsevat Kruunupyyn kunnassa Seljeksentien varrella. Alueet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jolta löytyy lähteestä riippuen neljästä seitsemään asumuspainannetta, sekä muutamia kiviröykkiöitä. Alueen läpi kulkevan Seljeksentien ojaleikkauksesta on löydetty kivikautiseen toimintaan liittyvää kvartsikiveä. Yhden kiviröykkiön keskellä on suuri kallellaan oleva kivipaasi. Alueella olevia asumuspainanteita on nimitetty aiemmin myös jätinkirkoiksi, jota ne kuitenkaan eivät ilmeisesti ole. [1][2][3][4]

Alueella ei ole tehty tarkempia arkeologisia tutkimuksia, mutta se on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla. Seljeksentien eteläpuolinen Ollisbackenin alue on merkitty maastoon kuparisella "Muinaismuisto" kyltillä, mutta alue jatkuu myös tien pohjoispuolelle.

Kaivellun kiviröykkien keskellä seisova kallellaan oleva kivipaasi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muinaisjäännösrekisteri: Nedervetil-Ollisbacken Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 12.12.2006. Museovirasto. Viitattu 14.9.2014.
  2. Muinaisjäännösrekisteri: Nedervetil-Brantbacken Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 24.7.2006. Museovirasto. Viitattu 14.9.2014.
  3. Risla, Pentti: Tarkastuskertomus Brantbacken (pdf) (tarkastuskertomus) 2002. Pohjanmaan museo. Viitattu 14.9.2014.
  4. Miettinen, Mirja: Tarkastuskertomus Ollisbacken (pdf) (tarkastuskertomus) kulttuuriymparisto.nba.fi. 1996. Viitattu 14.9.2014.