Offertorium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Offertorium
Offertorium, lahjonen esiinkantaminen katolisessa requiem -messussa, Kölnin tuomiokirkossa

Offertorium on anglikaanisen ja katolisen messun osa, joka edeltää varsinaista eukaristiaa (ehtoollista) ja jonka aikana seurakunnalta kerätään kolehti. Musiikillisesti offertorium on yleensä lyhyt instrumentaali- tai vokaaliteos, joka on sävelletty offertorium-lauseisiin.

Kolehtihaavi, jolla uhrivirren, offetoriumin aikana kerätään kolehti

Offertorium on myös luterilaisen messun osa.Suomen evankelis-luterilaisen kirkon messussa offertorio on messun ehtoollisosan aloittava uhrivirsi, jonka aikana valmistellaan ehtollispöytä ja kootaan kolehti. Uhrivirren aikana voidaan ehtollisvälineet siirtää kredenssiltä, apupöydältä alttarille. Perinteisessä läntisessä messussa offertorio oli psalmi, joka vaihtui kirkkovuoden ajankohdan mukaan. Sitä laulettiin niin kauan kuin seurakuntalaiset toivat lahjojaan alttarille. Varhaisina aikoina näistä lahjoista erotettiin ehtoollisella siunattavat leipä ja viini. Tämän perinteen mukaisesti kerätään uhrivirren aikana kolehti ja katetaan ehtoollispöytä.[1]

Idän kirkossa offertoriumia vastaa jossain määrin proskomidi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palvelkaa Herraa iloiten Jumalanpalveluksen opas, s. 30, 138. Suomen ev. lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2009:9. Kirkkohallitus Jumalanpalveluselämä ja musiikkitoiminta, 2009. ISBN 978-951-789-300-8.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.