Kredenssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kredenssi eli kredenssipöytä (lat. credere ’uskoa haltuun’, ’luottaa') on kirkon kuorissa alttarin läheisyydessä oleva apupöytä, jolla ehtoollisvälineitä ja -aineita pidetään ennen uhrivirttä.[1]

Kredenssipöytä saksalaisessa katolisessa kirkossa.
Alttari ja sen vasemmalla puolella kredenssi. Hyvän Paimenen kirkko, Länsi-Pakila, Helsinki.

Kredenssi on käytössä etenkin katolisessa kirkossa, mutta sen käyttö on lisääntynyt myös joissakin luterilaisissa kirkoissa, kuten Suomessa ja Ruotsissa.

Ehtoollisvälineet, viinikannu ja ehdollisleipärasia, sekä muut ehtoollisen vietossa tarvittavat astiat ja välineet voidaan siirtää sakastista kredenssille jo ennen messun alkua, josta ne uhrivirren aikana siirretään alttarille.[2]. Uhrivirren aikana ehtoollisaineet voidaan valmistella kredenssillä ja siirtää pyhitettäviksi tarkoitetut leivät ja viinin kredenssipöydältä alttarille.[1]

Ehtoollisen jaon päätyttyä kalkki ja pateeni voidaan muiden ehtoollisvälineiden tapaan jättää kredenssille messun päätösosan ajaksi.

Kredenssi voi olla myös mikä tahansa muu apu- tai sivupöytä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Palvelkaa Herraa iloiten Jumalanpalveluksen opas, s. 131. Kirkkohallitus Jumalanpalveluselämä ja musiikkitoiminta, 2009. ISBN 978-951-789-300-8.
  2. Karl-Gunnar Ellverson: Handbok i liturgik, s. 113. Verbum förlag AB, 2003. ISBN 91-526-2775-6. (ruotsiksi)