Ehtoollisastia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pateeni ja ehtollismalja.
Irlantilainen pateeni.

Ehtoollisastiat ovat ehtoollisen jaossa käytettyjä ehtoollisleivän ja -viinin säilytys- ja tarjoiluastioita. Ehtoollisastioita ovat:

Alkuaan ehtoollisastiat valmistettiin kuten arkiastiat kuparista, pronssista tai tinasta, sillä seurakunnat olivat vähävaraisia. Myöhemmin astioita taottiin jalometalleista eli hopeasta tai kullasta vuosisatoja kestävää käyttöä varten. Astioiden muodot ja koristeet ovat vaihdelleet eri tyylikausien mukaisesti. Yhden kirkon ehtoollisastiat ovat yleensä muotoilultaan yhtäläisiä.

Protestanttisissa kirkoissa ehtoollisleivät eli öylätit jaetaan ehtoollisleipälautaselta ja niitä säilytetään ehtoollisleipälippaassa. Viini kaadetaan ehtoolliskannusta ehtoollispikareihin tai ehtoollismaljaan eli kalkkiin, josta sitä tarjotaan seurakuntalaisille. Katolisissa kirkoissa käytetään lisäksi ciboriumia, monstranssia, suitsutusastioita ja pyhäinjäännöslippaita.

Ehtoollinen tuodaan alttarille peitettynä neliömäisellä kalkkiliinalla eli velumilla, joka on samoin kuin ehtoollisen jaossa käytetyt käsiliinat koristeltu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Otavan iso tietosanakirja, Otava 1960–1965
  • Uusi tietosanakirja, Tietosanakirja oy 1960–1966