Antiminssi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Antiminssi. Transilvania, 1890
Edellisen kuvan yksityiskohta

Antiminssi ( ven. антиминс, kreik. αντιμήνσιον, lat. anti mensa) on ortodoksisessa kirkossa alttaripöydälle kuuluva silkkinen tai pellavainen liina. Se on eräänlainen piispan antama "valtakirja" suorittaa liturgia kyseisessä kirkossa.

Antiminssiin on kuvattu keskelle Kristuksen hautaaminen ja nurkkiin evankelistat tai heidän symbolinsa.

Liinassa on myös merkitty, milloin ja kuka piispa on sen vihkinyt ja mille kirkolle.

Antiminssin keskellä on pieni noin 2 x 2 cm kokoinen umpinainen tasku, johon on ennen vihkimistä sijoitettu pieni pala marttyyrin reliikkiä. Tämä on muisto Rooman vainojen ajalta, jolloin ehtoollinen asetettiin ja jaettiin marttyyrien haudoilla. Antiminssiä säilytetään kirkon tai tsasounan alttaripöydällä. Se taitetaan yhdeksänosaiseksi taitokseksi joka avataan määrätyllä tavalla eukaristian alussa. Antiminssillä on aina oma kääreensä, ilitoni, joka on sitä hiukan suurempi ja joka taitellaan samalla tavoin antiminssin ympärille. Ilitonin kääre vaihtaa väriään liturgisten värien mukaan. Kokonaisuuden päällä säilytetään väliajat evankeliumikirjaa.

Antiminssejä on olemassa runsaasti, koska vakiintunut tapa on että kun hiippakunnan piispa vaihtuu, uusi piispa siunaa ensimmäisen piispantarkastuksensa yhteydessä uuden antiminssin seurakunnan pääkirkkoon ja seuraavilla muihin kirkkoihin ja tsasouniin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]