Graduale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Graduale Oculi omnium

Graduale tai graduaali (lat. portailta) on katolisen kirkon messun osa, jossa epistolan lukemisen jälkeen lauletaan joukko antifoneja. Antifonit saivat nimensä siitä, että ne esitettiin alttarin portailta tai vaihtoehtoisesti siitä, että niitä laulettaessa diakoni nousi rappuja ambonille valmistautuessaan lukemaan evankeliumia. Graduale kuuluu messun Missa Proprium osiin ja siten sen teksti vaihtelee päivittäin. Graduale vastaa osittain ortodoksisen kirkon prokimeni-psalmia, joka myös lauletaan ennen evankeliumin lukua.

Myös evankelis-luterilaisen jumalanpalveluksen yhteydessä käytetään sanaa graduaali ennen evankeliumia laulettavasta virrestä. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalvelusten kirjassa siitä käytetään nimeä Päivän virsi.[1] Virsi liittyy pyhän sisältöön ja se on jumalanpalveluksen päävirsi eikä sitä voi korvata muulla musiikilla.[2] Päivän virsi voidaan kuitenkin totetuttaa rikkaasti ja käyttää musiikillisesti monipuolisia totetusmutoja, (alternatim- eli vuorottelukäytäntö, soitinsäkeistö, diskanttiääni).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jumalanpalvelusten kirja kirkkokasikirja.fi. Viitattu 29.3.2021.
  2. Suomen ev.lut. kirkko: Aamenesta öylättiin - kirkollinen sanasto evl.fi. Arkistoitu 14.11.2009. Viitattu 5.3.2008.
  3. Palvelkaa Herraa iloiten Jumalanpalveluksen opas, s. 13. Suomen ev. lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2009:9. Kirkkohallitus. Jumalanpalveluselämä ja musiikkitoiminta, 2009. ISBN 978-951-789-300-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Graduale.