O-Asetyylipsilosiini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
O-Asetyylipsilosiini
O-Asetyylipsilosiini
Systemaattinen (IUPAC) nimi
3-[2-(dimetyyliamino)etyyli]-1H-indol-4-yyliasetaatti
Tunnisteet
CAS-numero 92292-84-7
ATC-koodi  ?
PubChem  ?
Kemialliset tiedot
Kaava C14H18N2O2 
Moolimassa 246,3049 g/mol
Fysikaaliset tiedot
Sulamispiste 172–173 °C (342–343 °F)
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus  ?
Metabolia  ?
Puoliintumisaika  ?
Ekskreetio  ?
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus
Antotapa  ?

O-Asetyylipsilosiini (4-asetoksi-N,N-dimetyylitryptamiini) on tryptamiini ja päihteenä käytetty psykedeelinen hallusinogeeni. Aine tunnetaan myös nimillä psilasetiini sekä 4-AcO-DMT (lyhenne kemiallisesta nimestä). Psilasetiinin uskotaan metabolisoituvan ihmisen elimistössä samankaltaiseksi sieniperäiseksi alkaloidiksi psilosiiniksi,lähde? ja sen vaikutuksia on kuvattu hyvin samankaltaiseksi psilosiinin kanssa.

Kemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O-Asetyylipsilosiini on nimensä mukaisesti psilosiinin asetyloitu muoto. Yhdiste on puhtaasti synteettinen, eikä sitä esiinny luonnossa. Ihmiselimistössä O-Asetyylipsilosiini metabolisoituu sisaryhdisteensä psilosybiinin tavoin nopeasti psilosiiniksi, jota löytyy luonnollisesti etenkin Psilocybe-suvun sienistä. Yhdiste on psilosiinia kestävämpi asetoksiryhmänsä vuoksi.

Yhdiste on löytönä melko uusi ja luokitellaan täten tutkimuskemikaaliksi. Suoraan O-Asetyylipsilosiinia koskevia tutkimuksia ei juurikaan ole, mutta ominaisuuksiensa vuoksi siihen voidaan rinnastaa psilosiinia koskevia tutkimuksia.

Annostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O-Asetyylipsilosiinia käytetään useimmiten 8–30 mg annoksissa. Vaikutusten kesto on hieman psilosiinia tai psilosybiiniä pidempi, noin 4–7 tuntia.

Ensikertalaiselle suositellaan usein matalampaa 5–12 mg:n annosta vaikutusten vahvan ja terävän nousun vuoksi annosta nostattaessa.

Laki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melko tuntemattomana yhdisteenä 4-AcO-DMT on laillinen useimmissa maissa - tosin mahdollisesti verrattavissa yleisesti laittomaan psilosiiniin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]