Nurmivihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nurmivihvilä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: tenuis
Kaksiosainen nimi

Juncus tenuis
Willd.

Katso myös

  Nurmivihvilä Wikispeciesissä
  Nurmivihvilä Commonsissa

Nurmivihvilä (Juncus tenuis) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja keskisuuri vihvilälaji, joka kasvaa tiiviinä mättäinä. Nurmivihvilä muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran tannervihvilää (Juncus compressus) sekä konnanvihvilää (Juncus bufonius).[1]

Nurmivihvilä voi kasvaa noin puoli metriä korkeaksi. Sen varret ovat liereitä, puhtaanvihreitä ja lehdellisiä. Lehdet ovat tasapintaisia ja yltävät kukinnon yli. Nurmivihvilän kukintona on melko harsu, monikukkaisista kukkarykelmistä koostuva kukinto. Kukinto sijaitsee varren päässä ja siinä on pari pitkää tukilehteä. Nurmivihvilä kukkii heinä–elokuussa. Nurmivihvilän hedelmät on väriltään kullanruskeita.[1]

Nurmivihvilä on kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta se on levinnyt tulokaslajina Eurooppaan[1]. Suomessa nurmivihvilää on tavattu sieltä täältä, lähinnä Etelä- ja Kaakkois-Suomesta[2]. Etelämpänä Euroopassa, kuten Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa, nurmivihvilä on yleisempi[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Syltåg (Juncus tenuis) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 10.6.2020. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Nurmivihvilä (Juncus tenuis) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 10.6.2020.
  3. Den virtuella floran: Sytåg (Juncus tenuis) — Norden Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 10.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]