Tannervihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tannervihvilä
Juncus compressus Prague 2012 1.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: compressus
Kaksiosainen nimi

Juncus compressus
Jacq.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tannervihvilä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tannervihvilä Commonsissa

Tannervihvilä (Juncus compressus) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ruohovartinen kasvilaji, joka jää useimmiten matalakasvuiseksi[2]. Tannervihvilä muistuttaa suolavihvilää (Juncus gerardii), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan kukkien ja kukinnon ulkonäön sekä heteiden ponsien ja palhojen pituussuhteiden perusteella[2]. Tannervihvilä ja suolavihvilä voivat myös risteytyä keskenään.

Tannervihvilällä on suikertava juurakko ja sen varret voivat kasvaa 30 cm korkeiksi. Lehdet ovat kapeita. Tannervihvilän kukinto on melko leveä ja kukinnon haarat ovat ylöspäin siirottavia. Kukinnossa on myös hieman kukintoa pidempi tukilehti. Kukat ovat harvahkoina rykelminä ja niissä on kussakin kaksi esilehteä. Heteiden ponnet ovat suunnilleen kaksi kertaa palhojen pituisia.[2]

Tannervihvilä kasvaa kaikenlaisilla kosteilla kasvupaikoilla, jopa tienpientareilla sekä muilla ihmisvaikutteisilla ja runsastyppisillä kasvupaikoilla[2]. Suomessa tannervihvilää tavataan Lounais-Suomessa, yleisimmin lounaissaaristossa[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Juncus compressus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  2. a b c d Den virtuella floran: Stubbtåg (Juncus compressus) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 24.1.2019.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2017: Tannervihvilä (Juncus compressus) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 24.1.2019.