Numero

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Numerojärjestelmä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Numerot” ohjaa tänne. Televisiosarjasta kertoo artikkeli Num3rot.

Numerot (latinan sanasta numerus ’lukumäärä, joukko’) ovat merkkejä, joita voidaan käyttää joko lukujen tai numerosarjojen ilmaisemiseen. Jos numeroita käytetään yhdessä muiden merkkien, kuten kirjaimien, kanssa, on tuloksena merkkijono.

Länsimaissa käytetään yleisesti arabialaisia numeroita kymmenkantaisessa lukujärjestelmässä. Tässä järjestelmässä on seuraavat numerot (pienimmästä suurimpaan):

0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Numeroiden sijainti luvussa määrittää niiden suuruudenselvennä.

Myös muita numeroita on ollut käytössä kymmenjärjestelmässä kuten esimerkiksi roomalaiset numerot.

Sanaa numero käytetään yhdeksää suuremmistakin luvuista silloin, kun ne eivät niinkään ilmaise lukumäärää, vaan ovat jollekin asialle käytettyjä tunnuksia. Esimerkkejä tällaisesta numero-sanan käytöstä ovat muun muassa lottonumerot, osoitenumerot, sivunumero, pelinumero, luottokortin numero ja julkisen liikenteen linjojen numerot.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuolenpäitä, kirjaimia ja pisteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mayojen numerot

Noin 2000 eaa. babylonialaiset kehittivät yhden ensimmäisistä lukujen kirjoitustavoista ja esittivät kirjallisesti useita laskutoimituksia. He tekivät laskelmansa pienelle savitaululle pienellä tikulla, joka jätti nuolenpäätä muistuttavan jäljen. Tapaa kutsutaan nuolenpääkirjoitukseksi.[1][2]

Noin 2 500 vuotta babylonialaisten jälkeen eli noin 500 eaa. kreikkalaiset käyttivät lukujen merkitsemiseen aakkostensa kirjaimia sen sijaan, että olisivat luoneet erityiset merkit luvuille.

Ajanlaskumme alussa Intian hindulaiset käyttivät lukumerkkejä, joista meidän nykyään käyttämämme numerot ovat kehittyneet.lähde?

Mayat olivat ainoa yksityiskohtaisen kirjoitustavan kehittänyt Amerikan alkuperäiskansa. Heidän lukujärjestelmänsä kantaluku oli 20.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J J O'Connor and E F Robertson: An overview of Babylonian mathematics MacTutor. 2000. Viitattu 12.4.2017.
  2. J J O'Connor and E F Robertson: Babylonian numerals MacTutor. 2000. Viitattu 12.4.2017.
  3. J J O'Connor and E F Robertson: Mayan mathematics MacTutor. 2000. Viitattu 12.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Numero.