Noor al-Hussein

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuningatar Noor kesäkuussa 2006.

Kuningatar Noor al-Hussein (arab. الماكة نور‎) (s. 23. elokuuta 1951 Washington, DC), joka tunnetaan nimellä Noor, on Jordanian kuninkaan Husseinin neljäs vaimo. Noor on amerikkalaissyntyinen ja arabialais-ruotsalais-skottilais-englantilaista syntyperää.

Sukutausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noor, oikealta nimeltään Elizabeth Najeeb Halaby (kutsumanimi Lisa Halaby), oli Najeeb Halabyn ja tämän toisen vaimon Doris Carlquistin tytär. Lisan isä oli entinen Pan Amin pääjohtaja ja entinen ilmailuministeri. Noorin isoisoisä oli Najeeb Elias Halaby, syyrialainen siirtolainen, jolla oli libanonilaista taustaa. Najeeb Elias Halaby oli öljyalalla Texasissa, mutta avasi itämaisen sisustusliikeen Halaby Galleriesin Texasiin.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisa Halaby kävi koulunsa Yhdysvalloissa. Aluksi hän oli National Cathedral Schoolissa, Washingtonissa, jonka jälkeen hän meni Concord-akademiaan Massachusettsiin. Concordin jälkeen hän meni Princetonin yliopistoon ja valmistui vuonna 1974.

Avioliitto ja perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noor on koulutukseltaan arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija. Hän työskenteli muun muassa Iranissa ja Jordaniassa. Halaby ja Hussein tapasivat toisensa työmaalla, kun Halaby oli mukana projektissa suunnittelemassa Ammanin uutta lentokenttää. Halaby ja Hussein menivät naimisiin 15. kesäkuuta 1978. Halaby kääntyi islamiin ja vaihtoi nimensä häiden aikana. Elizabethistä tuli Noor, joka tarkoittaa arabiaksi valoa. Hussein kuoli vuonna 1999 non-Hodgkinin lymfoomaan, ja Noor jäi leskeksi.

Kuningas Abdullah II:n äitipuolena Nooria ei voida kutsua Jordanian kuningataräidiksi, vaikka kuninkaan vaimo Rania al-Abdullah on kannattanut arvonimeä. Abdullah II:n äiti oli englantilaissyntyinen Muna al-Hussein (Antoinette Avril Gardiner).

Noor ja Hussein saivat neljä lasta.