Nicole Vaidišová

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nicole Vaidišová
Henkilötiedot
Syntynyt23. huhtikuuta 1989 (ikä 34)
Kansalaisuus  Tšekki
Tennispelaaja
Pituus 183 cm
Paino 63 kg
Kätisyys oikea
Ammattilaisena 2003–
Palkintorahat 2 778 619 USD
Kaksinpeli
Paras sijoitus 7. (14.5.2007)
Turnausvoittoja 6
Voitot/tappiot 225–116
Grand Slam -turnauksissa
Australian avoimet välierät 2007
Ranskan avoimet välierät 2006
Wimbledon puolivälierät 2007, 2008
Yhdysvaltain avoimet 4. kierros 2005
Nelinpeli
Paras sijoitus 128 ()
Voitot/tappiot 13–31
Aiheesta muualla
www.vaidisova-nicole.com
ITF
WTA

Nicole Vaidišová (s. 23. huhtikuuta 1989 Nürnberg, Saksa) on tšekkiläinen tennispelaaja. Hänen parhaat saavutuksensa Grand Slam -turnauksissa on pääsy välieriin Ranskan avoimissa 2006 ja Australian avoimissa vuonna 2007.

Tennisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tšekkiläinen Vaidišová eli ensimmäiset elinvuotensa Saksassa ennen muuttoa Tšekkiin kuuden vuoden iässä. Hän aloitti tenniksen peluun samassa iässä äitinsä opastuksella. Vaidišová, Nick Bollettierin kuuluisan tennisakatemian kasvatti, debytoi ITF-kiertueella lokakuussa 2003 Plzeňissä Tšekissä, jossa hän korjasi turnausvoiton lyötyään loppuottelussa Andrea Hlaváčkován luvuin 7–6, 6–4. Hän jatkoi kovia otteita myös kahdessa seuraavassa ITF-turnauksessaan, jotka pelattiin helmikuussa 2004. Hän eteni Midlandin turnauksessa loppuotteluun, mutta joutui taipumaan kahdessa erässä (6–2, 6–4) Jill Craybasille. Viikko Midlandin turnauksen jälkeen hän voitti Columbusin turnauksen lyötyään loppuottelussa Kiinan Shuai Pengin luvuin 7–6, 7–5. Ennen Midlandin ja Columbusin turnauksia Vaidišová oli edennyt sekä nelinpelin että kaksinpelin loppuotteluun Australian avointen juniorien turnauksissa; hän hävisi kaksinpelin loppuottelussa Israelin Shahar Pe'erille luvuin 6–1, 6–4 ja nelinpelin loppuottelussa Veronika Chvojkován kanssa Sheng-Nan Sunille ja Chan Yung-janille luvuin 7–5, 6–3.

Columbusin voiton jälkeen Vaidišová siirtyi WTA-kiertueelle. Hän eteni maaliskuussa 2004 Acapulcon WTA-turnauksen puolivälieriin, joissa hän hävisi Flavia Pennettalle. Hän osallistui kesällä Ranskan avointen ja Wimbledonin karsintaan, muttei onnistunut pääsemään pääsarjaan; Ranskan avoimissa hän putosi karsinnan kolmannella kierroksella ja Wimbledonissa karsinnan ensimmäisellä kierroksella. Elokuussa, ollessaan vasta 15-vuotias, hän otti Vancouverin WTA-turnauksen voiton lyötyään loppuottelussa Laura Granvillen luvuin 2–6, 6–4, 6–2. Vancouverin turnaus lukeutuu WTA:n portaikossa Tier V –luokkaan eikä osallistujien joukossa ollut tuolloisia maailman kärkipelaajia. Vaidišová osallistui Vancouverin voittonsa jälkeen Yhdysvaltain avointen karsintaan ja pääsi turnauksen pääsarjaan voitettuaan kolme karsintaottelua; itse pääsarjassa tie nousi kuitenkin pystyyn jo ensimmäisellä kierroksella Justine Henin-Hardennea vastaan. Lokakuussa hän otti Taškentin WTA-turnauksen voiton kukistettuaan loppuottelussa Ranskan Virginie Razzanon luvuin 5–7, 6–3, 6–2. Taškentin voitto nosti hänet maailmanlistan 80:n parhaan pelaajan joukkoon, ennen sitä hän oli ollut sijalla 103. Hän myös päätti kauden 80:n parhaan pelaajan joukossa.

Kaudet 2005 ja 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2005 alussa Vaidišová eteni Australian avoimissa kolmannelle kierrokselle, jolla matka katkesi tappioon Lindsay Davenportille. Toukokuussa Vaidišová eteni Istanbulin Tier III –luokan WTA-turnauksen loppuotteluun, jossa hän hävisi Venus Williamsille kahdessa erässä (6–3, 6–2). Hän eteni kesällä Ranskan avoimissa toiselle kierrokselle ja Wimbledonissa kolmannelle kierrokselle. Elokuussa hän eteni Torontossa toista kertaa kauden aikana Tier I –luokan turnauksen puolivälieriin; hän oli pelannut huhtikuussa Charlestonin turnauksen puolivälierissä. Torontossa hänen matkansa katkesi tappioon Justine Henin-Hardennelle ja Charlestonissa tappioon Patty Schnyderille. Toronton turnauksen jälkeen vuorossa oli Yhdysvaltain avoin tennisturnaus, jossa hän eteni neljännelle kierrokselle. Lokakuun alussa Vaidišová otti kolme turnausvoittoa peräkkäin, ensin Soulissa ja sitten Tokiossa ja Bangkokissa. Soulin turnauksen loppuottelussa hän löi Serbian Jelena Jankovićin kahdessa erässä (7–5, 6–3), Tokiossa hän voitti Ranskan Tatiana Golovinin luvuin 7–6, 3–2 (Golovin joutui luovuttamaan toisessa erässä akillesjännevamman vuoksi) ja Bangkokissa hän löi loppuottelussa Venäjän Nadja Petrovan kolmessa erässä (3–6, 6–0, 7–6). Vaidišová nousi Tokion voiton jälkeen ensimmäistä kertaa urallaan maailmanlistan kahdenkymmenen parhaan pelaajan joukkoon, sijalle 18, ja paransi sijoitustaan vielä pykälällä Bangkokin voiton jälkeen.

Vuonna 2006 Vaidišová otti yhden turnausvoiton. Hän voitti Strasbourgin massakentillä toukokuun lopussa pelatun turnauksen loppuottelussa Shuai Pengin kahdessa erässä luvuin 7–6, 6–3. Strasbourgin turnauksen jälkeen hän eteni kesäkuussa kauden toisessa Grand Slam -turnauksessa, Ranskan avoimissa, välieriin, joissa hän hävisi Venäjän Svetlana Kuznetsovalle kolmessa erässä. Hän oli voittanut turnauksen aiemmilla kierroksilla muun muassa turnauksen ykkössijoitetun Amélie Mauresmon ja entisen maailmanlistan ykkösen Venus Williamsin. Vaidišová voitti Kuznetsova-ottelun ensimmäisen erän luvuin 7–5 ja johti toista jo 5–3, mutta sortui omassa syöttövuorossaan hermoiluun ja hävisi erän lopulta katkaisupelin jälkeen 6–7; kolmannen erän Kuznetsova vei selvin luvuin 6–2. Kauden ensimmäisessä Grand Slam -kisassa, Australian avoimissa, Vaidišová eteni neljännelle kierrokselle, jolla hän kärsi tappion Mauresmoa vastaan. Wimbledonissa hän eteni niin ikään neljännelle kierrokselle ja Yhdysvaltain avoimissa kolmannelle kierrokselle. Ranskan avointen lisäksi Vaidišován matka katkesi välieriin myös viidessä muussa kaksinpeliturnauksessa, tammikuussa Sydneyssä, heinäkuussa Stanfordissa, elokuussa San Diegossa, lokakuussa Moskovassa ja samassa kuussa Linzissä. Näistä turnauksista arvostetuimmat olivat San Diegon ja Moskovan turnaukset, kumpikin Tier I -luokan turnauksia. Sydneyssä hänen semifinaalivastuksensa oli Francesca Schiavone, Stanfordissa ja San Diegossa Kim Clijsters ja Moskovassa ja Linzissä Nadja Petrova. Elokuussa 2006 Vaidišová saavutti sijan yhdeksän WTA:n kaksinpelin maailmanlistalla, mikä oli tuohon mennessä hänen uransa paras.

Kaudet 2007 ja 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2007 alkoi Vaidišoválta hyvin, sillä hän selviytyi välieriin Tier 2 -tason Medibank International -turnauksessa Sydneyssä. Hän kärsi semifinaalissa 4–6, 6–4, 4–6 tappion Jelena Jankovićille. Australian avoimissa Vaidišová sivusi uransa parasta Grand Slam -saavutusta etenemällä välieriin. Hän pudotti jatkosta muun muassa Katarina Srebotnikin, Jelena Dementjevan ja Lucie Šafářován ennen kuin tuleva mestari Serena Williams voitti hänet 7–6, 6–4. Ranskan avoimissa Vaidišová selviytyi puolivälieriin, joissa hävisi Jelena Jankovićille 3–6, 5–7. Wimbledonissa Vaidišová pudotti neljännellä kierroksella hallitsevan mestarin Amélie Mauresmon, mutta menetti puolivälieräottelussa Ana Ivanovićia vastaan kolme ottelupalloa häviten 6–4, 2–6, 5–7. Wimbledonin jälkeen Vaidišová joutui pitämään kaksi kuukautta taukoa mononukleoosin vuoksi. Hän palasi kentille US Openissa, jossa putosi jatkosta kolmannella kierroksella hävittyään Shahar Pe'erille 4–6, 6–3, 6–7 (5–7). Myöhemmin syksyllä hän eteni Zürichin turnauksessa välieriin, joissa hävisi Justine Heninille 6–3, 3–6, 5–7. Kauden aikana Vaidišová selviytyi lisäksi puolivälieriin Indian Wellsin, Eastbournen ja Moskovan turnauksissa. Hän saavutti 14. toukokuuta uransa toistaiseksi korkeimman rankingsijoituksen, seitsemännen tilan. Kauden päätteeksi hän oli maailmanlistalla kahdestoista.

Vuoden 2008 aluksi Vaidišová uusi edellisvuotisen välieräpaikkansa Medibank International -kilpailussa – puolivälierissä hän voitti ranking-kolmosen Jelena Jankovićin. Australian avoimissa hän hävisi 4. kierroksella Serena Williamsille ja Ranskan avoimissa 1. kierroksella Iveta Benešoválle. Wimbledonissa hän voitti kahdeksanneksi sijoitetun Anna Tšakvetadzen neljännellä kierroksella mutta hävisi puolivälierissä sijoittamattomalle Zheng Jielle.

Uran lopettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaidišová ilmoitti vuonna 2010, vain 20 vuoden iässä lopettavansa uransa. Syyksi hän kertoi kyllästymisen lajiin.[1]

Paluu kilpakentille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaidišová palasi ammattilaiskentille vuoden 2014 syyskuussa saatuaan villin kortin Albuquerquen 75 000 Yhdysvaltain dollarin arvoisen ITF-turnauksen pääsarjaan. Paluuottelussaan hän voitti Kazakstanin Sesil Karatantševan (WTA 191) luvuin 6–3, 6–4. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]