Narnia (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Narnia
Narnia band logo.gif
Narnia band, Argentina 2017.jpg
Tiedot
Toiminnassa 1996–
Tyylilaji kristillinen metalli
heavy metal
power metal
neoklassinen metalli
progressiivinen metalli
Jäsenet

Germán PascualLaulu
Carl Johan GrimmarkKitara
Andreas Olsson, Basso
Andreas Johansson, Rummut

Entiset jäsenet

Christian Liljegren, Laulu
Jakob Persson, Basso
Martin Claésson, Koskettimet

Levy-yhtiö

Massacre Records, 2006–
Attic Arcade
Nuclear Blast Records1998–2006
Pony Canyon

Aiheesta muualla
www.narniaworld.com

Narnia on ruotsalainen neoklassinen metalliyhtye. Yhtyeen ovat perustaneet Christian Liljegren ja Carl Johan Grimmark vuonna 1996. Ensimmäinen Narnian levy on julkaistu vuonna 1998. Narnia lopetti toimintansa vuonna 2010. Kesällä 2014 Narnia ilmoitti tekevänsä comebackin.

Yhtyeen nimi on lähtöisin C. S. Lewisin luomasta samannimisestä fantasiamaailmasta. Jokaisen Narnian levyn kannessa on leijona, viitaten Narnia-kirjojen Aslaniin. Awakening-levyn kannessa leijona seisoo haljenneen kivipaaden päällä ja levyllä on instrumentaalikappale "The Return of Aslan". Narnian tuotannosta löytyvät myös kappaleet "Shadowlands", "Gates of Cair Paravel" ja "The Witch & the Lion".

Narnia on käynyt esiintymässä useita kertoja myös Suomessa. Kouvolan Vappugospelin ja muiden hengellisten tapahtumien lisäksi Narnia on nähty muun muassa Stratovariuksen lämmittelybändinä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Christian Liljegrenin ja Carl Johan Grimmark tapasivat toisensa ensimmäisen kerran vuonna 1993. Liljegrenin silloinen yhtye, Modest Attraction, oli julkaisemassa ensimmäistä albumiaan. Grimmark soitti Sentinel-yhtyeessä. Ensimmäinen tapaaminen oli lyhyt, mutta miehet vaihtoivat puhelinnumeroita ja pitivät yhteyttä tämän tapaamisen jälkeen.

Vuonna 1996 Modest Attraction julkaisi toisen levynsä ja Grimmark teki päätöksen jättää Sentinel. Samoihin aikoihin Liljegren soitti Grimmarkille, ja kysyi kiinnostaisiko tätä lähteä mukaan hänen sooloprojektiinsa. Liljegren halusi tehdä melodista hard rockia, mihin hänellä ei ollut mahdollisuutta Modest Attractionin kanssa. Grimmark lupautui mukaan projektiin.

Narnian kappaleiden teko aloitettiin Liljegrenin ja Grimmarkin vanhojen kappaleiden pohjalta. He aloittivat pienessä Topz Recording -studiossa. Grimmark soitti kaikkia soittimia ja Liljegren lauloi. Nauhoitukset kestivät kuukausia, koska he nauhoittivat vain 4–5 tuntia päivässä. Levyllä oli mukana pari vierailijaa. Yhtyeen teki tietenkin mieli myös keikoille, joille luonnollisesti kahden miehen yhtye tarvitsi lisämiehitystä. Yhtye esiintyi Ung Kraft-festivaaleilla maaliskuussa 1997 ja mukana olivat Jakob Persson (basso), Martin Claésson (kosketinsoittimet) sekä Fredrik Junhammar (rummut). Persson ja Claésson liittyivät myöhemmin Narnian vakiokokoonpanoon.

Awakening-albumi julkaistiin 18. heinäkuuta 1997 Japanissa. Nuclear Blast -levy-yhtiö julkaisi levyn Euroopassa helmikuussa 1998. Narnia oli Hammerfallin ohella ensimmäisiä melodista metallia soittavia yhtyeitä Nuclear Blastilla. Levyn julkaisun jälkeen Narnia esiintyi Ruotsissa ja Saksassa ja huhtikuussa Suomessa Stratovariuksen lämmittelijänä Turussa ja Helsingissä.

Kesällä 1998 aloitettiin Long Live the King -levyn nauhoitukset. Tällä kertaa mukana oli kokonainen yhtye: Liljegren, Grimmark, Persson, Claésson ja Andreas Johansson. Nauhoitusten päätyttyä syyskuun lopulla Narnia matkusti Saksaan, missä se esiintyi yhteisellä kiertueella Black Symphonyn ja Dion kanssa. Long Live the King julkaistiin 1999. Levynjulkaisukeikka Ruotsissa, Narnian kotikaupungissa Jönköpingissä, myytiin loppuun ja satoja ihmisiä jäi ulkopuolelle.

Seuraavan levyn nauhoitukset aloitettiin maaliskuussa 2000. Long Live the King äänitettiin Berghem Studiossa ja siellä aloitettiin myös Desert Landin teko. Grimmarkilla oli rakenteilla oma studio, Dream Factory, jossa levyn äänitykset tehtiin loppuun. Ainoa vierailija levyllä on taustoja laulanut Pär Hagström. Levy julkaistiin joulukuussa Japanissa ja vuoden 2001 helmikuussa Euroopassa. Jönköpingissä pidettiin kaksi konserttia samana iltana, jotta kaikki fanit mahtuisivat mukaan.

Syksyllä 2001 basisti Perssonin tilalle tuli Andreas Olsson. Olsson oli jo aiemmin soittanut Liljegrenin toisessa yhtyeessä, Wisdom Callissa. Seuraavan levyn kappaleiden tekoa aloiteltiin. The Great Fall -albumia nauhoitettiin pätkissä keväästä 2002 alkuvuoteen 2003. Tästä levystä eteenpäin Liljegren on mentyään naimisiin esiintynyt nimellä Rivel. Levyllä vierailivat Eric Clayton Saviour Machinesta ja Anders Johansson Hammerfallista.

Martin Claésson jätti yhtyeen keväällä 2003. Häntä tuuraamaan tuli Linus Kåse. Samana keväänä taltioitiin live-DVD Saksan Owenissa.

9. huhtikuuta 2008 Narnia aloitti uuden albumin äänitykset. 29. huhtikuuta jälleen Liljegreniksi muuttunut Christian Rivel ilmoitti jättävänsä yhtyeen, koska hän kaipasi lomaa musiikista.[1] 29. elokuuta yhtye ilmoitti MySpace-sivuillaan, että uudeksi laulajaksi on liittynyt Germán Pascual. Hän on kotoisin Rio de Janeirosta, Brasiliasta, mutta muutti Ruotsiin nuoruudessaan. Aiemmin hän on vaikuttanut yhtyeissä Minds Eye ja Mendez.[2]

24. helmikuuta 2009 yhtye ilmoitti, että uusi albumi nimeltään Course of a Generation, julkaistaan Euroopassa 24. heinäkuuta Massacre Recordsin kautta.[3]

15. huhtikuuta 2010 Carl-Johan Grimmark ilmoitti yhtyeen MySpace-blogissa Narnian lopettavan toimintansa.[4]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoonpano vuonna 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisiä jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan julkaisut:

Albumeista Awakening, Long Live the King, Desert Land ja Enter the Gate on julkaistu painokset Japanissa. Japanin julkaisuilla on muutamia bonus-kappaleita ja levyissä on erilaiset kansikuvat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blabbermouth
  2. Myspace.com/narniaofficial
  3. Mauce.nl. Narnia' announced new album title
  4. MySpace

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]