NFL:n pudotuspelit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

NFL:n pudotuspelit eli amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan National Football Leaguen pudotuspelit on kerrasta poikki -menetelmällä pelattava turnaus, joka järjestetään jokaisen 17 viikkoa kestävän runkosarjakauden päätteeksi. Turnauksen voittaja saa paikan NFL:n loppuottelussa, Super Bowlissa.

Nykyään NFL:n pudotuspeleihin valitaan joka vuosi 12 joukkuetta, joista 6 on American Football Conferencen (AFC) ja toiset 6 National Football Conferencen jäseniä. AFC:n ja NFC:n mestarit kohtaavat turnauksen päätteeksi Super Bowlissa, jonka voittaja on samalla lajin epävirallinen maailmanmestarijoukkue.

Pudotuspelien historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1920-1932 NFL:n mestari oli automaattisesti NFL:n mestari ilman pudotuspelejä.

Kaudella 1932 kaksi joukkuetta, Chicago Bears ja Portsmouth Spartans olivat tasoissa kauden päätteeksi, joten NFL päätti järjestää yhden pudotuspelin joukkueiden välillä mestaruuden ratkaisemiseksi. Chicago voitti ottelun 9-0 ja kruunattiin mestariksi. Pudotuspeliottelu oli kannattajien keskuudessa niin suosittu, että liiga jakoi seuraavalle kaudelle joukkueensa kahteen divisioonaan, joiden voittajat kohtasivat NFL:n mestaruusottelussa.

Vuosina 1933-1966 NFL:n mestaruus ratkaistiin edelleen yhdellä pudotuspelillä. Vuosina 1933-1949 NFL jakoi joukkueet kahteen divisioonaan ja vuosina 1949-1966 kahteen konferenssiin seuraavasti:

 • 1933-1949 Divisioonat Eastern ja Western
 • 1950-1952 Konferenssit American ja National
 • 1953-1966 Konferenssit Eastern ja Western

Vuonna 1966 kilpailevan liigan AFL:n voittanut joukkue Kansas City Chiefs kohtasi ensimmäisessä Super Bowlissa NFL:n mestarin Green Bay Packersin. Ottelua ei tuolloin vielä kutsuttu virallisesti Super Bowliksi, vaan nimellä "AFL-NFL World Championship Game" l. AFL:n ja NFL:n maailmanmestaruusottelu. Vuosina 1967-1970 NFL:n edustaja Super Bowliin ratkaistiin neljän ottelijan pudotuspelillä ja konferenssien välisen mestaruusottelun voittaja oli samalla NFL:n mestari. AFL:n Super Bowl -edustaja valittiin vuosina 1966-1968 yhden pudotuspelin perusteella ja vuosina 1969 neljän joukkueen pudotuspelisarjalla.

Liigojen yhdistyttyä vuonna 1970 NFL:ksi pudotuspelijärjestelmä muuttui. NFL:n uuden konferenssi- ja divisioonajaon mukaan pudotuspeleihin otettiin kuusi divisioonavoittajaa ja kaksi nk. villin kortin (engl. Wild Card) joukkuetta voitto/tappio-suhteen perusteella. Vuodesta 1975 lähtien käytössä ovat olleet sekä pudotuspeliturnauksen joukkueiden sijoitusjärjestelmä että kotikenttäedut. Vuosien saatossa turnausformaatti on vaihdellut NFL-joukkueiden määrän lisääntyessä, ensin kymmenen joukkueen turnaukseksi vuonna 1978 ja lopulta vuonna 1990 12 joukkueen turnaukseksi.

Pudotuspelien nykyjärjestelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen turnausjärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 1970, jolloin American Football League ja NFL yhdistyivät. Pudotuspelit pelataan rinnakkain kahden konferenssin, AFC:n ja NFC:n sisäisinä. Turnauksen voittajajoukkueet ovat oman konferenssinsa mestareita. Kummastakin konferenssista selviytyy kuusi joukkuetta pudotuspeleihin seuraavasti:

 • Konferenssin neljän divisioonan voittajat (ne joukkueet, joilla on divisioonansa paras voitto/tappio-suhde) saavat automaattisesti paikan pudotuspelien toisella kierroksella ja järjestysnumerot 1:stä 4:ään.
 • Kaksi jäljelle jäävää paikkaa järjestysnumeroilla 5 ja 6 annetaan nk. villeinä kortteina (engl. Wild Card) joukkueille, jotka eivät voittaneet divisioonaansa, mutta joilla on jäljelle jääneistä konferenssin joukkueista paras voitto/tappio-suhde.

Turnauksen kaavio muodostetaan siten, että joukkueet järjestysnumeroilla 3 ja 6 sekä 4 ja 5 kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella (engl. Wild Card Round). Järjestysnumerot 1 ja 2 saaneet joukkueet (eli runkosarjan eniten voittoja keränneet) saavat lepovuoron ja siirtyvät automaattisesti pudotuspelien toiselle kierrokselle (engl. Divisional Round), jossa ne kohtaavat ensimmäisen kierroksen voittajat. Jokaisella turnauksen kierroksella aina pienimmän järjestysnumeron turnauksen alussa saanut kohtaa suurimman järjestysnumeron saaneen. Kotikenttäetu annetaan aina otteluparin paremmin sijoitetulle joukkueelle.

Kun toinen kierros on pelattu, voittajat kohtaavat konferenssin mestaruusottelussa, jonka voittaja saa paikan Super Bowlissa.

Jos kahden joukkueen voittoprosentti on sama runkosarjan päätyttyä, pudotuspelien järjestysnumerot ratkaistaan NFL:n tiebreaker-säännöillä, jossa viimeinen mahdollinen ratkaisija on kolikonheitto:[1]

Suoran divisioonakierrokselle edenneet joukkueet Villillä kortilla pudotuspeleihin selvinneet joukkueet
 1. Kahden joukkueen keskinäisten otteluiden voittoprosentti
 2. Menestys oman divisioonan joukkueita vastaan (otteluiden voittoprosentti)
 3. Samoja vastustajia vastaan pelattujen otteluiden voittoprosentti
 4. Menestys oman konferenssin joukkueita vastaan (otteluiden voittoprosentti)
 5. Joukkueen vastustajien voittoprosentti, Strength of Victory (kaikkien voitettujen vastustajien kumulatiivinen voittoprosentti)
 6. Joukkueen vastustajien voittoprosentti, Strength of Schedule (kaikkien vastustajien kumulatiivinen voittoprosentti)
 7. Paras tehtyjen ja päästettyjen pisteiden määrän erotus oman konferenssin sisällä
 8. Paras tehtyjen ja päästettyjen pisteiden määrän erotus koko liigassa
 9. Eniten tehtyjä pisteitä samoja vastustajia vastaan
 10. Eniten tehtyjä pisteitä kaikissa otteluissa
 11. Eniten tehtyjä touchdowneja kaikissa otteluissa
 12. Kolikonheitto
 1. Kahden joukkueen keskinäisten otteluiden voittoprosentti, jos pelattuja otteluita
 2. Menestys oman konferenssin joukkueita vastaan (otteluiden voittoprosentti)
 3. Samoja vastustajia vastaan pelattujen otteluiden voittoprosentti, vähintään neljässä ottelussa
 4. Joukkueen vastustajien voittoprosentti, Strength of Victory (kaikkien voitettujen vastustajien kumulatiivinen voittoprosentti)
 5. Joukkueen vastustajien voittoprosentti, Strength of Schedule (kaikkien vastustajien kumulatiivinen voittoprosentti)
 6. Paras tehtyjen ja päästettyjen pisteiden määrän erotus oman konferenssin sisällä
 7. Paras tehtyjen ja päästettyjen pisteiden määrän erotus koko liigassa
 8. Eniten tehtyjä pisteitä oman konferenssin vastustajia vastaan
 9. Eniten tehtyjä pisteitä kaikissa otteluissa
 10. Eniten tehtyjä touchdowneja kaikissa otteluissa
 11. Kolikonheitto

Joukkueiden valintajärjestys NFL Draftissä määräytyy myös pudotuspelien lopputuloksen mukaan. Liigan 32 joukkuetta järjestetään runkosarjan voittojen ja tappioiden perusteella järjestykseen ja Super Bowlin hävinnyt joukkue valitsee seuraavan kevään valintatilaisuudessa numerolla 31 ja Super Bowlin voittaja numerolla 32. Mikäli kahden tai useamman joukkueen voittoprosentti on ollut edellisellä kaudella sama, käytetään seuraavia tiebreaker-sääntöjä:

 1. Pisimmälle pudotuspeleissä selvinnyt joukkue saa alemman numeron kuin pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt
 2. Joukkueen menneen kauden vastustajien voittoprosentit laskettuna vastustajien kumulatiivisesta voittojen ja tappioiden määrästä, jolloin se joukkue, jolla oli heikoimmat vastustajat, saa alemman varausnumeron
 3. Kolikonheitto

Nykyjärjestelmä saa joka vuosi osakseen kritiikkiä villien korttien käytöstä, koska periaatteessa on mahdollista, että divisioonan voittajalla (ja automaattisesti kotikenttäedun saavalla joukkueella) voi olla huonompi voitto/tappio-suhde kuin villillä kortilla pudotuspeleihin selviytyneellä. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2005, kun Jacksonville Jaguars voitti 12 ottelua ja hävisi vain 4 runkosarjassa. Se ei riittänyt divisioonavoittoon, koska saman divisioonan Indianapolis Colts voitti 14 ottelua ja hävisi vain 2. Tämän vuoksi Jaguars joutui tyytymään villiin korttiin ja matkustamaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vierasotteluun New England Patriotsia vastaan, jonka 10 voittoa ja 6 kuusi tappiota riittivät Patriotsille divisioonavoittoon (ja siten automaattiseen kotiotteluun).

Divisioonajaon ja divisioonavoittajia suosivan järjestelmän (jossa divisioonavoittajan pudotuspelipaikka on taattu) takia on myös mahdollista tilanne, jossa divisioonavoittajalla voi olla paljon huonompi voittoprosentti kuin jonkin toisen divisioonan kakkoseksi jääneellä joukkueella. Näin kävi esimerkiksi kaudella 2008, jolloin Arizona Cardinals voitti oman heikkotasoisen NFC West -divisioonansa vain 9 voitolla ja 7 tappiolla, kun taas omassa AFC East -divisioonassaan 11 voitolla ja 5 tappiolla kakkoseksi jäänyt New England Patriots jäi kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle. AFC Eastissä Patriotsin kohtaloksi koitui Miami Dolphins, joka voitti Patriotsin tapaan 11 ja hävisi 5 ottelua, mutta Dolphinsin voitto runkosarjan aikana Patriotsista toi sille divisioonavoiton.

NFL:n pudotuspelit kautta aikojen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1932 NFL-pudotuspeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pudotuspelit vuosina 1933-1966 l. NFL:n mestaruusottelut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Joukkueen nimen perässä suluissa mestaruuksien määrä ko. vuoteen mennessä.
Eastern Division Western Division
Vuosi NFL:n mestari Tulos Hävinnyt joukkue Kenttä
1933 Chicago Bears (3) 23-21 New York Giants Wrigley Field
1934 New York Giants (2) 30-13 Chicago Bears Polo Grounds
1935 Detroit Lions (1) 26-7 New York Giants University of Detroit Stadium
1936 Green Bay Packers (4) 21-6 Boston Redskins Polo Grounds
1937 Washington Redskins (1) 28-21 Chicago Bears Wrigley Field
1938 New York Giants (3) 23-17 Green Bay Packers Polo Grounds
1939 Green Bay Packers (5) 27-0 New York Giants Wisconsin State Fair Park (West Allis, WI)
1940 Chicago Bears (4) 73-0 Washington Redskins Griffith Stadium
1941 Chicago Bears (5) 37-9 New York Giants Wrigley Field
1942 Washington Redskins (2) 14-6 Chicago Bears Griffith Stadium
1943 Chicago Bears (6) 41-21 Washington Redskins Wrigley Field
1944 Green Bay Packers (6) 14-7 New York Giants Polo Grounds
1945 Cleveland Rams (1) 15-14 Washington Redskins Cleveland Municipal Stadium
1946 Chicago Bears (7) 24-14 New York Giants Polo Grounds
1947 Chicago Cardinals (2) 28-21 Philadelphia Eagles Comiskey Park
1948 Philadelphia Eagles (1) 7-0 Chicago Cardinals Shibe Park
1949 Philadelphia Eagles (2) 14-0 Los Angeles Rams Los Angeles Memorial Coliseum
 • Vuonna 1950 NFL:n kaksi divisioonaa nimettiin konferensseiksi: American Conference ja National Conference.
American Conference National Conference
Vuosi NFL:n mestari Tulos Hävinnyt joukkue Kenttä
1950 Cleveland Browns (1) 30-28 Los Angeles Rams Cleveland Municipal Stadium
1951 Los Angeles Rams (2) 24-17 Cleveland Browns Los Angeles Memorial Coliseum
1952 Detroit Lions (2) 17-7 Cleveland Browns Cleveland Municipal Stadium
 • Vuonna 1953 NFL:n kaksi konferenssia nimettiin uudelleen: Eastern Conference ja Western Conference.
Eastern Conference Western Conference
Vuosi NFL:n mestari Tulos Hävinnyt joukkue Kenttä
1953 Detroit Lions (3) 17-16 Cleveland Browns Briggs Stadium
1954 Cleveland Browns (2) 56-10 Detroit Lions Cleveland Municipal Stadium
1955 Cleveland Browns (3) 38-14 Los Angeles Rams Los Angeles Memorial Coliseum
1956 New York Giants (4) 47-7 Chicago Bears Yankee Stadium
1957 Detroit Lions (4) 59-14 Cleveland Browns Briggs Stadium
1958 Baltimore Colts (1) 23-17 (OT) New York Giants Yankee Stadium
1959 Baltimore Colts (2) 31-16 New York Giants Memorial Stadium
1960 Philadelphia Eagles (3) 17-13 Green Bay Packers Franklin Field
1961 Green Bay Packers (7) 37-0 New York Giants City Stadium
1962 Green Bay Packers (8) 16-7 New York Giants Yankee Stadium
1963 Chicago Bears (8) 14-10 New York Giants Wrigley Field
1964 Cleveland Browns (4) 27-0 Baltimore Colts Cleveland Municipal Stadium
1965 Green Bay Packers (9) 23-12 Cleveland Browns Lambeau Field

Neljän joukkueen turnaukset (1967-1969)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • NFL:n mestari (lihavoituna) kohtasi AFL:n mestarin ottelussa nimeltä "AFL-NFL World Championship Game" (myöh. Super Bowl).
Eastern Conference Championship Western Conference Championship
Vuosi Mestari Häviäjä Tulos Mestari Häviäjä Tulos
1967 Dallas Cowboys Cleveland Browns 52-14 Green Bay Packers Los Angeles Rams 28-7
1968 Cleveland Browns Dallas Cowboys 31-20 Baltimore Colts Minnesota Vikings 24-14
1969 Cleveland Browns Dallas Cowboys 38-14 Minnesota Vikings Los Angeles Rams 23-20

Modernit pudotuspelit AFL:n ja NFL:n yhdistymisen jälkeen (1970-)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liigojen yhdistymisen jälkeen NFL:n runkosarja on aina pelattu loppuun ennen kalenterivuoden vaihdetta ja pudotuspelit vuodenvaihteen jälkeen. Siten pudotuspelien vuosi viittaa siihen vuoteen, jona runkosarja on pelattu: esim. kauden 1985 pudotuspelit pelataan kalenterivuonna 1986, mutta niistä käytetään nimitystä "kauden 1985 pudotuspelit".

Vuoden 1970 jälkeen pudotuspelit ovat olleet kolmen kierroksen turnaus, josta voittaneet joukkueet selviytyvät seuraavalle kierrokselle. Ensimmäisen kierroksen joukkueet ovat neljä ns. villin kortin (engl. Wild card) sekä neljä heikoimman voittoprosentin divisioonavoittajaa, toisella kierroksella villin kortin kierroksen voittaneet joukkueet kohtaavat neljä parhaan voittoprosentin divisioonavoittajaa ja kolmannella kierroksella ratkotaan sekä AFC- että NFC-konferenssien mestaruudet. Konferenssien mestarit kohtaavat Super Bowlissa.

Divisioonakierros AFL:n ja NFL:n yhdistymisen jälkeen (1970-)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioonakierrokselle osallistuu kahdeksan parasta joukkuetta, joista neljä on selvittänyt tiensä villin kortin kierroksen kautta.

Super Bowl -voittaja on lihavoitu. Täydellinen lista Super Bowl -voittajista löytyy artikkelista Super Bowl.
AFC NFC
Kausi Voittaja Häviäjä Tulos Voittaja Häviäjä Tulos
1970-71 Baltimore Colts Cincinnati Bengals 17-0 Dallas Cowboys Detroit Lions 5-0
Oakland Raiders Miami Dolphins 21-14 San Francisco 49ers Minnesota Vikings 17-14
1971-72 Miami Dolphins Kansas City Chiefs 27-24 Dallas Cowboys Minnesota Vikings 20-12
Baltimore Colts Cleveland Browns 20-3 San Francisco 49ers Washington Redskins 24-20
1972-73 Pittsburgh Steelers Oakland Raiders 13-7 Dallas Cowboys San Francisco 49ers 30-28
Miami Dolphins Cleveland Browns 20-14 Washington Redskins Green Bay Packers 16-3
1973-74 Oakland Raiders Pittsburgh Steelers 33-14 Minnesota Vikings Washington Redskins 27-20
Miami Dolphins Cincinnati Bengals 34-16 Dallas Cowboys Los Angeles Rams 27-16
1974-75 Oakland Raiders Miami Dolphins 28-26 Minnesota Vikings St. Louis Cardinals 30-14
Pittsburgh Steelers Buffalo Bills 32-14 Los Angeles Rams Washington Redskins 19-10
1975-76 Pittsburgh Steelers Baltimore Colts 28-10 Los Angeles Rams St. Louis Cardinals 35-23
Oakland Raiders Cincinnati Bengals 31-28 Dallas Cowboys Minnesota Vikings 17-14
1976-77 Oakland Raiders New England Patriots 24-21 Minnesota Vikings Washington Redskins 35-20
Pittsburgh Steelers Baltimore Colts 40-14 Los Angeles Rams Dallas Cowboys 14-12
1977-78 Denver Broncos Pittsburgh Steelers 34-21 Dallas Cowboys Chicago Bears 37-7
Oakland Raiders Baltimore Colts 37-31 Minnesota Vikings Los Angeles Rams 14-7
1978-79 Pittsburgh Steelers Denver Broncos 33-10 Dallas Cowboys Atlanta Falcons 27-20
Houston Oilers New England Patriots 31-14 Los Angeles Rams Minnesota Vikings 34-10
1979-80 Houston Oilers San Diego Chargers 17-14 Tampa Bay Buccaneers Philadelphia Eagles 24-17
Pittsburgh Steelers Miami Dolphins 34-14 Los Angeles Rams Dallas Cowboys 21-19
1980-81 San Diego Chargers Buffalo Bills 20-14 Philadelphia Eagles Minnesota Vikings 31-16
Oakland Raiders Cleveland Browns 14-12 Dallas Cowboys Atlanta Falcons 30-27
1981-82 San Diego Chargers Miami Dolphins 41-38 Dallas Cowboys Tampa Bay Buccaneers 38-0
Cincinnati Bengals Buffalo Bills 21-10 San Francisco 49ers New York Giants 38-24
1982-83 New York Jets Los Angeles Raiders 17-14 Washington Redskins Minnesota Vikings 21-7
Miami Dolphins San Diego Chargers 34-13 Dallas Cowboys Green Bay Packers 37-26
1983-84 Seattle Seahawks Miami Dolphins 27-20 San Francisco 49ers Detroit Lions 24-23
Los Angeles Raiders Pittsburgh Steelers 38-10 Washington Redskins Los Angeles Rams 51-7
1984-85 Miami Dolphins Seattle Seahawks 31-10 San Francisco 49ers New York Giants 21-10
Pittsburgh Steelers Denver Broncos 24-17 Chicago Bears Washington Redskins 23-19
1985-86 Miami Dolphins Cleveland Browns 24-21 Los Angeles Rams Dallas Cowboys 20-0
New England Patriots Los Angeles Raiders 27-20 Chicago Bears New York Giants 21-0
1986-87 Cleveland Browns New York Jets 23-20 Washington Redskins Chicago Bears 27-13
Denver Broncos New England Patriots 22-17 New York Giants San Francisco 49ers 49-3
1987-88 Cleveland Browns Indianapolis Colts 38-21 Minnesota Vikings San Francisco 49ers 36-24
Denver Broncos Houston Oilers 34-10 Washington Redskins Chicago Bears 21-17
1988-89 Cincinnati Bengals Seattle Seahawks 21-13 Chicago Bears Philadelphia Eagles 20-12
Buffalo Bills Houston Oilers 17-10 San Francisco 49ers Minnesota Vikings 34-9
1989-90 Cleveland Browns Buffalo Bills 34-30 Los Angeles Rams New York Giants 19-13
Denver Broncos Pittsburgh Steelers 24-23 San Francisco 49ers Minnesota Vikings 41-13
1990-91 Buffalo Bills Miami Dolphins 44-34 San Francisco 49ers Washington Redskins 28-10
Los Angeles Raiders Cincinnati Bengals 20-10 New York Giants Chicago Bears 31-3
1991-92 Denver Broncos Houston Oilers 26-24 Washington Redskins Atlanta Falcons 24-7
Buffalo Bills Kansas City Chiefs 37-14 Detroit Lions Dallas Cowboys 38-6
1992-93 Buffalo Bills Pittsburgh Steelers 24-3 San Francisco 49ers Washington Redskins 20-13
Miami Dolphins San Diego Chargers 31-0 Dallas Cowboys Philadelphia Eagles 34-10
1993-94 Buffalo Bills Los Angeles Raiders 29-23 San Francisco 49ers New York Giants 44-3
Kansas City Chiefs Houston Oilers 28-20 Dallas Cowboys Green Bay Packers 27-17
1994-95 Pittsburgh Steelers Cleveland Browns 29-9 San Francisco 49ers Chicago Bears 44-15
San Diego Chargers Miami Dolphins 22-21 Dallas Cowboys Green Bay Packers 35-9
1995-96 Pittsburgh Steelers Buffalo Bills 40-21 Green Bay Packers San Francisco 49ers 27-17
Indianapolis Colts Kansas City Chiefs 10-7 Dallas Cowboys Philadelphia Eagles 30-11
1996-97 Jacksonville Jaguars Denver Broncos 30-27 Green Bay Packers San Francisco 49ers 35-14
New England Patriots Pittsburgh Steelers 28-3 Carolina Panthers Dallas Cowboys 26-17
1997-98 Pittsburgh Steelers New England Patriots 7-6 San Francisco 49ers Minnesota Vikings 38-22
Denver Broncos Kansas City Chiefs 14-10 Green Bay Packers Tampa Bay Buccaneers 21-7
1998-99 Denver Broncos Miami Dolphins 38-3 Atlanta Falcons San Francisco 49ers 20-18
New York Jets Jacksonville Jaguars 34-24 Minnesota Vikings Arizona Cardinals 41-21
1999-00 Jacksonville Jaguars Miami Dolphins 62-7 Tampa Bay Buccaneers Washington Redskins 14-13
Tennessee Titans Indianapolis Colts 19-16 St. Louis Rams Minnesota Vikings 49-37
2000-01 Oakland Raiders Miami Dolphins 27-0 Minnesota Vikings New Orleans Saints 34-16
Baltimore Ravens Tennessee Titans 24-10 New York Giants Philadelphia Eagles 20-10
2001-02 New England Patriots Oakland Raiders 13-10 Philadelphia Eagles Chicago Bears 33-19
Pittsburgh Steelers Baltimore Ravens 27-10 St. Louis Rams Green Bay Packers 45-17
2002-03 Tennessee Titans Pittsburgh Steelers 34-31 Tampa Bay Buccaneers San Francisco 49ers 31-6
Oakland Raiders New York Jets 30-10 Philadelphia Eagles Atlanta Falcons 20-6
2003-04 New England Patriots Tennessee Titans 17-14 Carolina Panthers St. Louis Rams 29-23
Indianapolis Colts Kansas City Chiefs 38-31 Philadelphia Eagles Green Bay Packers 20-17
2004-05 Pittsburgh Steelers New York Jets 20-17 Atlanta Falcons St. Louis Rams 47-17
New England Patriots Indianapolis Colts 20-3 Philadelphia Eagles Minnesota Vikings 27-14
2005-06 Denver Broncos New England Patriots 24-13 Seattle Seahawks Washington Redskins 20-10
Pittsburgh Steelers Indianapolis Colts 21-18 Carolina Panthers Chicago Bears 29-21
2006-07 Indianapolis Colts Baltimore Ravens 15-6 New Orleans Saints Philadelphia Eagles 27-24
New England Patriots San Diego Chargers 24-21 Chicago Bears Seattle Seahawks 27-24
2007-08 New England Patriots Jacksonville Jaguars 31-20 New York Giants Dallas Cowboys 21-17
San Diego Chargers Indianapolis Colts 28-24 Green Bay Packers Seattle Seahawks 42-20
2008-09 Baltimore Ravens Tennessee Titans 13-10 Arizona Cardinals Carolina Panthers 33-13
Pittsburgh Steelers San Diego Chargers 35-24 Philadelphia Eagles New York Giants 23-11
2009-10 Indianapolis Colts Baltimore Ravens 20-3 Minnesota Vikings Dallas Cowboys 34-3
New York Jets San Diego Chargers 17-14 New Orleans Saints Arizona Cardinals 45-14

Konferessifinaalit AFL:n ja NFL:n yhdistymisen jälkeen (1970-)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konferenssin finaaleissa kohtaavat sekä AFC:n että NFC:n kaksi parasta joukkuetta, jotka pelaavat yhden keskinäisen ottelun ja voittaja etenee Super Bowliin.

Super Bowl -voittaja on lihavoitu. Täydellinen lista Super Bowl -voittajista löytyy artikkelista Super Bowl.
AFC:n mestaruusottelu NFC:n mestaruusottelu
Kausi Mestari Häviäjä Tulos Mestari Häviäjä Tulos
1970-71 Baltimore Colts Oakland Raiders 27-10 Dallas Cowboys San Francisco 49ers 17-10
1971-72 Miami Dolphins Baltimore Colts 21-0 Dallas Cowboys San Francisco 49ers 14-3
1972-73 Miami Dolphins Pittsburgh Steelers 21-17 Washington Redskins Dallas Cowboys 26-3
1973-74 Miami Dolphins Oakland Raiders 27-10 Minnesota Vikings Dallas Cowboys 27-10
1974-75 Pittsburgh Steelers Oakland Raiders 24-13 Minnesota Vikings Los Angeles Rams 14-10
1975-76 Pittsburgh Steelers Oakland Raiders 16-10 Dallas Cowboys Los Angeles Rams 37-7
1976-77 Oakland Raiders Pittsburgh Steelers 24-7 Minnesota Vikings Los Angeles Rams 24-13
1977-78 Denver Broncos Oakland Raiders 20-17 Dallas Cowboys Minnesota Vikings 26-3
1978-79 Pittsburgh Steelers Houston Oilers 34-5 Dallas Cowboys Los Angeles Rams 28-0
1979-80 Pittsburgh Steelers Houston Oilers 27-13 Los Angeles Rams Tampa Bay Buccaneers 9-0
1980-81 Oakland Raiders San Diego Chargers 34-27 Philadelphia Eagles Dallas Cowboys 20-7
1981-82 Cincinnati Bengals San Diego Chargers 27-7 San Francisco 49ers Dallas Cowboys 28-27
1982-83 Miami Dolphins New York Jets 14-0 Washington Redskins Dallas Cowboys 31-17
1983-84 Los Angeles Raiders Seattle Seahawks 30-14 Washington Redskins San Francisco 49ers 24-21
1984-85 Miami Dolphins Pittsburgh Steelers 45-28 San Francisco 49ers Chicago Bears 23-0
1985-86 New England Patriots Miami Dolphins 31-14 Chicago Bears Los Angeles Rams 24-0
1986-87 Denver Broncos Cleveland Browns 23-20 (OT) New York Giants Washington Redskins 17-0
1987-88 Denver Broncos Cleveland Browns 38-33 Washington Redskins Minnesota Vikings 17-10
1988-89 Cincinnati Bengals Buffalo Bills 21-10 San Francisco 49ers Chicago Bears 28-3
1989-90 Denver Broncos Cleveland Browns 37-21 San Francisco 49ers Los Angeles Rams 30-3
1990-91 Buffalo Bills Los Angeles Raiders 51-3 New York Giants San Francisco 49ers 15-13
1991-92 Buffalo Bills Denver Broncos 10-7 Washington Redskins Detroit Lions 41-10
1992-93 Buffalo Bills Miami Dolphins 29-10 Dallas Cowboys San Francisco 49ers 30-20
1993-94 Buffalo Bills Kansas City Chiefs 30-13 Dallas Cowboys San Francisco 49ers 38-21
1994-95 San Diego Chargers Pittsburgh Steelers 17-13 San Francisco 49ers Dallas Cowboys 38-28
1995-96 Pittsburgh Steelers Indianapolis Colts 20-16 Dallas Cowboys Green Bay Packers 38-27
1996-97 New England Patriots Jacksonville Jaguars 20-6 Green Bay Packers Carolina Panthers 30-13
1997-98 Denver Broncos Pittsburgh Steelers 24-21 Green Bay Packers San Francisco 49ers 23-10
1998-99 Denver Broncos New York Jets 23-10 Atlanta Falcons Minnesota Vikings 30-27 (OT)
1999-00 Tennessee Titans Jacksonville Jaguars 33-14 St. Louis Rams Tampa Bay Buccaneers 11-6
2000-01 Baltimore Ravens Oakland Raiders 16-3 New York Giants Minnesota Vikings 41-0
2001-02 New England Patriots Pittsburgh Steelers 24-17 St. Louis Rams Philadelphia Eagles 29-24
2002-03 Oakland Raiders Tennessee Titans 41-24 Tampa Bay Buccaneers Philadelphia Eagles 27-10
2003-04 New England Patriots Indianapolis Colts 24-14 Carolina Panthers Philadelphia Eagles 14-3
2004-05 New England Patriots Pittsburgh Steelers 41-27 Philadelphia Eagles Atlanta Falcons 27-10
2005-06 Pittsburgh Steelers Denver Broncos 34-17 Seattle Seahawks Carolina Panthers 34-14
2006-07 Indianapolis Colts New England Patriots 38-34 Chicago Bears New Orleans Saints 39-14
2007-08 New England Patriots San Diego Chargers 21-12 New York Giants Green Bay Packers 23-20 (OT)
2008-09 Pittsburgh Steelers Baltimore Ravens 23-14 Arizona Cardinals Philadelphia Eagles 32-25
2009-10 Indianapolis Colts New York Jets 30-17 New Orleans Saints Minnesota Vikings 31-28 (OT)

Pudotuspelien maratontilasto (NFL/AFL)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Joukkue Voitot Tappiot Voittoprosentti
Pittsburgh Steelers 31 19 .620
New England/Boston Patriots 21 13 .618
Baltimore Ravens 8 5 .615
Green Bay Packers 25 16 .610
Carolina Panthers 6 4 .600
San Francisco 49ers 25 17 .595
Oakland/Los Angeles Raiders 25 18 .581
Dallas Cowboys 33 24 .579
Washington/Boston Redskins 23 17 .575
Denver Broncos 17 15 .531
Miami Dolphins 20 20 .500
Indianapolis/Baltimore Colts 19 19 .500
Philadelphia Eagles 19 19 .500
Chicago Bears 16 17 .485
Buffalo Bills 14 15 .483
Arizona/Chicago/St. Louis Cardinals 6 7 .462
New York Jets 10 12 .455
Jacksonville Jaguars 5 6 .455
New Orleans Saints 5 6 .455
St. Louis/Cleveland/Los Angeles Rams 19 24 .442
New York Giants 18 24 .429
Tennessee Titans/Houston Oilers 14 19 .424
Minnesota Vikings 19 26 .422
Seattle Seahawks 7 10 .412
Detroit Lions 7 10 .412
Tampa Bay Buccaneers 6 9 .400
Atlanta Falcons 6 9 .400
San Diego/Los Angeles Chargers 10 16 .385
Kansas City Chiefs/Dallas Texans 8 13 .381
Cincinnati Bengals 5 9 .357
Cleveland Browns 11 20 .355
Houston Texans 0 0 .000
 1. NFL Tiebreaking Procedures 20. maaliskuuta, 2002. NFL.com. Viitattu 3.7.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]