Monsanto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Monsanto Company Inc.

Monsanto logo2012.svg

Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö
Perustettu 1901
Perustaja John Francis Queeny
Toimitusjohtaja Hugh Grant
Kotipaikka Flag of the United States.svg Missouri, Yhdysvallat
Toimiala Maatalouskauppa
Tuotteet herbisidit, torjunta-aineet, siemenet
Henkilökuntaa 20 604 (2011)
Kotisivu monsanto.com

Monsanto-yhtymä on maailman suurimpia maatalous- ja muiden kemikaalien tuottajia. Sen perusti John Francis Queeny vuonna 1901 Saint Louisissa Yhdysvaltojen Missourin osavaltiossa. Yhtymän nimi tulee Queenyn vaimon tyttönimestä.

Aluksi Monsanto tuotti virvoitusjuomateollisuuden makuaineita: sakariinia, kofeiinia ja vanilliinia erityisesti Coca Colan tarpeisiin. Yhtiö laajensi myöhemmin toimintaansa peruskemian tuotteiden, kuten rikkihapon valmistukseen. Yhtymästä tuli 1940-luvulla johtava muovien ja synteettisten kuitujen tuottaja maailmassa. Tuotevalikoimaan tulivat tällöin myös muun muassa dioksiini, aspartaami, PCB ja naudan kasvuhormoni. Myös Vietnamin sodassa käytetty Agent Orange -kasvimyrkky on kuulunut yhtiön tuotevalikoimaan. Vietnamin hallitus ja Punainen Risti ovat syyttäneet Agent Orangea yli miljoonan ihmisen kuolemasta tai vakavasta vammautumisesta.lähde?

Monsanto pitää päätuotteenaan Roundup-rikkaruohotorjunta-ainetta, mutta sen jälkeen kun aineen patentti umpeutui, yhtymä on 1990-luvun loppupuolelta asti suunnannut suurimmat tutkimusvoimavaransa geenimuunneltuihin tuotteisiin. Roundupin haitallisuudesta on ilmennyt tuloksia, joita on brittiläisen tutkimusryhmän mukaan salattu[1].

Tieteellisenä yhteistyökumppanina yhtymällä on etenkin Washington University in Saint Louis.[2] Monsanton kehittämä geenimuunneltu soija on kohdannut varsinkin Euroopassa kuluttajien vastustusta.[3]

Yhtymän hallussa on suurin osa geenimuuntelun teknologiasta ja kaupasta.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jarmo Aaltonen, Elina Lappalainen, Professoriryhmä: EU aliarvioi kasvimyrkkyjen terveysvaarat, Helsingin Sanomat 11.6.2011 sivu B 7
  2. Washington University in St. Louis: Monsanto Laboratory of the Life Sciences
  3. Confidence crisis over genetic beans 1998. BBC News.
  4. Kristiina Yli-Kovero: Moni kammoaa Monsanton hedelmiä, HS, 4.1.2010 sivu B 5

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.