Agent Orange

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kemiallista asetta. Saksalaisen Sodom-yhtyeen samanniminen albumi, kts. Agent Orange (albumi).
Agent Orangea levitetään Mekongin suiston alueelle 1969.
Kasvimyrkkyjen vaikutuksesta kehityshäiriöitä saaneita lapsia.
Kasvimyrkyt aiheuttavat yhä epämuodostumia Vietnamin maaseudulla 40 vuotta Vietnamin sodan päättymisestä

Agent Orange oli muun muassa Monsanton ja Dow Chemical Companyn valmistama kasvimyrkky, jota Yhdysvaltain asevoimat käyttivät Vietnamin sodassa vuosina 1962–1971 paljastaakseen metsissä piileskelevät Vietkongin sissit tuhoamalla kasvillisuutta.

Myrkky oli seos kahta fenoksikasvimyrkkyä, 2,4-dikloorifenoksietikkahappoa (2,4-D) eli C8H6Cl2O3 ja 2,4,5-trikloorifenoksietikkahappoa (2,4,5-T) eli C8H5Cl3O3. Agent Orangen teki vaaralliseksi se, että valmistuksessa syntyi 2,4,5-T:n lisäksi sivutuotteena erittäin myrkyllistä ja karsinogeenista dioksiinia, joka saastutti Agent Orangen. Monet sotilaat, sissit ja siviilit altistuivat aineelle Vietnamin sodassa.

Myrkylle altistuminen on liitetty useisiin tauteihin. Agent Orange on perimämyrkyllistä, genotoksista. Se on havaittu aiheuttavan laboratorioeläimissä synnynnäisiä epämuodostumia. Monet Vietnamin sodan veteraanit kärsivät erilaisista oireista sodan jälkeen. Heidän lapsillaan saattoi myös syntyessään olla myrkyistä johtuneita epämuodostumia.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.